A bársonyvirág elűzi a kártevőket

A bársonyvirág elűzi a kártevőket

Gazdabolt 2013. ápr. 10.

Bársonyvirág (Tagetes), néven szoktuk emlegetni, ugyan akkor elterjedt egy kevésbé szép és kedves kifejezés róla a büdöske név. Ez utóbbi nevét kissé kellemetlen illatáról kapta. De mivel, hogy minden rosszban van valami jó, ez itt is így igaz. Hiszen illatával távol tartja a szúnyogokat és ezen kívül még jó néhány rovartBiokertekben is előszeretettel alkalmazzák. A fonalférgeket is elűzi így jó, ha a zöldségek közé is ültetünk belőle.

Napkedvelő, ezért olyan helyet válasszunk a számára, ahol bőségesen éri a napfény. Amerikai kontinensről származik. Egynyári, lágyszárú, bokros növekedésű növény. Jól tűri a szárazságot, betegségekkel szemben ellenálló és hosszú a virágzási ideje is.

A kertünk kiemelkedő színfoltja lehet a narancs,- és nap sárga színével. Különösebb talaj igénye nincs, majdnem minden talajban szépen fejlődik. Megtalálható a falusi kertektől egészen a díszkertekig, szinte mindenütt jelen van. Nagyon közkedvelt és elterjedt dísznövény.

[caption id="attachment_1162" align="alignleft" width="300"] Betegségekkel szemben ellenálló[/caption]

Szaporítása nagyon egyszerű, magról történik. A folyamatos virágzás érdekében rendszeresen távolítsuk el az elnyílt virágokat. Tavasztól-, őszig, folyamatosan virágzik.

A virágot dísznövény minőségében nagyon sokan jól ismerjük, de úgy, mint táplálékot már sokkal kevesebben. Friss, nap sárga és narancssárga virágait fűszerként használhatjuk. Színes virágaival színesebbé, dekoratívabbá tehetjük az ételeinket. Virágaiból zamatos teát is készíthetünk. Valamint ételfestéket is készítenek belőle. Vele színezik például a mindenki által jól ismert és fogyasztott mustárokat, majonézt, margarint is.