A keresztespóknak sok haszna lehet

A keresztespóknak sok haszna lehet

Gazdabolt 2014. okt. 19.

Nyáron rengetegféle pók él a házban, kertben. Legtöbbször csak hálójával lehet találkozni, de akinek van szeme az ilyesmire, észreveheti magát a hálóban figyelő, netán táplálkozó egyedet is. Nehezebb a helyzet a háló nélkül vadászó pókokkal. Ez utóbbiak ugyanis jól látnak, míg a hálót szövők inkább másban erősek, ők a nehézségi erőt érzékelve veszik észre a halóba ragadó zsákmányt. Ha fogukra való, megölik és körbeszőve konzerválják. Ha nem ennivaló, akkor kivágják a hálóból. Mindez azért figyelemre méltó, mert a kerek hálót fonó pókot többsége, sosem a ragadós fogófonalakon mászkál, hanem a száraz vázfonalakon közlekedik, és a küllőfonalakon kapaszkodnak a zsákmány közvetlen közelébe.

A keresztes mindig fejjel lefelé lóg a hálójában

A háló nélküliek, ha a látómezejükben, a felfalhatónál nagyobb tűnik fel, akkor igyekeznek inkább rejtve maradni. A pókokról ilyen rövid jegyzetben lehetetlen általános képet adni, világszerte eddig 32 000 fajukat írták le, ebből nálunk is biztosan él több ezer. A hazaiak között a legismertebbek talán a keresztes-, a kaszáspók, és a vízipók, pontosan; búvárpók.

Ezért most csak az itthoniak között a legnagyobbak közé tartozó koronás keresztespókkal foglalkozunk. Az igazán szembeötlő a másfél centis pókhölgy, ugyanis, ahogy a nyolclábúaknál szokásos, a férfiak apróbbak. A koronás keresztespók a sövények, fák ágain, hajtásai szőtt hálóban trónol.

Minden egyes keresztespók – a családba legalább 2500 faj tartozik – hűséges, legalábbis, ami a helyet illeti. Az összetéveszthetetlen formájú kerek hálóját hetekig, hónapokig őrzi, normál esetben, legfeljebb néhány méterre hagyja el. Egyedül a lányokat hajkurászó póklegények mozgékonyak, a fiatalabbak képesek pókszálba (ökörnyál) kapaszkodva repkedni.

Fantasztikus megfigyelni miként szövi hálóját, ehhez persze óriási türelem kell, hiszen, amíg a fő tartónál el nem készül, addig rejtve dolgozik, hiszen az első fonalát a földön és az ágak között mászkálva kell úgy két pont között kifeszíteni, hogy a természet csodájának tartott fonal semmihez nem ragad oda. Ha túl messze van a kiszemelt másik felfüggesztési pont, akkor a szél segítségével repítik a fonalat, míg be nem akad. Ha biztos a horgony, akkor kezdődik a spanolás, majd az erősítés és a háló fonása. Ha kész a háló, akkor azt folyamatosan rendben tartják, s hibáit javítgatják is. A pókok kiváló időjósok. Elrejtőznek, rossz idő várható. Ha nyáron: a pókok nem építenek új hálót, eső vagy vihar valószínűsíthető, ha viszont új hálót szőnek, akkor szép idő lesz.

Nyár végén, az aprócska hím óvatosan, egy beszőtt rovarral közelíti meg a párosodásra kiszemelt csinoskát és az ajándékot lengetve vadul udvarol. Ha tetszik a nászajándék, akkor a nőstény hajlandóságot mutatva a párosodásra, mozdulatlanná válik. A fűben a nőstények több, sárgás, vattaszerű szövedékkel burkolt petecsomagot is készítenek. Ha szerencséjük van, akkor olyan helyen, amelyet nem jár a fűnyíró. A szülők az idő hidegebbre fordultával elpusztulnak, de a fejletlen alakban áttelelő fiatalok tavasszal elölről kezdik.

A pókot nem szabad agyoncsapni, már csak azért sem, mert nagy rovarfogyasztó és az esetek többségében a zsákmánylistán a károsak szerepelnek. De azért sem ajánlott őket bántani, mert már csak a pók látványa is nagy szerencsét jelent.