A gyöngyvirágról

A gyöngyvirágról

Gazdabolt 2012. dec. 30.

A gyöngyvirág (Convallaria majalis L.), itthon májusi gyöngyvirág, néven terjedt el és ismert. Könnyen termeszthető, növény. Édes, kábító illatával, harang alakú virágjaival a tavasz hírnöke.

Az Asparagales, spárga, aszparágum viráguak rendjébe, a Convallariaceae (gyöngyvirágfélék) családjába tartozik.

Szabadon erdőkben, ligetekben él. Ma már szinte minden kertben megtalálható. Nagyon jellegzetes finom illat jellemzi, ami leginkább megkülönbözteti őt bármely más növénytől. Ezt az egyedi illatot a régmúlt korokban isteni ajándéknak tekintették és arany tégelyekben tartottak.

A talaj felszíne alatt vékony, tarackszerű gyöktörzset nevelő növény. Két széles lándzsás levele fejlődik (néha három vagy több is lehet). Harang alakú virágai egyoldalú fürtökben helyezkednek el. Termése gömbölyű, piros (belül narancssárga) bogyó.

Éppen, ezek azok bogyók amelyek arra csábítják a gyermekeket, hogy megízleljék őket. Azonban a növény levelének, virágának szárának elfogyasztása is komoly veszélyt rejt magában. Ellenállhatatlan csábítás az érzékszerveknek, halálos méreg a szívnek. Elég, ha arra gondolunk, hogy Pálfi György díjnyertes filmjében (Hukkle) a falusi asszonyok gyöngyvirággal mérgezték a gyanútlan férfiakat! Már érintése után is ajánlott a kézmosás!

Termesztése 
A gyöngyvirág gumókat áztassuk be, langyos vízbe, majd hagyjuk ázni több órán át. Amikor megduzzadnak, a gumók akkor ültessük el őket. A vízfelszívatásával gyorsabban fog fejlődni a növény. Ültessük árnyékos vagy félárnyékos helyre. A talajhoz keverjünk szerves anyagokat. Jó vízáteresztő talajt készítsünk a számára. A túl vizes talajban a gumók elrohadnak.

A gyöngyvirág növekedését úgy is elősegíthetjük, ha még ültetés előtt 1-2 cm-t, levágunk a gumók gyökereiről.

Ügyeljünk arra, hogy ültetésnél a gumók felső részét hagyjuk szabadon. Legyen közöttük 5 cm a távolság. Öntözzük meg alaposan, és tartsuk a talajt nedvesen. Évente kétszer is ajánlott trágyázni, tavasszal és nyáron.  A gyökérvédelmében télen mulcsozzuk a növényt.

A szívre ható növények közé tartozik. Ez a faj okozza a leggyakoribb mérgezéseket. A növény minden része mérgező, a víz fogyasztása is, amiben a növény volt. A virág pora tüsszentésre ingerel. Korábban tubákok összetevője volt.

Mérgezés után erős hányás, hasmenés, hasi görcsök, kábultság. Lassuló, alig tapintható pulzus, csökkenő vérnyomás, és akár szív leállás is bekövetkezhet. Azonnali orvosi segítségre van szükség. Orvos kiérkezéséig hánytatás.

Ez a növény egyben magába foglalja az életet és a halált.

Számtalan keresztény legenda kapcsolódik a gyöngyvirághoz. A népi gyógyászat meglehetősen széleskörűen használja fel ezt a virágot. Az egyik történet szerint például Szűz Mária könnyei, miket Krisztus megfeszítésénél ejtett, átváltoztak a gyöngyvirág kis fehér harangjaivá, ezzel párhuzamosan az is elterjedt, hogy valójában ezek Éva átváltozott könnyei, miután Ádámmal távozniuk kellett a paradicsomból.

A gyöngyvirágot szépítőszerként használja fel a népi gyógyászat. A néphit szerint, ha a leány az arcát harmatos gyöngyvirággal bekeni, úgy arca üde lesz, szeme egészséges marad, ennek folytán bőrápolóként arckenőcshöz, mosdóvízhez keverték, vagy kipréselt levével a homályos szemeket tisztították.

Gyöktörzsét emellett szívbetegségek, vizenyő, görcs, epilepszia és asztma is ellen alkalmazták tea vagy tinktúra formájában, s alkalmazza ma is a homeopátia, persze csak meghatározott módon és mennyiségben. Fejfájásra, szédülésre, melankóliára tüsszentőpor alakban ajánlották, míg széngázmérgezéskor a levendula és a gyöngyvirág ecetes kivonatával dörzsölték a beteget.

A tinktúráról még azt is tartották, hogy a halántékra és tarkóra dörzsölve erősíti a memóriát, és segít visszaállítani az elveszett beszédkészséget. A gyöngyvirág borral készült főzetét vagy a gyöngyvirágos - mezei kökörcsines - szagos levendulás fürdőt pedig el petyhüdt testrészek élénkítésére, erősítésére használták, ez utóbbi nézet tudományos alátámasztást is nyert, hiszen ma külsőleg ízületi betegségekre is javallják a növényt.

Én mindenképpen távol tartanám a kedves olvasót attól, hogy magánszorgalomból kipróbálja a fent leírtakat. Tudván azt, hogy akár halálos kimenetelű mérgezést is előidézhet ez a szép és kedves növény.

A natúr kozmetika és a parfümipar is számos termékben vonultatja fel a gyöngyvirág lenyűgözően finom, mégis stílusosan egyszerű illatát. A gyöngyvirágos testápolási cikkek egész skálája kapható ma már, például gyöngyvirágos szappan, fürdő és tusolózselé, testpúder, fürdőolaj, parfüm, fiók-, és szekrényillatosító, arc és testkrém is.

Odafigyeléssel a mérgezések elkerülhetők, például:
1.    A lakásban lévő mérgező növényeinket tegyük olyan helyre, ahol gyermek, háziállat nem éri el.
2.    Használjunk kesztyűt, átültetések és különböző foglalkozások alkalmával