A gombák segítenek tuskót pusztítani

A gombák segítenek tuskót pusztítani

Gazdabolt 2013. szept. 4.

Sok dísz és haszonkertben szedett faáldozatot az idei forró és száraz nyár. Az elhanyagolt növényvédelem még csak rátett egy lapáttal a gyümölcsfák szenvedésére, ezért sok fa, hogy mielőbb vége legyen az idei szezonnak, lehullatja leveleit. Maradjon, vagy a téli selejtezéskor ki kell vágni? – lehet feltenni a kérdést.

A kivágás az egyszerűbb. Ha a betegség végzett a fával, akkor jobb a maradékot elégetni. A tuskó eltakarításához képest a fűrészelés, aprítás számít a könnyebb munkának. Sokat lendít az ügyön, ha van elegendő hely és egy traktor, akkor ki lehet rántani. Ha nincs gép, akkor marad a csákány, ásó, fűrész, fejsze. De, ha az idő nem sürget, akkor érdemes a Zöldségtermesztési Kutató Intézettől is beszerezhető laskagomba csírára bízni a feladat nagyjának elvégzését. Tudom, a gombatermesztők sok kifogást találnak a tuskópusztító technológiában, de nem szabad felejteni, ezúttal a fő cél nem a kifizetődő gombahozam, hanem a tustó eltakarítása.

Harminc centi átmérőjű tuskóba 3-5, 6-8 centi mély, 6-os-8-as fúróval készült lyukat kell fúrni, majd ebbe gyömöszölni, ha kell kalapáccsal beütni az gombacsírával beoltott anyagot, vékony pálcát. Igen jó, ha viasszal sikerül lezárni az üregeket. Ezek után fekete fóliával sapkát kell a tuskó tetejére – erősen ­ kötni. A tuskó a gomba fonalai birtokba veszik, ahogy mondani szokták kolonizálják a faanyagot. Ez a fa fajtájától és a körülményektől hosszú hónapokig is eltarthat, de előbb utóbb a gomba győz. Az ilyen tuskó már egy rúgástól is enged, és a földben maradt vastagabb gyökerekkel sincs gond.

Aki ezt a módszert választja, annak már az sem jelent gondot, hogy mit tegyen, az esetleg betegségben kimúlt fa alatti földdel. Sokan gondolják, hogy gyümölcsfát, pláne ugyanolyat vagy közeli rokonságban állót nem szabad kipusztult fa helyére ültetni. Abban is van ráció, hogy ezek, hasonló tápanyagigényük miatt ugyanazt keresik a földben és az is igaz, hogy a káros mikroorganizmusok és a szervetlen anyagok feldúsulásától ezért gyenge lesz az új növény növekedése.

Ezért biztos, ami biztos nem árt egy alapos trágyázás. Az ilyen esetben tágas ültető gödröt kell ásni, és a mélység adta alkalmat kihasználva nem szabad sajnálni a szerves és szervetlen anyagokat a talajból. Nagy jót tesz a leendő gyümölcsfájával, aki az aktívabb talajélet érdekében ilyenkor a humuszképző, cellulózbontó baktériumokkal körbeöntözi ezt a talajrészt.

Akinek viszont még reménykedik, kedvencében megvárhatja az elkövetkező kihajtást, hátha túléli. Az ilyenek egy aktív, fiatalító metszés segíthet, érdemes év közben is e fákra figyelni és, ha szükséges, lombtrágyával is segíteni, hogy erőre kapjon.

 

Termék ajánló:

- Teleszkópos ágvágó

- A laskagomba (könyv)

- Műtrágya