A faállítás rejtelmei

A faállítás rejtelmei

Gazdabolt 2017. dec. 18.

A családi karácsonyozás fontos része a fenyő állítása, aki valóban békés ünnepet akar, vigye magával a faárushoz a talpat is, ahol általában ingyen befaragják a fát.

A növények barátja, vélhetően ismerője másként vásárol karácsonyra fenyőfát, mint az, aki csak rutin ünnepi feladatnak tekinti a díszíteni való beszerzését. A fenyőválasztás előtt nem árt önmagunkkal tisztázni, a fenyőfa vásárlása során a főként a kereskedő jár jól. Nekünk főként arra kell koncentrálni, hogy az igényeinknek és lehetőségeinknek legmegfelelőbb fát válasszuk ki.

A faállítás rejtelmei

Az ár-érték arány megállapítása során, ha a használati érték egyik jellemzőjeként a minél későbbi levélhullást is figyelembe vesszük, akkor legjobban az jár, aki olyan faiskolai lerakatnál szerzi be a fát, amelyik saját termelőbázissal rendelkezik. Ezek ugyanis naponta általában akkora mennyiséget vágnak ki, amennyit el is adnak. Tehát ezek a legfrissebb fák. Egy három-négy méteres fa esetében 50-100 kilométeres távolságra is megéri elautózni, ugyanis a városi és faiskolai árudák árai közötti árkülönbség miatt is megtérül az üzemanyagköltség.

A városi alkalmi fenyőárusok portékái között válogatóknak ajánlható, hogy az esti zárás előtt induljanak beszerző portyára. Szerencsésebb azok, akit az elmúlt években megszokott helyen, kipróbált árustól vásárolnak. Az alkalmi eladók között érdemes az estére már pityókos ártust megkörnyékezni. Ha ilyet találnak, akkor, ne a kupacból válasszanak, hanem egy tetszetős, talpba állítottra tegyenek attraktív, lehetőleg kerek összegű ajánlatot, s közben lobogtassák az előkészített pénzt. A fárasztó nap zárására váró eladó az ilyen ajánlatnak általában nehezen tud ellenállni.

Favásárláskor, ugyanakkor nem árt az óvatosság. Azokat az importfenyőket, amelyeket minőségi kifogások miatt az árudák nem vettek át, nepperek vásárolták fel és árusítják. Jellemzően bevásárlóközpontok környékén tetszetős nejlonhálóban, gúzsba kötve kínálják az akciós fákat. A díszítéskor azonban váratlan meglepetés lehet: a főágak többsége hiányzik. Aki gyors karácsony utáni fenyőbontásra készül, nem jár rosszul, ha a nagybevásárló központok előre csomagolt fáiból visz haza. Ezeket ugyanis általában régen kivágták, s a szoba melegén, ha a díszítés után még az ágakon maradnak a tűlevelek, akkor is néhány napon belül lehullnak.

A hosszabb karácsonyozásra készülők számára legfőbb tanács lehet, hogy a hosszútűs fák között a fekete- és erdei fenyő tartja meg legtovább díszítő lombját, közülük a két méternél termetesebb, 8-10 éves példányok szép formájúak.

A leginkább keresett lucfenyőnél a legfontosabb, hogy minél frissebb vágásút találjanak. Ezt a fehér, vagy fehérhez közeli árnyalatú vágási felületéről lehet felismerni. A régebbi kivágásról árulkodó jel a ráncosodó kéreg, a töredezett ágvégek, s a levélhullás. A lucokra jellemző, hogy még a friss vágású is elveszíti lombját a lakásban az újév első napjaiban. A túlélést lehet segíteni, ha a faállítás előtt még a szabadban vízzel teli vödörbe állítják, lombját permetezik.

A rövidlevelűek között az ezüstfenyő mellett szól, hogy akár egy hónapig is megtartja lombját, hasonlóan hosszú életű a nordman, jegenye és a douglas fenyő is.

A faállítás legfontosabb kelléke a talp. Érdemes a faárushoz elvinni és vele befaragtatni a fát, ugyanis ma már kevés háztartásba van kisbalta. Aki már próbálta húsvágó bárddal, halpucoló késsel, csákánynyelű klopfolóval, vagy elektromos késsel a karácsonyfa talpba adjusztálni a fát, megtanulhatta, hogy nem egyszerű munka a fafaragóké.

Bizonyára az élő karácsonyfa okozta kellemetlenségek miatt is, egyre terjednek műanyag fák. Ezek a szintetikus fenyők már talpban állnak, ugyanúgy lehet díszíteni, mint az igaziakat. Az égősorral sem kell kínlódni, van amelyikben eleve beépítették az ágakba. Egy-egy tetszetős műfa-befektetés, jelenlegi fenyőárakkal összevetve 3-4 év alatt megtérül.