A kaméliához türelem kell

A kaméliához türelem kell

Gazdabolt 2015. márc. 27.

Az idei tavasz szerencséje, hogy jó néhány éve ajándékba kapott, azóta terebélyessé vált agavétól sikerült megszabadulni. Telelőhelyén megkedvelték és ott maradhatott örökre. Kertünkben mozgó szoliterként működött, s edénye, ha egy babérmeggy árnyékába húzom, pompás kamélia otthonául fog szolgálni.

Lila Kamélia

Kaméliák nagyon szép, különleges virágot hajtó és olyannyira kényes növények, hogy minden kertész dicséretére szolgál, ha képesek otthon tartani őket. Ezek a távol-keleti csodák, eredeti lakhelyükön óriási cserjékké, fákká is megnőnek. Közép-Európában, ahol örülünk a cserepes kaméliának is, csak elképzelhetjük, milyen lehet, amikor egy háznyi kamélia szirmot bont.

Egyébként a kamélia védett helyre, például télikertbe való. De a lakás más tágas világos részében is jól érezheti magát. Nyáron a kertbe védett helyre kiültethető. Ha sikerül neki jó helyet találni, akkor a nyári virágzása meghosszabbítható. Ha télen pihenhet, akkor nyáron dúsan virágzik.

A kétszáznál is többféle kamélia faj fehértől, a különböző pasztelleken át egészen karmazsin vörösig mindenféle színben pompázó és különböző méretű, sziromformájú, leginkább a rózsára emlékeztető virágot hoz. Nem is lehet csoda, hogy az európai díszkertek egyik legkedveltebb dísznövénye lett.

Talán szerencsére nincsen illata, amit megtanulhattunk Alexander Dumas: A Kaméliás hölgy című romantikus regényéből. Marie Duplessis, a főszereplő nő mindig egy csokor kaméliát tartott magánál. A szép bukétát szerette, ám az erős virágillat gyenge tüdejét bántotta, a kaméliára pedig azért esett a választása, mert a legtöbb fajtájának nincs illata.

Az igen dekoratív, mélyzöld lombú, örökzöld kaméliák hasznos rokonságba, a teafélék családjába tartoznak. A növényjelképek ismerői szerint az együvé tartozást, és a hűséget jelképezi. Ezért a dísz kamélia a Távol-Keleten már évezredek óta esküvői virág. Európában a romantikus virágüzenetek szerkesztői szerint a kaméliának vészterhes üzenete is lehet. Ha például férjétől, vagy barátjától egy szépasszony egyetlen kaméliát kap, akkor sejtheti szerelmi titka – ha van ilyen –, kitudódott és a helyes útra vissza kellene térnie.

A kaméliát egyébként a nagy a botanikus Linné nevezte el, George Kamel jezsuita misszionárius tiszteletére, aki a Fülöp-szigeteken tudományos alapossággal figyelte a növényeket.

A kamélia erdei növény, ami gyengén árnyékolt helyen növekszik a legjobban, bár megfelelő öntözéssel napos helyen is lehet tartani. A szabad vízelvezetésű talajt kedveli, amelyben sok olyan szerves anyag van, mint a komposzt, avar.

Ha más is kedvet kapna a kaméliához ápolásáról még annyit jó tudni, hogy kora tavasszal ajánlott metszeni, mert más korán virágzó cserjéhez hasonlóan a kamélia is késő nyáron és ősszel rügyezik. A kaméliát saját csemetéiről bujtással és oltással lehet szaporítani. De, ha sikerül tenni, akkor gumókat is nevelhet. A saját kamélia gyerekekkel türelmesnek kell lenni, mert az első években csak levelet hajtanak, a virágra rendszerint évekig várni kell.