A golgotavirágról

A golgotavirágról

Gazdabolt 2012. dec. 4.

Ismertetőjegyei

A golgotavirág (Passiflora), a jellegzetes virágalakjának köszönhetően, nevét a spanyol misszionáriusoktól kapta. Mivel, hogy a Krisztus szenvedéseinek, megelevenedését látták a virágban.

Évelő, lágyszárú, kúszócserje. Több mint 430 faj tartozik ebbe a nemzetségbe. Érdekessége az, hogy ebből csaknem 50 fajnak a termése ehető.

Négyszögletes, elágazó, fásodó szárral rendelkezik. A szára kacsokkal kapaszkodik, levelei tenyeresen osztottak, szárnyaltak. A levelek alakja fajonként eltérő lehet. Nagyméretű, csüngő virágai, egyesével, párosával, és fürtszerűen is nyílnak. A virága csésze és sziromlevélből tevődik össze. A közepén kiemelkedik az ivartartó, melyen, vastag porzólevelek fejlődnek. A virágtakaró leveleit, fonalszerű szőrképlet fedi. A bibeszálon fejlődnek a bibék. Virágainak színe a fehértől, a zöld, sárga, piros és kék árnyalatokon át egészen a liláig terjed.

Termése tok. Termések alakját tekintve tojásdad vagy gömbölyű. A színe piros, narancs vagy sárga. Az ehető fajták termése csak teljes színeződés után fogyaszthatók. A gyümölcsök tartalmaznak például, A-vitamint, foszfort, vasat, kalciumot.     

Származása  

A trópusi és szubtrópusi éghajlatú területekről származik. Az ottani őserdőkben fordul elő. Közép-Amerika, Dél-Amerika, és Mexikó az őshazája.

Környezeti igénye

Tápanyagban gazdag, agyagos, tőzegalapú földkeveréket részesíti előnyben. Fontos, hogy a talaj jó vízgazdálkodású legyen. Bőséges öntözést kíván, mivel nem bírja a szárazságot. Közepes a fényigénye, kedveli a félárnyékos helyet, de van közöttük olyan, faj is mely a tűző napot kedveli. Hőigénye szintén közepes. Fagyérzékeny. Az ideális hőmérséklet a számára a 13-18 0C fok közötti tartomány.

Tavasszal ki is ültethető, és egészen őszig, kint maradhat. Viszont ügyelni kell arra, hogy ha csapadékmentes időszak van, akkor öntözni kell, akár naponta is.  A gyenge hajtások lemetszésével a virágzás is elősegíthető. Körülbelül 6 rügyre vagy 20 cm-re lehet visszavágni.

A teleltetésnél az 5-10 0C fok körüli hőmérséklettartomány a legideálisabb a számára. Természetesen ilyenkor is kell locsolni, de elegendő annyira, hogy a földje ne száradjon ki. A szobában is teleltethető, de ilyenkor folyamatosan kell öntözni, és tápoldatozni is. Megfelelő körülmények mellett, a virágzás folyamatos marad, bent is.

Szaporítása

Maggal való szaporításnál legalább 4 évet, míg a dugványról és bujtásról való szaporításnál minimum 2- évet kell várni a virágzásra.

Kártevők

Az üvegházi molytetűk, atkák.