A kerti árvácska

A kerti árvácska

Gazdabolt 2012. dec. 24.

A témához az adta az ötletet, hogy kevés virágos növényünk van, ami decemberben a szabadban virít. A belvárosban sétálgatva láttam, hogy a mínuszokban, kiültetve, virágoztak és látszatra jól érezték magukat ezek, a növények. Ekkor határoztam el, hogy írok róluk, pár mondatot.

A kerti árvácska (Viola wittrockiana), ibolyafélék családjába tartozó növény. Az egyik legfontosabb kétnyári

dísznövényünk. Kellemes illatú, nagy színválasztékban előforduló, egészen az egyszínűtől a szivárványszín minden árnyalatáig pompáznak a virágai. A korai virágzásútól egészen a késői virágzású fajtái léteznek.

Európában és Közép-Ázsiában élő, honos fajokból nemesítették. A standard fajtákon kívül a heterózisfajták és szintetikus hibridek is teret hódítottak. Az újfajtáknak köszönhetően bővült a szín és a virágméret skálája. Már télállóbbak és a meleget is jobban tűrik.

A fajtabemutatókon megismerkedhetünk az újdonságokkal.

Fajtáit, virágzási ideje, növekedése, és virágméretük szerint csoportosíthatjuk.

Talajigénye: A humuszban gazdag, nedves talajt kedveli. Nevelhetjük cserepekbe, erkélyládákba, de ki ültethetjük kertekbe, parkokba is.

Amennyiben júniusban vetjük el a magokat, úgy ősszel és, vagy télen várható a virágzás. Június elején szaporító tálcába vessük el a magokat. A túlzott melegtől árnyékolással védekezhetünk. Állandóan nedvesen kell tartanunk a talaját. A csirázáshoz alacsony hőmérsékletre van szüksége. Amit a nyári napokban nem is olyan egyszerű biztosítanunk.

A tavaszi virágzáshoz a vetés ideje, július közepétől, egészen augusztus közepéig tart.

Vethetjük ezen kívül, januártól- áprilisig is a magvakat. A kiültetés előtt 6-8 héttel kell elültetnünk a magokat. A virágzáshoz 12 hétre van szüksége.

Mindhárom esetben vethetjük, cserépbe, ládába vagy akár a szabadba. A magokat vékony földréteggel fedjük be. Fontos, hogy takarjuk a talajt, a fekete fólia erre egy jó megoldást nyújt. Ezután biztosítsunk számára sötét és nedves körülményt. Az első levelek megjelenésével a takarást távolítsuk el. Szükségük van mostantól a fényre, de a tűző naptól védeni kell. Szeptembertől ki ültethetjük a növényt. Hideg éghajlatú területeken, fagy ellen takarni kell az árvácskát. Távolítsuk el folyamatosan az elnyílt virágokat!