A burgonya morfológiája, termesztése, élettani károsodásai, betegségei, kártevői

A burgonya morfológiája, termesztése, élettani károsodásai, betegségei, kártevői

Gazdabolt 2013. jan. 31.

A Burgonya (Solanum tuberosum L.), a Solanum nemzetség, Solanaceae családba tartozik. A burgonya Dél-amerikai származású, géncentruma Mexikóban és Chilében van. Igazi kozmopolita, Alaszkától egészen Új-Zélandig szinte mindenhol megterem. Világviszonylatban az egyik legfontosabb növény. Termésmennyiségben a búza, kukorica és rizs után a negyedik helyet foglalja el. A növényi eredetű élelmiszerek között, közvetlenül a kenyér után a második helyen áll!

Felhasználhatósága széleskörű: emberi táplálék, állati takarmány, keményítő- és szeszgyártás, gyógyszeripari nyersanyag

Ma már Kína és India a két legnagyobb burgonyatermelő ország!

A fejlett országokban a burgonya csaknem 40%-a kész, vagy félkész termékké feldolgozott formában kerül forgalomba.

Magyarországra Mária Terézia uralkodása idején került. Hazai termőterülete jelenleg 20-25.000 hektár. Kiváló nemesítésű hazai fajtáink: Gülbaba, Aranyalma, Kisvárdai rózsa (Teichmann Vilmos), Somogyi fajták

Morfológiája
A vegetatív úton szaporított burgonyának járulékos gyökérzete van. A gumó közvetlenül nem hajt gyökeret, a járulékos gyökerek hajtás eredetűek, mert a földalatti szár és a sztólók csomóiból nőnek ki. Szára elágazódó, dudvás szár, belőle alakul ki burgonyabokor.
A földalatti száron sztólók képződnek, amelyeknek a végén fejlődnek ki a gumók. Összetett virágzata bogernyőt képez, a szárak csúcsán fejlődik ki. Zöldes vagy lilás-zöld színű bogyótermése van. A gumó biológiailag megvastagodott földalatti szárrész (tartalék táplálóanyag, raktározó szerv) vegetatív szaporítóanyag. A gumóképződés a korai fajtáknál már a virágbimbók megjelenése előtt, a későbben érő fajtáknál, a virágzás kezdetekor kezdődik és a növény szárának elöregedéséig tart.

Termesztése
Speciális gépeket és berendezéseket, korszerű tápanyag utánpótlást és növényvédelmet, speciális szaktudást igényel. Az elővetemények iránt igénytelen, általában kalászosok után termesztik. Sikeres termesztése már a vetőgumó előállításánál kezdődik, vírus és fonálféregmentes, egészséges szaporítóanyag, rezisztens fajták! Ültetése, március végétől, április közepéig történik, amikor a talaj-hőmérséklet 10-12 cm mélységben eléri a 7-8°C-ot. A nagyüzemi termesztéskor az ültetés utáni másodlagos bakhát kialakítással, a töltögetéssel, majd a gyom irtószerek kipermetezésével lényegében befejeződik a burgonya ápolása. A töltögetést a 10-15 cm-es növényállapottól a bimbózásig végzik.
Tápanyagigényes. Ősszel feltöltő szervestrágyázást, esetleg zöldtrágyázást igényel.
Legnagyobb vízigénye a virágzás és a gumóképzés idején van, de a gumók növekedésének is fontos feltétele a megfelelő talajnedvesség.

Korai újburgonya termesztése, előhajtatással
A tervezett ültetést megelőzően 3–4 héttel, február közepén hajtatóházakban, fóliasátrakban történik. 14–16˚C hőmérséklet, megfelelő páratartalom, szórt fény és szellőztetés szükséges. Melegebb időjárás esetén már március második felében kiültethető. Előnye, hogy az 1-2 cm-es hajtások már alacsonyabb talaj hőmérsékletnél növekedésnek indulnak. A betakarításra körülbelül 3 héttel korábban, még éretlen állapotban kerül sor. Zsenge, jobb ízű, több fehérjét és cukrot tartalmaz, héja foszlós, könnyen ledörzsölhető. Május végén, június elején már a piacon van a friss újburgonya. Világszerte egyre nagyobb az érdeklődés a baby zöldségfélék iránt. A primőr burgonya előállítás különleges módja a nyári ültetés. A rövidebb tenyészidejű fajták gumóit június vége és július közepe között ültetik ki.

A burgonya élettani károsodásai
A termesztési ciklus vagy az azt követő tárolás során bekövetkező abiotikus stressz hatások idézik elő. A tünetek súlyosságára, az előfordulás gyakoriságára jelentős hatással van a fajtaérzékenység, a genotípus is.

