A fokföldi kankalin, mint télen virágzó szobanövény

A fokföldi kankalin, mint télen virágzó szobanövény

Gazdabolt 2013. jan. 8.

Időnként a téli szürke és hideg vacogós reggelek, nem késztetnek bennünket túlzott nagy vidámságra és életkedvre. Ilyenkor nagyon sok erőt meríthetünk a télen, sőt az egész télen át virágzó szobanövényeinkből. Ilyenek például a fokföldi kankalin, ciklámen, korallvirág, begónia és még sorolhatnám. Ezek közül most kiemelem a fokföldi kankalint.

Az utóbbi időben a növénynek számos alfaja jelent meg. Nagyon megnőtt a népszerűsége és ismerté vált a piacon. A fokföldi kankalin (Streptocarpus x hybridus) a már jól ismert afrikai ibolyának közeli rokona. Dél-Afrikából származik. A korábbi években sok színes hibridje látott napvilágot és került forgalomba. A fehértől a kéken, lilán, rózsaszínen át egészen a piros színárnyalatokig kaphatók. Virágai trombita alakú, tölcséres pártájúak. Az elvirágzott szirmok lecsippentésével a virágzást is meghosszabbíthatjuk. Vannak fajok melynek a levelei akár a 60 cm-s nagyságot is eléri. Leveleik hosszú, vékonyan redőzöttek, tömött tőlevélrózsából nőnek ki. A virágok erős szárakon ülnek.

A fokföldi kankalin, egész télen át virágzik, ha a számára szükséges hőmérsékletet 15 0C, biztosítunk. A legideálisabb hőmérséklet a 15 0C , de amennyiben száraz levegőjű helyiségben tartjuk, úgy akár a 8 0C fokot is elviseli. Optimális esetben 20 0C fokig jól érzi magát és szépen fejlődik. Azonban 25-30 0C fokot már kevésbé bírja, gyakran kell locsolni. A 30 0C fokon felüli hőmérsékletet pedig már nem viseli el.

Szereti a világos helyet, de óvjuk a napsütéstől. Nyáron se helyezzük napsütötte helyre. A megfelelő páratartalom eléréséhez helyezzük kavicsos tálra. Lehetőség szerint alulról öntözzük, vagyis a táljába öntsünk vizet, hogy a megfelelő mennyiséget felszívhassa magának. Téli időszakban kevesebb vizet igényel, mint a növekedési szakaszában. Lehetőleg a leveleket ne érje víz. Biztosítsunk számára mérsékelt páratartalmat, de ügyeljünk rá, hogy párásításkor se legyenek a levelei nedvesek. Tavasz és ősz között, legalább egyszer, foszfáttartalmú hígított tápoldattal öntözzük meg.

Ajánlott évente, friss földkeverékbe, vagy virágföldbe, a tavasz elején átültetni a növényünket. Az átültetéskor, a tőről szaporításnak is itt az ideje, amit ilyenkor végezhetünk el. Az ily módon leválasztott utódnövényt helyezzük tőzegmohába. Begyökeresedés után ültessük át tőzegmoha és virágföld keverékbe.

Az elszáradt, sérült leveleket és elvirágzott virágokat távolítsuk el, és ez által a gombás betegségek, egy részét is elkerülhetjük.
Rovar kártevők közül a pajzstetvek, levéltetvek és bíbortetvek károsíthatják a növényt.

Fontosnak tartom, a növény megvásárlása után, de még előtte ott az üzletben is, hogy alaposan vizsgáljuk meg, nézzük át! Győződjünk meg róla, hogy nincsen rajta állati kártevő, vagy beteg rész. Minden új, megvásárolt vagy kapott növényt helyezzük mindig külön, a többi meglévő virágunktól távol. Várjunk pár napot, ha nincs, elváltozás rajta akkor nyugodtan a többi növényeink közé helyezhetjük.