A díszcserjéket általában virágzás után ajánlott metszeni

A díszcserjéket általában virágzás után ajánlott metszeni

Gazdabolt 2016. ápr. 24.

A korán virágzó díszcserjék metszését már el lehet kezdeni április végén, amikor normális években még csak szirmaikat szokták bontani. Az idei meleg tavasz kissé megbolondította a hamar virágzó díszcserjéket. Hozzáértők azt is észrevehették, hogy fajon belül, a fajták, hibridek egymásutánisága is felborult.

A díszcserjéket általában virágzás után ajánlott metszeni

Mindez nem menti fel a hobbikertészeket, a korán virágzó növények metszése alól. Az elsők egyike az aranyfa vagy aranyvessző. Rögvest ide kívánkozik, hogy több távolról hasonlatok sárga virágú cserjét szoktak összetéveszteni. Az aranysárga virágú bokor az aranyfa, aranyvessző. Tudományos nevén, a Forsythia az olajfafélék családjába tartozó cserje, míg az aranyeső (Laburnum) pillangósvirágú növény. Ezek kívül létezik a kanadai aranyvessző is (Solidago), ez viszont az őszirózsafélék családjába tartozó évelő néha gyom, de dísznövény is.

Most a Forsythiák metszése esedékes. Ahhoz, hogy jövőre is bőven virágozzon, rendszeresen kell metszeni. Már a tavaly ősszel telepített fiatal aranyvesszőket, a sikeres megeredés után rögtön metszeni kell. Méghozzá a gyenge sűrítő hajtásokat szükséges eltávolítani, ugyanezzel a lendülettel az összes megmaradó hajtás egyharmadát is le kell nyisszantani. Ha rendszeresen. minden elvirágzás után metszik, akkor csak ritkán van szükség ritkításra, ifjításra.

Az egyik kertben gyönyörűen virágoznak az egészséges, telt bokrok, máshol ugyanazok csak kopott porfogók. A különbség főként a gondozó metszési ismereteiben rejlik. A díszcserjék metszésének tudományáról a gyakorló kertbarátnak azt is kell tudnia, hogy a viszonylag szűk helyeken, ahol a cserjék, fák és egyéb növények versengenek a fényért, csapadékért, tápanyagért, ezért időszakonként kötelezően szükség van a föld feletti részek alakítására.

Nem érdemes egyetlen évben minden felesleges hajtástól megszabadulni. Az ilyen kaszaboláskor a növény belső információs rendszere bajt jelez. A vészreakció nem marad el: az összes alvórügy aktivizálódik és a növény minden energiájával pótolni akarja az elveszített részt. Hetek alatt a vízhajtások seprűjévé válik a fa, cserje.

A sérült, elszáradt részek mellett a szabadon álló cserjékből nyugodtan kivehetnek egy-egy nagyobb, sűrítő ágat, részt is, hasonlóan vághatók a fák zavaró ágai is. A nagyobb sebek ejtésekor érdemes valamilyen sebkezelőt használni, de jó az olajfesték is, lehetőleg olyat, amelyiket vízzel lehet hígítani. Nem árt az sem, ha valamilyen rezet és ként tartalmazó növényvédőszert öntenek hozzá, némi keverés után kész a faápoló festék, ennél persze sokkal jobbak a rendes sebkezelők.

Ha már a díszcserjék metszésénél tartunk, ilyenkor nem szabad a nyáron virágzókat bántani! Előbb hozzanak virágot, s csak utána következzen az alakítás.