A gyümölcs szex bonyolult dolog

A gyümölcs szex bonyolult dolog

Gazdabolt 2015. júl. 19.

A kisebb kertekben ilyenkor, a nyári gyümölcsök szedésekor, ha kevés a termés kiderülhet, hogy valami baj van a megporzással. Vannak ugyanis olyan fajok, fajták, amelyek igénylik a közeli rokonok virágporát. Ezen utólag is lehet segíteni, de a legjobb lenne, ha már a telepítéskor, a fa kiválasztásakor gondolnának erre.

Ültetéskor fontos tudnunk, hogy egy fajta öntermékenyülő, vagy önmeddő, azaz idegenmegporzásra

A bő terméshez néha segítségre van szükség

van szüksége a gyümölcs kialakításához. Amennyiben csak másik fajta virágporával lesz eredményes a termés kialakulása, akkor megporzó növényről is kell gondoskodni. Ez a gyakorlatban azért nem ennyire sarkított kérdés. Hiszen a környéken valószínűleg lesz másnak egy olyan fája, amelynek a virágzása ugyanarra az időre esik: így jó megporzói lehet.

Ha sorra vesszük a leggyakrabban előforduló fajokat (fajtákat) tudni kell, hogy a dió, a mogyoró és a gesztenye szélporozta. Ezeknél a szél juttatja el a virágport a termős virágokra. Az almafélék közül az újabb fajták esetén már vannak jól öntermékenyülő fajták, ám a régebbik – Jonatánok, Golden Delicious, Starking ¬ más fajták virágporával termékenyülnek jól. A birs öntermékenyülő. A körtéket megint csak önmeddőnek kell tekinteni. Ezért érdemes körbenézni, hogy a kiszemelt fajtának a közelben van-e porzótársa, ha nincs, akkor a termesztés biztonsága miatt ültetni kell. A cseresznyék is többségében önmeddők. A meggyek közül pedig a nagy gyümölcsű Pándy változatok szintén önmeddők, sőt virágporuk még más fajták termékenyítésére is alkalmatlan. Az apró szemű cigánymeggyek az egyedüli öntermékenyülő meggyek, és ezek virágpora minden más meggy, és cseresznye megporzására és megtermékenyítésére alkalmas.

A kajszibarackok többségében öntermékenyülők. A szilvák, és az őszibarackok esetén fajtája válogatja, hogy saját, vagy másik egyed pollenje alkalmas a termésképzést megindítani. A szamócák, málnák, piros ribiszkék öntermékenyülők, a feketeribiszke fajták között találunk öntermékenyülő és önmeddő fajtákat is.

A porzási hibákon túl más is felelőssé tehető a kevés termésért, például, ha sok műtrágyát kap a növény és ilyenkor a növekedésre és nem a termés hozására koncentrál. Hibaforrás a rossz metszés is. Felelős lehet az időjárás is, elképzelhető ugyanis, hogy olyan a mikro klimatikushelyzet alakult ki, hogy megfáztak, vagy elfagytak a rügyek, és itt van az alternancia is, ami szerint egyes fajok, fajták szakaszosan teremnek. Az egyik évben roskadozik a gyümölcstől, a következőben pedig alig van rajta valami.