Vasfoltosság: elszórt, szabálytalan barna foltok a gumóhúsban. Oka a növény kalcium felvételi zavara, ami fajtaérzékenységre vezethető vissza.

Gumótorzulás: általában a rossz talajmunka, a rögös, kemény talaj-szerkezet következtében alakul ki.

Gumórepedés, üregesedés: elsősorban bőséges víz és túlzott nitrogénellátás hatására következik be.

Cérna-csíraképzés: a gumókon vékony, hajtásképtelen csírák fejlődnek ki.
A fiziológiailag instabil (stressz érzékeny), leromlott fajtáknál gyakoribb.

Betegségei
Vírusos betegségei
Potato virus Y (PVY), Potato virus A (PVA), Potato leafroll virus (PLRV), Potato virus X (PVX), Potato virus M (PVM), Potato virus S (PVS), Potato aucuba mosaic virus (PAMV), Alfalfa mosaic virus (AMV), Tomato spotted wilt virus (TSWV), Tobacco mosaic virus (TMV), Tomato mosaic virus (ToMV)
Burgonya gumó-orsósódás viroid (PsTVd) karantén!

A burgonya leromlása:
A vegetatív úton szaporított burgonya termőképessége, a fajták rezisztenciájától és a környezeti feltételektől függően, fokozatosan csökken. A burgonya leromlását hazánkban elsődlegesen a levélsodró vírusok okozzák.

Védekezés:
Egészséges, ellenőrzött és fémzárolt vírusmentes szaporítóanyag. Bizonytalan eredetű import szaporítóanyagok vizsgálata. Izolációs távolság betartása a termesztés során, rokon növények (pl. paprika, paradicsom, dohány) egymás melletti termesztésének kerülése. Vektorok elleni védekezés. Megfelelő gyomirtás (Cuscuta fajok elleni védelem)

A burgonya sztolburja (Stolbur phytoplasma)
A kórokozó gazdanövényköre: Solanacea család növényei. Leginkább a késői burgonyafajtákat veszélyezteti. Tünet: levélszéltől induló klorózis, kanalasodás, torzulás, a levélcsúcs lilára színeződése. A burgonyatő sok megvastagodott oldalhajtást fejleszt, elsöprűsödik. Később a növény lankad, hervad. A gumó gumiszerűvé válik, cérnacsírát fejleszt. Fertőzési források: a kabócák, a Cuscuta fajok, az évelő gyomok közül elsősorban a Convolvulus arvensis, amelynek a gyöktörzsén a kabócák áttelelnek. A betegség jelentősége a kabócák elszaporodásának mértékétől függ.

Védekezés:
Gyomirtással. Izolációs távolság tartása, Solanaceae család más kultúr fajaitól. Kabócák elleni időbeni inszekticides védekezés (júliustól).

Baktériumos betegségei
Fekete szártő és nedves gumórothadás (Erwinia spp.)
Magyarországon a feketelábúság, azaz a szártő rothadás szántóföldi körülmények között fordul elő, a gumók lágyrothadása pedig a tárolókban jelentős betegség. A talajban a fertőzött anyagumók rothadásakor a sztólókon és lenticellákon át fertőződnek a fiatal gumók. A baktériumokat a drótférgek, pajorok, talajművelő szerszámok, gépek, az eső és az öntözővíz is terjeszti.

Baktériumos hervadás és barna rothadás (Ralstonia solanacearum) karantén kórokozó, a gumók lenticelláiban látens formában is fennmarad. A tünetek a csúcslevelek hervadásával kezdődnek, majd egyes szárak alulról fölfelé elhervadnak, barnulnak, elfekszenek. A gumók edénynyaláb-gyűrűje barnul, rothad.

Védekezés:
Egészséges vetőgumó használata. Négyéves vetésforgó betartása. A pangó vizek kialakulásának megakadályozása. Szakszerű betakarítás és tárolás. Ellenállóbb fajták termesztése.

Streptomyces fajok
Egyes termesztő körzetekben, pl. Dél-Somogyban a kártétele súlyos. Melegkedvelő, talajlakó organizmusok, szaprotrófként is megélnek. A burgonyagumót még egész korai fejlődési stádiumában a para- szemölcsökön keresztül fertőzik, s csak a talajban terjednek, károsítanak. Felszedés után már nem növekszik a varas folt, de a kórokozó életképesen fennmarad a gumón, ezért vetőgumóval átvihető.

Védekezés:
Ellenálló fajták: Góliát, Százszorszép (Rioja), White Lady, Hópehely, Russet Burbank, Réka termesztése. (Fogékonyak: Desirée, Cleopatra, Agria, Kondor, Somogyi kifli) Fontos az egészséges vetőgumók ültetése. Szükséges a kiegyenlített tápanyagellátás. Öntözés a gumókötés időszakában. Fertőzött táblák termesztésből való kivonása.

