A biogazdálkodás fogalma és az engedélyezett készítmények

A biogazdálkodás fogalma és az engedélyezett készítmények

Gazdabolt 2015. febr. 2.

Öko-, vagy bioterméknek az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó növényi, vagy állati eredetű élelmiszert tekintjük. A megnevezésből is látszik, hogy a termelést ellenőrző szervezet, ami Magyarországon a Biokontroll Hungária Kht. nem magát a terméket, hanem a termelés a folyamatát figyeli.

Az ökológiai szemlélet

Az ökológiai szemléletű gazdálkodás nem csupán egy speciális termesztés-technológia, hanem – ahogyan azt a neve is kifejezi – szemlélet, amely művelőjétől átfogó, környezet-orientált gondolkodást kíván. Olyan gazdálkodási mód, amely a természet megóvását helyezi a középpontba. Nem használ olyan anyagokat, amelyek azt károsítják, rombolják azt. A biogazdálkodásban tehát talajjavításra szintetikus műtrágyát, szennyvíziszapot illetve fekáliát, valamint a növényvédelemben szintetikus növényvédő szert tilos használni. Az általános szabály értelmében felhasználható, sőt javasolt alkalmazni istállótrágyát, ásványi talajjavító anyagokat, a biogazdálkodás melléktermékeiből készült komposztot, illetve más engedélyezett tápanyag-utánpótló anyagokat. A kártevők és kórokozók elleni küzdelemben pedig elemi réz és kén-tartalmú szerek, valamint mikrobiológiai készítmények (amennyiben nem génmanipulált szerveztek), hasznos szervezeteket (kártevők természetes ellenségeit) tartalmazó termékek, növényi kivonatokat, káliszappant, növényi olajokat, valamint ásványi és paraffinolajok tartalmazó szereket lehet alkalmazni.

Felhasználható anyagok

A vegyszerpiacon megjelenő termékek közül az ökológiai szemléletű gazdálkodásban felhasználható növényvédő szereket, tápanyag-kiegészítőket és talajjavító anyagokat a Biokontroll Hungária Kht. engedélyezi. Több Európai Uniós rendelet, elsősorban a 2092/91 számú, valamint a Magyar Kormány „A mezőgazdasági termékek és élelmiszerek ökológiai követelmények szerinti előállításáról, forgalmazásáról és jelöléséről” szóló 140/1999, továbbá az FVM-KöM „A mezőgazdasági termékek és élelmiszerek ökológiai követelmények szerinti előállításának, fogalmazásának és jelölésének részletes szabályairól” szóló 2/2000. számú közös rendelete alapján kidolgozott feltételrendszernek megfelelően dönti el, hogy melyek azok az összetevők (ható-, adalék-, és segédanyagok), amelyeket a biogazdaságokban alkalmazható készítmények tartalmazhatnak. Ezeknek a termékeknek Magyarországon engedéllyel kell rendelkezniük, és szerepelniük kell a Biokontroll Hungária Kht. Évente kiadott jegyzékében, amelyet a Biokultúra folyóiratban minden évben közzé tesz. A biotermesztésben használható készítmények többségén szerepel a Biokultúra Egyesült „Biotermesztésben ajánlott” feliratú védjegye, amelyről első ránézésre tudjuk, hogy az adott termék az organikus gazdaságokban felhasználható.

Pap Edina
kertészmérnök/rovatvezető