A jól választott cserje eleség és búvóhely

A jól választott cserje eleség és búvóhely

Gazdabolt 2013. okt. 2.

Ki ne szeretne reggel madárfüttyre ébredni. Ezért azonban még a kertes házakban élőknek is sokat kell tenni, a trillázó kis szárnyasok maguktól ugyanis nehezen telepszenek meg egy, egy városi kertben. Kedvükre tenni macska-, varjú- és szarkamentes övezet biztosításával és őshonos cserjék, sűrű magas lomos sövények ültetésével lehet. Aki ilyet akar, és most telepít, úgy válogasson növényeket, hogy azok egyben szolgáljanak eleségül és búvóhelyül.

Többségünk alkalmi madárbarát, szívesen nézegetjük a télen is itt maradó szorgos kis szárnyasokat. Jó, ha felismerjük a kert bokrain, fáin felbukkanó madársereglet egy, egy tagját. Általában keveset tudunk róluk, talán csak annyit: télen etetni kell őket. A városias környezet madárnépsége általában csak az első hóesés után tűnik fel a kevésbé figyelmes kertészkedőknek.

Holott a rovarokkal is táplálkozó madarak egész évben hasznos segítséget jelentenek. A kártevők pusztításában jeleskedő néhány dekás madárkák a fiókák nevelése idején kilóban mérhető mennyiségben szedik össze a repülő, csúszó, mászó rovarokat, hernyókat. A levelek hullásával egy időben az énekesmadarak etetését is meg lehet kezdeni. A folyamatos ellátás lényeges, ugyanis az apró, mozgékony, falánk madarak egy-egy etetési szezon kezdetén kialakítják evőútjaikat, s ha egy-egy etetőhely kimarad, akkor a nagy hidegben ez bajt okozhat. Télen a madarak innának is, ezért macskamentes helyen látogatott lesz a napjában – mindig ugyanabban az időben – egyszer-kétszer meleg vízzel felöntött tálka.

De a kellemes társnak bizonyuló madarakat nemcsak télen, hanem állandó lakónak is be lehet a kertbe csalogatni. Ez nem jelenti, hogy el kellene hanyagolni a kertet, ugyanis az ápolt kert is lehet a madarak kedvelt táplálkozóhelye, hiszen a szépen gondozott gyep a vörösbegy és a feketerigó kedvelt táplálékának, a földigilisztának s apró rovaroknak ad otthont. Aki, netán a madarak kedvéért váltani szeretne, a mostani, őszi telepítéskor már lehet madárcsalogató növényeket is telepíteni a kertbe, ugyanis a madárcsalogatás legjobb módja. Fészkelésre alkalmasnak a lucfenyőt, erdei fenyőt, közönséges borókát, tiszafát, gyertyánt, juhart, puszpángot, kutyabengét, orgonát, bangitát, ostroménfát, galagonyát, fagyalt, borostyánt, vadszőlőt, borbolyát tartják.

A sövény, ha megfelelő növényeket és nem a tájidegen tuját választ a tulajdonos, búvóhelyet és táplálékot is nyújt. Ha a madarak telepítenének sövényt, akkor az ilyen növény együttesben megtalálható lenne a bangita, galagonya, kecskerágó, fagyal, hóbogyó, magyar, mogyoró, som, tűztövis, vadrózsa. A cserjéken érdemes fészekrakásra alkalmas elágazásokat kialakítani a metszés során. A madárbarát sövénynek legalább az egyik oldalát nem kell metszeni, így nem sűrűsödik be, s ezért csábító búvóhely a madaraknak. A feketerigók számára marad keresgélnivaló a bokrok alatti avarban, ezért ezt csak ritkán kellene összegereblyézni.

Az őshonos fák, például a tölgy, a fűz, a nyír, a kőris és a berkenye számos olyan rovart és hernyót táplálnak, amelyeket viszont a madarak zsákmányolnak. A gyümölcsfák, még a díszgyümölcsök is nemcsak mutatósak, de hullott, vagy a fán maradó gyümölcseikkel kiváló etető- egyben csalogatóhelyeknek bizonyulnak.

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakértői szerint a bogyók hagyományos őszi táplálékai a rigóknak, ezért egy jó természetszerű kert nagy választékot nyújt olyan növényekből, mint amilyen a sóskaborbolya, a magyal, a bodza, a tűztövis és a madárbirs. Érdemes ezekből a cserjékből egyet, egyet eldugni a sövényben, vagy a kert sarkában. Ne féljenek, a madarak megtalálják!

A színpompás virágok a rovarokat vonzzák, őket pedig elsősorban a poszáták fogyasztják, ahogy a napraforgó, az őszirózsa, a nefelejcs magvait pedig a pintyfélék. Ezek is elférnek a virágágyásban. Aki téli eleségként napraforgómagot vásárol, tudja, hogy kilónként 150 forintot is elkérnek a piaci árusok, a szakboltokban pedig ennél többet kell adni a szotyiért. Idén már késő, de jövő májusban érdemes egy maroknyi napraforgómagot vetni az ágyásban. A napraforgót ősszel állva is lehet hagyni, mert a madarak ügyesen kiszedik a tányérból a magokat. A madárbarát kertjében nem irtja ki a bogáncsot, csalánt és földi szedret, tudniillik ezek is madár csemegének számítanak.