A gomba nem való a díszkertbe

A gomba nem való a díszkertbe

Gazdabolt 2012. nov. 9.

A boszorkánykör rendszeresen neveli a gombautánpótlást

A hosszú ősz nemcsak a levelek színeződését, de elhúzta a gombaszezont is. A gomba csábítóan finom csemege

, sajnos elég sok közöttük a mérgező. A legtöbb bajt az egymásra megtévesztően hasonló ehető és mérgező gombapárok összetévesztése okozza.

Az idén, a régóta várt esők nyomán a kertekben, a gyepen, a ritkábban művelt ágyásokban és a gyümölcsösökben is időnként fel-feltűnnek a kalapos gombák. (A kártevő és hasznos mikro gombák sokaságáról most nem is szólunk.)
A gyep rendszeres lakói a kalapos gombák, nemcsak egyesével, hanem „boszorkánygyűrűkben” is élnek. Ha viszont rendszeresen visszatérnek, és a gyűrű környezetében elhal a fű, akkor ásónyomnyi mélyen ki kell cserélni a talajt. A gombafonalak sűrű szövedéke ugyanis blokkolja a fű gyökereit.

Az olyan hobbikertben, ahol nem termesztenek gombát, semmilyen kalapos gombának nincs helye. Kevesek tudják, hogy az éppen előbújó egyed ehető vagy éppen mérgező. A házi kedvenceket és a haszonállatokat nem kell félteni, ők pontosan tudják mi a nekik való, mi nem. A gyerekek már veszedelmesebbek, különösen az aprónépet vonzzák a furcsaságot és hamar a szájba kerülhet egy kalapos jövevény. A bajt megelőzendő, az észlelés után azonnal el kell onnan tüntetni a gombát. A legrosszabb, ha késes vagy damilos fűnyíróval lenyisszantják. E fura élőlények a növényektől ugyanis eltérő módon szaporodnak. A beérett gombatermés a spóra szétszóródva az egész kertet elfertőzheti és a gombafonalak elterjedése után bárhol előbújnak. A figyelmetlen fűnyírás felérhet egy gombavetéssel. Éppen ezért ajánlott gumikesztyűt húzni s egy szemeteszsákba összegyűjteni őket, majd a kommunális szeméttel kidobni.

Hogyan kerülhet a kalapos gomba a kertbe? - tehetik fel a kérdést. Hozhatja a spórát lábán egy erdőben is keresgélő rigó, de kiránduló cipőjéről is lepottyanhat. Ezt megelőzni nem lehet, de a kalapos gombák kerti terjedése ellen lehet. Mindenek előtt - és vonatkozik a káros mikró gombákra is – nem kell számukra kedvező életkörülményeket teremteni. A legfontosabb az öntözés és a fűnyírás optimalizálása, nem jó, ha nedves és a magas a fű. Ahol szőlő, gyümölcs van és rendszeresen permeteznek ott egyébként is ajánlatos – a szabályok betartása mellett - a permetező készülék mosóvizét egyenletesen a gyepre szórni.