Burgonyavész (Phytophthora infestans)
A burgonya első számú kórokozója. A fertőzéshez a 16-22°C hőmérséklet és a párás környezet kedvező. Kétcsúcsú járványgörbe: 1. július elején-közepén elsősorban a termés mennyiségét, 2. nyári aszályokat követően, szeptemberben a gumó minőségét rontja le. Járvány általában akkor alakul ki, ha a júliusi csapadékösszeg eléri vagy meghaladja a 80-120 mm-t.

Tünet: A levéllemez szélétől vagy csúcsától kiinduló, szabálytalan alakú, barnuló, vizenyős, majd beszáradó foltok, melyek szegélye sárgás, klorotikus udvarral határolt. A foltok fonákán fehér sporangiumtartó gyep látható. A levélnyélen és a száron is megjelenhetnek a tünetek. A fertőzött gumók héja kissé besüppedő, kemény tapintású, ólomszürke színű foltokkal. Ezek alatt a gumószövetek vörösesbarnán rothad.
A tárolás folyamán a gumó teljes rothadása is bekövetkezhet. A kórokozó micéliummal a növénymaradványokban illetve szaprofita módon a talajban is fennmarad.

Védekezés:
Területválasztás: kerüljük a mély fekvésű, nedves, ködjárta területeket, a kötött, repedésekre hajlamos talajokat. A sorok az uralkodó széliránnyal párhuzamosan fussanak. A tárolókat, prizmahelyeket telepítsük távol a burgonyatáblától. Ezeket rendszeresen fertőtlenítsük. Ügyelni kell a 4-5 éves vetésváltás betartása. Egészséges, fémzárolt vetőgumó használata. Rezisztens fajták termesztése.

Kémiai védekezés a kórokozó rövid lappangási ideje (4-8 nap) miatt előrejelzésre alapozva, preventív módon, a sorok záródásának kezdetétől, május második felétől, július elejéig rendszeresen. Hatóanyag-rotáció betartása a rezisztencia kialakulásának megelőzésére. Növényvédő szer például az Acrobat MZ WG, Amistar, Curzate R.

A betakarítás előtt legalább 2 héttel lombtalanítsunk. Minél előbb, és minél kisebb mechanikai sérüléssel takarítsunk be. A burgonyatételeket korszerű tárolókban, szakszerűen tároljuk.

Alternáriás levél- és szárfoltosság, gumókorhadás
(Alternaria solani, Alternaria alternata)
A kórokozó a száraz, meleg viszonyokat (22-23°C) kedveli. Konídiumokkal fertőz a légzőnyílásokon keresztül. A legyengült, gumókötődés után lévő burgonyaállományt könnyebben fertőzi. Először az alsó, idősebb levelek fertőződnek, innen terjed át a betegség a felső levelekre.

Tünet: A leveleken apró barna vagy fekete, zonált foltok, felületükön sötét színű konídiumtartó gyeppel. A gumón lévő barna, szabálytalan alakú foltok a húsba mélyen behatolnak, alatta a hús korhadt, morzsalékos. A kórokozó növényi maradványokon és a gumókban telel át, több évig is életképes.

Növényvédő szer például a Bravo 500, Bordómix, Folpan 80 WDG (48 SC), Antracol 70 WG,

Egyéb a burgonyát károsító gombás betegségek
Ø Fuzáriumos gumórothadás és tőhervadás (Fusarium spp.)
Ø Kolletotrihumos száradás és tőkorhadás (Colletotrichum coccoides)
Ø Rizoktóniás tőkorhadás (Rhizoctonia solani)
Ø Burgonygumó-ezüstfoltosság (Helminthosporium solani)
Ø Verticilliumos fertőző hervadás (Verticillium albo-atrum)
Ø Fómás gumókorhadás (Phoma foveata)
Ø Makrofominás hervadás (Macrophomina phaseolina)
Ø Burgonyarák (Synchytrium endobioticum) karantén!
Ø Burgonyagumó gyűrűsrothadása (Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus) – karantén!

Kártevői

Fonálférgek
Közönséges burgonya-fonálféreg - Globodera rostochiensis
Sápadt burgonya-fonálféreg - Globodera pallida
Gumórontó fonálféreg - Ditylenchus destructor
Karantén kártevők!
Erős fertőzéskor a növények a fejlődésükben visszamaradnak, a levelek kicsik, lankadnak és alulról fölfelé sárgulni kezdenek, a gumók aprók, a termés csökken. A burgonya gyökérzete elágazó, a gyökéren, gumókon és sztólón ciszták találhatók.

