A karácsonyikaktuszról

A karácsonyikaktuszról

Antics Katalin 2012. nov. 29.

A karácsonyikaktusz (Schlumbergera truncata), nevét onnan kapta, hogy karácsony környékén virágzik. Virágainak élénk árnyalatával, pedig színesebbé varázsolja az ünnepet! Szobanövény, hazájukban epifita életmódot folytatnak. Termesztése, eltér a többi kaktuszétól. A többi kaktusszal összehasonlítva, kisebb a fényigénye viszont jóval nagyobb a vízigénye. Cserepes dísznövényként terjedt el, és nagy népszerűségnek örvend hazánkban. Jól időzíthető a virágzása.

Kelet-Brazíliából származik, ahol a trópusi, esőerdők fáit borítja, egészen 1500 m magasságig hatol. Gyökereivel az ágak elágazásaiban és a fakéreg repedéseiben összegyűlő, kevés szerves anyagból táplálkozik. De a nedves sziklákon is előfordul. Ezeken a területeken május és június hónapokban virágzik.

Buckley angol kertész, 1850-ben, termesztette elsőként. Ekkor jelentek meg az első hibridek.

Környezeti igénye

A virágzás időzítését nagyban befolyásolja a fénymennyiség és a hőmérséklet.

Jó vízáteresztő közegre van szüksége, mivel a pangó vizet nem bírja. Az enyhén savanyú kémhatású talajt részesíti előnyben. Egyenletes nedvességre van szüksége, a gyökérzónában és a légtérben egyaránt. Nem szereti a száraz levegőt és a nagy hőingadozást sem. Valamint a tűző napot nem bírja. Az augusztus és szeptemberi hónapokban a legérzékenyebb, a túlöntözésre és a kiszáradásra egyaránt. Tápoldatra van szüksége. Ezért fontos, hogy tápoldatozzuk. Azonban figyeljünk, hogy a bimbóképződés idején a nitrogént csökkentsük, a foszfor valamint kálium mennyiségét növeljük.

Elvirágzás után nyáron, helyezzük a szabadba, a félárnyékos hely a megfelelő a számára. A két locsolás között hagyjuk a földjét kiszáradni, valamint óvjuk a tűző naptól.

Ahhoz hogy télen ismét virágozzon a kaktuszunk, nyáron ne öntözzük túl és ne tápoldatozzuk. Ilyenkor pihenésre van szüksége. Majd ősszel vigyük be a lakásba, de előtte még várjuk meg a hideghatást (jarovizáció). Ezután keresünk a számára megfelelő helyett és teremtsünk megfelelő körülményeket a virágzáshoz. Télen sem szabad túlöntözni.

Jó tanács!

Ne mozgassuk, ne helyezzük máshová, mert nem szereti. Főként, amikor hozza a bimbókat, de néha annyi is elég, hogy elfordítjuk a növényt és már is ledobja a bimbóit.

Locsolni esővízzel, vagy forralt szoba hőmérsékletű vízzel szabad. Soha ne locsoljunk hideg csapvízzel.

Szaporítása

Őszi vagy téli, dugványozással történik a szaporítása.

A virágzás időzítése

Ahogy említettem már, a fény és a hő tényező a meghatározó. Magas, 20 0C, magasabb hőmérsékleten, rövid nappalos körülményre van szükség a bimbó fejlődéséhez. De alacsonyabb hőmérsékleten, például 15 0C, nappalhossztól függetlenül fejlődnek ki a virágok.

Előforduló, kár és kórokozók, egyéb okok

Károkozóként a gyökértetű figyelhető meg a növényen.
A fuzárium, és a botritisz, fordulnak elő gyakrabban, ezek gombás betegségek. A dugványokat a Rhizoctonia károsíthatja, ami szintén gomba.
Ne hagyjunk vizet alatta, mert rothadást okoz.

Permetezésnél is figyeljünk arra, hogy ne használjunk a lágy víz helyett mást. Használjunk esővizet. Az esővíz a legalkalmasabb.