A gyümölcsfák finomhangolása

A gyümölcsfák finomhangolása

Gazdabolt 2013. júl. 10.

Ha csak egy hatalmas gyümölcsfa árnyékolja a kertet és tőle azt várják, hogy árnyékkal hűsítsen, akkor szabadjára lehet hagyni; nőjön, ahogy akar. Persze az ilyen fákat is kell metszeni, de általában tetszetős, arányos, természetes koronát nevelnek maguktól is. Az már más kérdés, hogy hogyan védik meg a fát a kár- és kórokozóktól és ki szedi le a gyümölcsöt.

Nyáron sem pihenhet azoknak a gyümölcskertészeknek a metszőollója, akik kisebb fákat szeretnének nevelni vagy a több növénynek kell szűkösebb helyen osztoznia. Érdemes a hajtásrendszerben, professzionális kertészektől ellesett finom korrekciókat végrehajtani, ezáltal színesebb, édesebb, hamarabb érő, nagyobb és valószínűleg egészségesebb lesz a gyümölcs. Aki azonban a többszöri hajtásválogatást is magában foglaló nyári metszést is alkalmazza, jó, ha tudja, hogy fája stressz tűrését fokozni kell, hiszen egy-egy ilyen korrekció, abban az időszakban jár az asszimilációs felület csökkenésével, amikor a növény már nem a növekedésre, hanem a gyümölcs érlelésére koncentrál. Ezért fontos a jó kondíció, kiegyensúlyozott tép- és vízellátás. Ilyenkor ugyanis a fa valamilyen borzalmas csapást, súlyos kecskerágást, jégzivatart észlel és kétségbeesetten igyekszik pótolni az elvesztett leveleit. Ha viszont megfelelő a kondíciója, akkor meg sem kottyan neki a csekély metszés.

Az alma és körte erőteljes növekedését ilyenkor az 1-3 éves részeket érintő szolid visszametszéssel, ritkítással lehet legjobban visszafogni, ugyanis a nyár második felében végzett metszés váltja ki a legkisebb növekedési reakciót. Ezzel a munkával sikerül a következő termelés szempontjából legtöbb értékes rövid hajtás, termőrész és virágrügy nevelésére serkenteni a fát.

A szüretet megelőző 3-4. héten, a korona belső részének jobb fényellátása érdekében a metszőnek már csak a terméseket takaró levelek, hajtások, vízhajtások, valamint az 1-2 éves gallyak eltávolítására, kell koncentrálni. (Az ennél idősebb képletek eltávolítása már terméscsökkentő hatású lehet.)

Cseresznye és meggyfák közvetlenül a szüret után végzett visszametszés hatására hozzák a legtöbb virágrüggyel berakódott hajtást.

Az erős növekedésra hajlamos szilvafajták éves hajtásainak egy részét augusztusban ki kell vágni, ez növeli a gyümölcs méretét, gyorsítja színeződését és csökkenti a később amúgy is levágásra ítélt hajtások számát, vagyis mérsékli a fa veszteségeit.

A kajszi nyári metszésének elvégzésére szintén a szüret utáni időszak. A 2-4 éves gallyazatot érintő ritkítással az elsűrűsödött belső részeket lehet több fényhez juttatni.

 

Termékajánló:

- metszőolló

- fűrész

- hernyózóolló