A gyep és a virágágyak tápanyagpótlása

A gyep és a virágágyak tápanyagpótlása

Gazdabolt 2014. szept. 29.

gyepmtrszoro.bmp

Az öntözés és a bőséges csapadék hatására a gyökérzónából kimosódnak a tápanyagok. A gyorsan felvehető, hagyományos nitrogénműtrágyák hatására a gyep több zöldtömeget fejleszt, ami látszólag dúsabb hatást eredményez, és használóját is elégedetté teszi. Így azonban könnyen felborulhat a levél : gyökér arány, és megnő a nyírási igény is. Minél többet nyírunk, annál több tartalékot veszít a gyep, amit majd a nagy nyári melegekben gyors szalmásodással jelez.

Folyamatosan adagolt, kiegyenlített arányú tápanyag
Ha azonban hosszú távon gondolkodunk, akkor már március elején a burkolt szemcséjű hosszú (8-9 hónapos) hatástartamú Scotts Díszpark Fenntartó gyepműtrágyát választjuk, amely 50-70 g/m2 adagban az egész szezonra elegendő tápanyagot nyújt a gyepnek. Májustól a 4-5 hónapos hatástartamú készítmény használatát javasoljuk 35-50 g/m2 adagban. Márciustól júliusig, az idényben akár több alkalommal is használható a rövid (2-3 hónapos) hatástartamú változat, amit a tápanyagokban szegény talajokon kifejezetten ajánljuk, mert a készítmény mikroelemeket is tartalmaz. Javasolt adagja 30-35 g/m2. Mivel a rövidebb hatástartam a gyep többszöri kezelését teszi lehetővé, így mód nyílik a Starter, a Mohásodás csökkentő vagy az Kondicionáló típusokkal kombinálva egy egész szezont átfogó, és a különféle igényekhez leginkább alkalmazkodó táplálási program kialakítására.

Amivel szórhatunk
A gyepműtrágyák gyors, pontos és egyenletes kijuttatását könnyítik meg a Scotts könnyű, ütésálló, tartós műanyagból készülő repítőtárcsás műtrágyaszórói. Házikertekbe a SpeedyGreen 1000, professzionális felhasználásra az Edgeguard ajánható. Egyszerre kb. 2-3 méteres sávot tudnak lefedni, a szükséges dózis pedig kényelmesen beállítható a tolókaron található szabályozható mikrométerrel. Az Edgeguard típusnál egy elfordítható fedél segítségével megakadályozhatjuk, hogy a műtrágya a kerti építményekre, berendezésekre, utak felszínére, úszómedencékbe kerüljön.

A mohásodás csökkentése
Díszgyepeknél gyakori bosszúság forrása a mohásodás. A jelenséget kedvezőtlen környezeti feltételek együttese hozza létre: erős árnyékolás, tömörödött talaj, elsavanyodás, túl alacsony nyírásmagasság stb. A mohásodást vasszulfáttal jelentősen csökkenthetjük. Mivel a vasszulfát gyorsan kimosódik, a Scotts Díszpark család Mohásodás csökkentő típusában lassan feltáródó, 8-10 hetes hatástartamot alakítottunk ki. A moha elpusztulása után maradt foltokat a folyamatos táplálás hatására a gyep gyorsan benövi. Érdemes a füvet ritkábban nyírni, hogy a fűszálak megerősödjenek. A mohásodást csökkentő kezelés javasolt dózisa 20-25 g/m2. Egy zsák (10 kg) kb. 500 m2- re elegendő. A gyepet két hét elteltével gereblyézéssel kell megtisztítani az elpusztult mohától. A fűszálak végei feketére színeződhetnek, ez azonban nyíráskor eltűnik.

Virágágyak, évelőágyak, szegélyek
scotts1.jpgA szép és ápolt park kialakításának feltétele, hogy a szegélynövények és az ágyások virágai is megfelelő kondícióban legyenek. A tápanyaghiány elkerülésére az Osmocote Flora (15-9-11+3MgO) kifejlesztett összetételt kell a talaj felső rétegébe keverni, közvetlenül az ültetést megelőzően. Egy zsák (15 kg) kb. 250 m2-re elegendő. A gyors és dús gyökérképződés hatására a palánták hamarabb fejlődésnek indulnak, beborítják a talajfelszínt, így kevesebb gyomlálásra van szükség. 5-6 hónapos hatástartama lehetővé teszi, hogy egy alkalommal kijuttatva az egész idényre elegendő tápanyagot adunk a növényeknek.
Gyakori jelenség, hogy az erőteljes virágzás a növények kimerülését okozza, és ez nyár végére kevesebb virágot hoz a növény. Megfelelő tápanyagszint esetében azonban a legtöbb virágfajunk akár szeptember végéig is bőségesen virágzik!

Kísérleti eredmények
A Szent István Egyetem MKK Gyepgazdálkodási Tanszék, Gödöllő 2003 évben műtrágyázási kísérletet folytatott, amelyben tavasszal, egy alkalommal adott a 8-9 hónapos hatástartamú, 27+5+5+MgO összetételű Scotts Díszpark műtrágyát, valmint a három alkalommal kijuttatott hagyományos, gyorsan felvehető műtrágyát (NH4NO3 34%) hasonlították össze. Az első időpontban mindkét műtrágyát kiszórták, a következő két alkalommal viszont csak a nitrogén műtrágyát. Vizsgáltuk egyúttal a gyep színét, sűrűségét, gyomborítottságát, és nem utolsó sorban a lekaszált fű mennyiségét is. Ez utóbbit mutatjuk be az alábbi grafikon segítségével.

diagram.doc

Jól látható, hogy a nyilakkal jelölt kijuttatási időpontokban a hagyományos műtrágya hatására a fű
       - nagy mennyiségű zöldtömeg-fejlődéssel reagált,
       - növelve a kaszálás és a nyesedék elszállítás munkaigényét és
       - tovább csökkentve a gyep tartalékait.
Ugyanakkor a fű színében és sűrűségében a hosszú hatástartamú műtrágya mindig hasonló, vagy jobb értékeket mutatott, tehát a díszítőértéke folyamatosan jobb volt. (Ez a megállapítás egybeesik a Scotts Nyugat-Európai körülmények között végzett hasonló jellegű vizsgálataival.)

Kapcsolódó cikk:
Scotts Díszpark műtrágyák


Forrás: www.scotts.hu