Fonálférgek elleni védekezés
Rezisztens fajták ültetése (Lady Rosetta, Amorosa, Ciklámen stb.). Fontos a 3–4 éves vetésforgó betartása. A vetőgumó és tapadó föld vizsgálata. Nematicid kezelés ültetéskor a talajvizsgálatok eredményétől függően. Fertőzés estén vetésváltás / gazdanövény-ültetési tilalom, talajfertőtlenítés.

Talajlakók, talajszintben károsítók

A cserebogarak pajorjai a gumók odvasításával, üregek rágásával okoznak nyílt sérüléseket, nagy mennyiségi és minőségi kárt. Az imágók április végétől rajzanak, tojásaikat a talaj felső, 10–30 cm-es rétegébe rakják.

A pattanóbogarak lárvái, a drótférgek a burgonyagumóban alagutakat furkálnak. Július–augusztustól számíthatunk kártételükre.

A vetési bagolylepke lárvái öblös, mély berágással károsíthatják a gumókat.

A vakondtücsök a burgonya gyökerének, gumójának megrágásával okozhat növénypusztulást.

Védekezés:
Megfontolt területválasztás (fasorok, erdőszélek kerülése). Egyedsűrűség felvételezése ősszel. Gondos talajművelés, gyomirtás. Talajfertőtlenítő inszekticides kezelés. Vetőgumó csávázása.

Növényvédő szerek lehetnek, Prestige 290 FS (csávázás), Vitavax 2000 (csávázás), Confidor 200 SL, Force 10 CS (1,5 G).

Levéltetvek
Zöld őszibarack-levéltetű- Myzus persicae, Sárga burgonya-levéltetű - Aphis nasturtii,
Csíkos burgonya-levéltetű - Macrosiphum euphorbiae, Fekete répa-levéltetű - Aphis fabae,
Uborka-levéltetű- Aphis gossypii, Foltos burgonya-levéltetű - Aulacorthum solani

Közvetlen kártételük a levél- és hajtástorzulás. Közvetett kártételük: vírusterjesztés! Nyári gazdanövénykörük széles. A burgonyatáblákba május elejétől telepednek be. Vetőburgonya táblákon Moericke-féle sárga tálak kihelyezése a betelepedés nyomon követésére. A legnagyobb egyedszámban június elejétől július közepéig találhatók

Védekezés:
Agrotechnikai: harmonikus tápanyagellátással, jó minőségű gyomirtással a burgonya egyenletes fejlődésének elősegítése, a burgonya korai lombtalanítása.

Kémiai: a vetőgumó csávázása, a szárnyas levéltetvek, illetve kolóniák elleni inszekticid kezelés az állományban. Calypso 480 SC, Chess 50 WG.

 

Burgonyabogár (Leptinotarsa decemlineata)
A burgonya legveszélyesebb lombkártevője, rendszeresen előfordul. Szabálytalan lyukakat rágnak a leveleken, karéjoznak a levélszéleken. A talajban telelnek, elő jövetelük áprilistól várható. A nyári 1. nemzedék imágói június végén – július elején jelennek meg, peterakásuk július közepétől intenzív. Együtt lehetnek jelen az áttelelt imágók és a nyári 1. nemzedék eltérő fejlettségű lárvái. A nyári 2. (áttelelő) nemzedék augusztustól megjelenő imágói peterakás nélkül vonulnak telelőre.

Védekezés:
Jó minőségű talaj előkészítéssel, megfelelő műtrágyázással a gyors és egyenletes kelés elősegítése. A tábla gyommentesen tartása, a vad Solanaceae növények irtása csökkenti a kártevő felszaporodását. Kémiai védekezés inszekticides vetőgumó csávázással vagy állomány-kezeléssel a kelő, fiatal lárvák ellen. Bio- preparátum készítmények alkalmazása. Növényvédő szerek például az Actara 25 WG, Apacs 50 WG, Novodor FC.

Időszakos és alkalmai kártevők
Ø Mezeikabócák – Cicadellidae
Ø Sárgalábú recéskabóca – Hyalesthes obsoletus
Ø Burgonyakabóca – Empoasca solani
Ø Zöld burgonyakabóca – Edwardsiana flavescens
Ø Hosszúfejű zöldkabóca – Dictyophara europaea
Ø Foltosfejű kabóca – Aphrodes bicinctus
Ø Feketepontos kabóca – Eupterix atropunctata
Ø Közönséges burgonyabolha – Psylliodes affinis
Ø Csucsorbolha – Epitrix pubescens
Ø Bagolylepkék – Noctuidae
Ø Olajos bogarak – Galeruca spp.
Ø Burgonyamoly – Phthorimaea operculella
Ø Közönséges takácsatka – Tetranychus urticae
Ø Zöld mezei poloska – Calocoris norvegicus

Külön önálló védekezést általában nem igényelnek, a burgonyabogár elleni inszekticidek elegendők a gyérítésükre.