A kert nem ment nyaralni

A kert nem ment nyaralni

Gazdabolt 2018. aug. 13.

Kesze-kusza gyep, gyomok, elszáradt dísznövények, felmagzott egynyáriak és még sorolhatnám, mi várja az otthoni kertben, a hosszabb nyaralásból hazatérőt. Mi ilyenkor a teendő. Biztos, hogy egy nagytakarítás nem árt.

A kert nem ment nyaralni

Míg odavoltak, a kert nem ment nyaralni. Nagy valószínűséggel a nedvesség hiányzott, ezért amit megtehet, néhány napig alaposan öntözzön. Ha szembesülnek a bajjal, akkor előbb higgadtan fel kell állítani a diagnózist, s csak utána cselekedni. Még, ha késő este térnek haza, akkor is érdemes azonnal hozzákezdeni a növényrevízióhoz, mert amelyek életben marad, azok reggelre már jelzi szándékát.

A helyes diagnózis felállítását azonban bonyolítja, hogy az alapos és rendszeres locsolás mellett is kókadhatnak a cserepesek. Ilyenkor nem a vízhiánytól, hanem épp a túlöntözéstől szenvednek. A gyökérzet, ha állandóan nedvességgel telített a föld, nem kap levegőt és fuldoklik a növény. A túlöntözésre utal az is, ha a növény lombrendszerének belsejében egyes levelek, függetlenül helyüktől elszáradnak. (A kevés víz levéljele, ha a levelek szélük felül befelé száradnak.) Ha a túlöntözés gyanúja felmerül, érdemes a növényt alaposan átvizsgálni. Ha a gyökérzet barna és alsó része elhalt, akkor sikerrel végződő átültetéssel lehet megmenteni. Általában a földlabda alsó, szélső részei járnak pórul. Az elhalt részeket egy éles késsel ki kell metélni. A gyökérzet hamar regenerálódik. Az átültetéskor azonban arra ügyelni kell a talajhoz kevert műtrágya, ne érintkezzen közvetlenül a megsebzett résszel. A vészátültetéskor jobb, ha nem a talajhoz kevernek műtrágyát, hanem tápoldatoznak.

Enyhe vízhiány esetén a növény lankadt levélzetével, szárrendszerével jelzi a szomjúságot. Ha még zöld s növény és próba alkalmával a levélnyelek nem pattannak le, még erősen kapaszkodnak, akkor egy alapos zuhany segít. A kerti és balkonnövényeket esőztető fokozatra állított locsolóval kell először felfrissíteni. Ilyenkor nem ajánlott a bőséges, pláne hideg vizes nyakon öntés. A zuhany után néhány órával már meglehet alaposan öntözni a cserepes, vagy a szabadban álló növényt öntözni.

A kiszáradás következő fokozata, amikor a levelek egy része, vagy egyes hajtások elpusztulnak. A laikus növénybarát mindig bízik abban, hogy a száradás helyrehozható. Sajnos ez néha nincs így. Ebben az esetben is végig kell játszani a zuhany és alapos öntözés fokozatokat.

Szélsőséges esetben előfordul a teljes kiszáradás. Az érzékenyebb, vízzel telt szárú szobanövények esetében, ha a segítség későn érkezik, már nincs menekvés. Azért soha nem árt próbálkozni, mert a szárban, gyökérnyakban lévő alvó, vagy rejtett rügyekben még szunnyadhat annyi életerő, hogy kihajtanak. A fás-, vagy fásodó szárú, sok elágazással bíró növények esetén nagyobb az életre lehelés esélye. Ilyenkor egy alapos vízfürdőre van szükség. Vízzel telt kádba, vödörbe kell meríteni a bajba jutottat. Ez után cserépalátét nélkül kell hagyni, hogy a felesleges víz elfolyjon. Érdemes néhány napig ismételni a fürdetést. Közben az elszáradt részeket éles késsel, vagy metsző ollóval el kell távolítani. Az ágak hajlatában, a korábbi levélnyelek indulópontjain, a gyökérnyakból előtörhetnek a rügyekből hajtások, levelek. Egy, két hetet érdemes kísérletezni. Ha a növény életre kel, akkor szolid, féladagos tápoldatozással kell neki segítni.

A növények szempontjából egy -egy ilyen rosszul végződő nyaralás tanulságait le kell vonni, s ezért fontos, hogy a lakás, balkon, vagy a kert értékesebb növényinek kiválasztáskor igényeiket és lehetőségeiket egyeztessék.

Van, hogy a kerti sövények, magányosan álló cserjék, fák, vagy örökzöldek hajtásai, ágrészei is elszáradtak a nagy melegben. Ilyenkor úgymond zöldválogatást, nyári metszést kell végrehajtani. Ha a növény amúgy egészséges és a továbbiakban megfelelő a tápanyagellátása, akkor kipótolja a hiányt.