A forró nyarakon is lehet egészséges a gyep

A forró nyarakon is lehet egészséges a gyep

Gazdabolt 2018. aug. 27.

. A nagyobb fagyokig hátralévő két hónap alatt ugyanis az új kelés annyira megerősödik, hogy a fű már bokrosodni kezd, ami biztos áttelelés záloga. Az őszi telepítés a legjobb, hiszen ilyenkor a gyakoribb csapadék, és a hűvösebb idő a fűfélék kelésének ideális időpontja. Fűmagot csak jól előkészített, tápanyaggal feltöltött, gyommentes talajra érdemes vetni. Természetesen megannyi kompromisszum köthető, de ennek később látjuk kárát, amikor több lesz a gaz, mint a fű, vagy a sárguló, netán dúsabban növő foltok eltüntetésével gyűlik meg a bajunk.

Az idei forró nyáron sok kár érhette a gyepet, hangyafészke, nagyobb gyomok vagy más miatt foltok éktelenkedhetnek ezek kijavításának módja a felül- vagy az újravetés. A felülvetés legegyszerűbb módja, amikor földet fűmaggal kevernek egy, legalább 5 milliméteres tarhonyarostában. Az újravetés esetében a „hibát” fel kell ásni. Mielőtt azonban a felülvetésről vagy a folt újratelepítéséről döntenek, meg kell állapítani, hogy mi okozta a pusztulást. A gyep rendszeres lakói a gombák, nemcsak egyesével, hanem „boszorkánygyűrűkben” is élnek. Ha a füvet nem színezik el, akkor a fűnyíró elbír a gombákkal. Ha viszont rendszeresen visszatérnek, és a gyűrű környezetében elhal a fű, akkor ásónyomnyi mélyen ki kell cserélni a talajt. A gombafonalak sűrű szövedéke ugyanis blokkolja a füvek gyökereit.

A forró nyarakon is lehet egészséges a gyep

A kereskedelemben sokféle fűmagkeverék kapható, a rövidke leírás a használattól függően útba igazítja a vásárlót. Fűmagok között, árban csekély az eltérés, de érdemes a használathoz valót választani, mert az ilyen gyep hosszabb életű lesz. A használat mellett azonban figyelni kell a fényviszonyokra, a talaj típusára és az öntözés módjára is. Egy átlagos kertben a járást, szolid labdázást is elvisel a finomabb fajokat tartalmazó „golf” keverék is. Ezt a jól előkészített talajon igényes, gondozott pázsitok létesítésére alkalmas gyepet rendszeresen kell ápolni. A strapát és a szárazságot is jobban elviseli a „sport” keverék. Ebben ugyan több a durva szálú csenkesz (vörös- és felemáslevelű csenkesz), de ott a finomabb angolperje is.  Ezeken kívül a legtöbb fűkeverék-forgalmazó tart „pázsit” keveréket is. Ez a keverék ajánlható a legtöbb olyan hobbikertbe, ahol naponta „ránéznek” a gyepre. A keveréket alkotó fajok biztosítják a gyors kelést. A pázsit keverék viszonylag rövid idő alatt igen szép, mutatós gyepfelületet ad.

Érdemes a gyepalkotó fűfajokat is felsorolni. A tippanok  közül a cérna- és a hegyi ebtippannak  a száraz körülményeket meg sem kottyannak.  Míg a tarackos és a normál ebtippan inkább az árnyékos helyet kedveli. A csenkeszek is jól tűrik a nedvesség hiányát. A perjék általában szeretik a rendszeres öntözést.

Érdemes az árnyékos helyekre árnyéktűrő magokat vásárolni. Ezek ára a hagyományos keverékek többszöröse. Főként a nagyobb zsákokat érdemes vetés közben többször felrázni, mert az apró magvak hamar a zsák aljába gyűlnek. Ha tehetik, egyévesnél idősebb fűmagot ne vessenek, ugyanis ezek a magvak – bár három évig használhatók – veszítenek csírázási erélyükből. Ne bízzanak az árudák eladói magyarázkodásának, ha reklamálnak az öreg fűmag miatt. Ilyenkor inkább menjenek másik áruházba.

Az elvetett egészséges fűmag csak akkor csírázik, ha megfordított gereblyével a talaj felszíne alá masszírozzák. Hengerelni is kellene, hogy a laza talajból a levegőt kipréseljék. De – különösen kisebb területeken – a lapát hátával is lehet „huppogatni” a talajt. Jó megoldás az is, ha egy elnyűtt cipő talpára a hótaposó mintájára lécdarabokat – a szegekkel kifelé – szegeznek, és ezzel járnak a friss és elgereblyézett vetésen. Megéri a fáradságot, ha már megvásárolták és kiszórták a drága fűmagot