A hamvas szilva

A hamvas szilva

Gazdabolt 2013. aug. 26.

A szilva (Prunus), rendkívül ízletes és kevésbé igényes gyümölcsfafajta. Friss fogyaszthatóságának és hosszú szüreti időszakának köszönhetően nagyon népszerű. A többi gyümölcs között is jelentős szerepet képvisel. Immár ötezer éves kultúrnövényünk. Valamint közel kétezer fajtáját ismerjük.

Ha szóba kerül a szilva, akkor a többségünk általában a liláskék illetve sötétkék gyümölcsű fajtákra gondol. Pedig jól ismert ma már az éretten is sárga, zöld vagy sárgás-zöldes és pirosas árnyalatú gyümölcs is. Sokféleségének köszönhetően júliustól egészen októberig tart a szezonja.

Fákat és cserjéket egyaránt találunk közöttük. A XX. századig többnyire magról és sarjról szaporították. A több évezredes és évszázados termesztésük során fajtakörök keletkeztek. A legelterjedtebb európai szilvafajták a Bluefree, President, Stanley, Olasz kék, zöld ringló és Althan ringló.

Talajban és fekvésben nem válogat, de a nedves kötött talajokat részesíti előnyben. Ajánlott trágyázni, és a lombkoronáját évente megmetszeni. Megfelelő körülmények között akár 50 kg is lehet a termésmennyiség fákként. Éves átlagban a szilvafogyasztásunk hat kiló körül mozog.

Éretten fogyasztjuk, amikor a fehéres viaszréteg fedi, a gyümölcs felületét. Valamint a viaszréteg egyben védi a kiszáradástól is. Felülete fényes és feszes a héja, illata finom és élénk színű.

Magas víztartalom és minimális cukor jellemzi a friss gyümölcsöt. Víztartalmának köszönhetően jó szomjoltó. Vitaminok közül az A-, A-provitamin, béta-karotin, B1, B2, de szinte valamennyi B-vitamin, C-vitamin megtalálható benne. Ásványi anyagok közül nagy mennyiségben tartalmaz, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, cinket.  Antocián színanyagokat és flavonoidokat is tartalmaz nagy mennyiségben. Javítja az immunrendszert, védi a szívet és az érrendszert. A rost, borkősav, és pektin tartalma magas ezért kedvező hatással bír az emésztésre. Székrekedés ellen, vizelethajtásra, súlycsökkentésre, étvágyfokozásra, vér sav-bázis egyensúlyának stabilitására, idegrendszer és az agyműködésre gyakorolt hatása, memóriaműködésre, fáradtságra is kiválóan hatásos.

Fogyasztását elsősorban nyersen javaslom. Ajánlott hűtőben tárolni, mivel szobahőmérsékleten túlérik.
A szilvapálinkát az érett szilvából, cefréből készítjük.

Az aszalt szilvát, has hajtás céljából, reggel éhgyomorra ajánlott elfogyasztani.

Betegségei:

Szilva himlő, „Sharka” vírus, kórokozó: Plum pox virus, PPV

Tünetek: Levélen gyűrűs foltok, vagy tölgyfalevél mintázat, a mag foltos és a gyümölcsön is gyűrűs foltos, valamint a gyümölcs féléretten lehullik.

Védekezés, Agrotechnikai: egészséges szaporítóanyag használata, fertőzött fák eltávolítása

Kémiai: levéltetűk elleni védekezés

Csonthéjasok moniliás betegsége, Kórokozók: Monilia laxa; M. fructigena

Tünetek: A gyümölcsön penészpárnák, gyümölcsrothadás jelenik meg.

Védekezés, Kémiai: tél végi rezes lemosó permetezés, bimbós, virágzás kori és sziromhullás utáni permetezés (M. laxa), gyümölcsmolyok elleni védekezés.

Astra Rézoxiklorid, Champion 50 WP, Cuproxat FW, Dithane DG Neo-Tec (M-45).

Csonthéjasok levéllikacsossága, levéllikasztó betegség Kórokozó: Stigmina carpophila (D)

Tünetek: apró, kör alakú foltok a leveleken, melyeknek eleinte sárga a közepe, míg a széle bordó, a foltok széle barnává válik, később a foltok közepe elszárad, és kiesik.

Védekezés, kémiai: Astra Rézoxiklorid, Buvicid K 370 SC, Champion 50 WP.

Szilvalevél (mandula) vörösfoltosság (polisztigmás levélfoltosság) Kórokozó: Polystigma rubrum, Polystigmina rubra

Tünetek: Piros foltok a levélen, melyek megvastagodnak és megduzzadnak a levél fonáki felületén, míg a levél színén besüppednek.

Védekezés, kémiai: Bordói por (Extra), Merpan 80 WDG, Miltox Special Extra,

Szilva rozsda, Kórokozó: Tranzschelia pruni-spinosae

Tünetek: levél színén sárgás foltok, levél fonákán először barnás uredotelepek, majd feketés teleuto telepek láthatók.