A bambusz ritkán erősíti a szomszédbarátságot

A bambusz ritkán erősíti a szomszédbarátságot

Gazdabolt 2013. máj. 15.

A bambusz a kertészeti árudákban a legjobb arcát mutatva, vásárlásra csábító növény. Való igaz, bármilyen kertben jól mutat. A bambusz ügyben azonban érdemes nyitott szemmel járni és kertbe eresztése előtt, azonban ajánlatos olyan kerttulajdonossal beszélni, akinek már sikerült megszelídítenie ezt a törekvő, jellemzően hatalmasra növő vet. A bambusz ugyanis, ha tápanyagot és vizet kap, megállíthatatlan és az elérhető területet elfoglalja. A bambuszt legjobban a szomszédok utálják.

Hamarjában két kertes ismerősöm jut eszembe, az elején örültek az ingyen vendégnek. Az egyik telken a kőkerítés harminc centis alapja az inváziós növényt csak lelassította. A másik, hegyvidéki telken azonban az ügyes növény, a szinteltolásos alsó kertből, négy méter mélyből, egy beton támfalat megkerülve érkezett.

Az örökzöld bambuszok a pázsitfűfélék családjába tartoznak. Vannak olyan fajaik, amelyek leveleiket addig megtartják, amíg a száruk él, az ilyen levélmatuzsálemek akár 5-10 évesek is lehetnek. Ezért elképzelhető, hogy az évtizedes – a szó szoros értelmében – viharvert lombozat miként fest. A bambusz sajátossága, hogy rugalmas szára gyorsan növekszik, s élete során folyamatosan szilárdul. Mindez elegendő ahhoz, hogy egy tágas kert impozáns díszévé váljon. A bambuszokból nálunk vásárolható fűméretű, de 15 méteresre is megnövő is.

A nagyobb cserépben kapható bambusz számára ültető gödröt kell ásni. Az ültetésére általában ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a fákra. A telepítést követő évben a föld felett látszólag nem történik semmi. A magyar klímán is megélő bambuszoknak fejlett föld alatti szárrendszerük van, e növényi részekből (rizómák) fejlődik ki a szár. A föld alatt azonban a bambusz hihetetlen eréllyel próbál rizómáinak életteret nyerni. Ha az a cél, hogy a bambusz garázdálkodhat a kertben, akkor a talajművelésnél vigyázni kell a felső 20 centiméteres rétegben, nem szabad megsérteni a terjeszkedő gyökérrendszert. A második év már kissé látványosabb lesz, a harmadik esztendő nyarán viszont kiderül, hogy “kit” engedtek a kertbe, ugyanis az addig szerény bambusz viszonylag rövid idő alatt ligetet nevel. A növény gyökérrendszerének terjeszkedésével évente egyre szaporodnak és magasabbra növekednek a szárak. (Csak az első két-három évben kell a téli fagy ellen védeni a zsenge töveket.)

Akit az is érdekel, hogy a valóban fantasztikus növény rejtett részeiben mi történik, jó, ha tudja, májustól októberig leveleiben a bambusz cukrot termel, és ezt rizómáiban tárolja. Ezek a rizómák főként tavasszal a felhalmozott energiát új hajtásokba pumpálják, amelyek rendkívül gyorsan, egy-két hónap elérik teljes méretüket. Ez lehet 10-15 méter is. Ilyen a kínai óriásbambusz, amelyet sövényként is ültetnek.

Ha nem akarják, hogy az agresszív bambusz kinőjön a kertben a neki szánt helyről, viszonylag egyszerűen korlátozható a fejlődése. Erős, a medenceépítésnél használatos műanyag fóliával lehet félméteres mélységben körbekeríteni azt a teret, amelyet a növény rendelkezésére bocsátottak. Ha nem okoz túl nagy nehézséget, akkor hatékony védelem a bambuszliget évenkénti félméteres mélységű körbeásása is. Mélyen gyökerező növények mellett megél a bambusz, pontosabban azok is túlélik támadását.