A 10 legszebb nyáron virágzó hagymás növény

A 10 legszebb nyáron virágzó hagymás növény

Pap Edina 2024. febr. 13. Kb. 15 perc olvasás

A nyáron nyíló hagymás, gumós, gyöktörzses növények változatos virágformájukkal és ragyogó színükkel talán a leglátványosabb dísznövények a kertben. Célszerű olyanokat választani, amelyek mindig más időszakban a legszebbek. Lássuk, melyik a 10 legnépszerűbb nyári hagymás növényünk.

A nyáron virágzó hagymás, gumós, gyöktörzses növények nemcsak a virágágyásokban társíthatjuk más dísznövényekkel, hanem ültethetjük edénybe, cserépbe is, a teraszra vagy a kerti pihenő, medence köré elhelyezve. Több közülük remek vágóvirág lakásunk feldíszítésére, vagy ajándékba.


Némelyek fagyérzékenyek, ezért minden ősszel fel kell szedni áttelelő szerveiket, vagy az edényben tartott növényeket az első komolyabb fagyok előtt fel kell szedni, illetve bevinni a teleltetőbe. Ültetni a fagyos időszak elmúltával, március-áprilisban érdemes őket. Ha korábbi virágzást szeretnénk, akkor a lakásban cserépbe ültetve elő is hajtathatjuk őket.

Tízes listánkat úgy állítottuk össze, hogy tavasz végétől ősz elejéig legyen virágzó hagymás, gumós növény a kertünkben.

1. Liliom

A liliom a nyáron virágzó hagymás növények illatos királynője, az esküvői csokrok, díszítések főszereplője. Több típusát különböztetjük meg. Balkonládába ültethető törpe változatai is beszerezhetők. A liliom hagymáját ősszel is ültethetjük.

A fehérliliom vagy más néven Madonna-liliom (Lilium candidum) ültetési ideje augusztus-szeptember. Bibliai ihletésű festményeken, templomi szobrokon, domborműveken gyakran megjelenik. A tisztaság, ártatlanságot jelképezi. Harang alakú, illatos, fehér, csüngő vagy fölálló virágai június-júliusban nyílnak. A másfél méter hosszúra növő virágszáron 5–20 virág is nyílhat. Napos, meleg fekvés, meszes, humuszos talajt kíván. Hosszú virágszára miatt támasztékot igényel.

A húsvéti liliom (Lilium longiflorum) a Madonna-liliomhoz nagyon hasonlító faj, de annál alacsonyabbra nő, egyszerre csak 1-4 oldalra néző, fehér, illatos, kehelyszerű virágot hoz. Korábban, július-augusztusban nyílik, és inkább a félárnyékot kedveli. Március-áprilisban ültessük 12-15 cm mélyre.

A tüzes liliom (Lilium bulbiferum) Közép-Európában őshonos, a termeszétben is előforduló, fokozottan védett liliomfaj! 60-120 centiméter hosszú szárán 1-3 narancssárga színű virágot hoz, június-júliusban. A szirmok barna pettyesek. Keskeny leveleinek hónaljában barna sarjhagymácskák fejlődnek. Igényei is ültetési ideje a húsvéti liliomhoz hasonló. Akárcsak a turbánliliomé (Lilium martagon), amely nyirkos, sziklás erdőkben hazánkban is előforduló, védett faj. 60-100 centiméter magas száron 6-8 bókoló, turbánszerűen felfelé hajló színű lilásrózsaszín virágokat hoz június-júliusban. Kifejezetten árnyéki növény. Előfordul, hogy az ültetés utáni évben nem hajt ki.

A hibrid liliomokat elsősorban vágottvirág-termesztésre nemesítették, de kertünket is díszíthetik. Alapvetően három csoportba soroljuk őket:

Az ázsiai hibridek élénk, többnyire vörös, sárga és narancssárga színű fajták. Virágaik egymáshoz közel, rövid fürtben ülnek, kelyhük felfelé álló. Magasságuk általában 90-110 centiméter, de vannak köztük alacsonyabb, 70-80 centiméter magas változatok is. Jelesebb képviselői: Alaska, Connecticut King, Sunray, Yellow Giant, és a ritkább rózsaszín színekben pedig a Toscana és a Vivaldi. Ültetési idő: október-november vagy március-április, virágzási idő: június-július. Ültetési mélység: 5-10 cm. Napos, félárnyékos fekvést, üde, humuszos talajt, kedvel, a talajtakarást meghálálja.

A keleti hibridek nagy, kehelyszerű virágai erőteljes, 120-140 centiméter hosszú száron nyílnak, olykor szorosan egymás mellett, máskor rövid kocsányon. A szirmok legtöbbször tarkák, illatosak. Ismertebb fajtái: Star Gazer, Casa Blanca, Marco Polo, Acapulco. Ültetési idejük és igényük hasonló az ázsiai hibridekéhez.

Az úgynevezett LA-hibridek a húsvéti liliom-fajták (L) elegáns megjelenése, illata és erőteljes szára és az ázsiai hibridek (A) színpompás virágai és hidegtűrése egyesül ebben a típusban. Fontosabb fajtái: Ball Room, Scarlet Star, Moonshine, Suncrest, Pink Glow. Ültetési idejük és igényük az előzőekhez hasonló, hosszú virágszáruk miatt támasztékot igényelnek.

2. Sáfrányfű (Crocosmia)

A sáfrányfű könnyen nevelhető, hosszú ideig, őszig nyíló, kis igényű, megbízható hagymás növény. Virágai lángnyelvekre hasonlítanak, lándzsás levelei felállók. Jól társítható sárga és lila virágú évelőkkel, pl. cickafarkkal, napfényvirággal és zsályával. Több fajtája közül talán a legnépszerűbb klasszikus, magas, skarlátvörös virágú 'Lucifer', míg a 'George Davidson' sárga virágú fajta. Narancssárga, csillag alakú virágú a ’Meteor’. Színkeverék is kapható. Hagymagumója erősen sarjadó. Napos, félárnyékos fekvést, jó vízelvezetésű talajt igényel. Kiváló szárazságtűrő. Védett fekvésben takarással átteleltethető. Ebben az esetben a dús virágzás fenntartása érdekében túlburjánzott állományait tavasszal ritkítsuk meg.

3. Dália

A dália az egyik legváltozatosabb virágformájú és növekedésű növény. A hagyományos nagyvirágú dáliák mellett ismerünk pókvirágú, pompon virágú, kanalas szirmú fajtákat és szimpla virágú törpe változatokat is. Ez utóbbiakat edénybe, balkonládába is ültethetjük. Egész nyáron folyamatosan virágzik. Jó minőségű, előző évben szerves trágyával, komposzttal jól feltöltött talajba, napos, meleg, déli fekvésbe ültessük. Árnyékban virágai elaprósodnak. Hajnalban szedett teljesen kinyílt virágai vázában is tartósak.

4. Frézia

A tavaszi virágcsokrok kedves, illatos vágott virága. Sárga, narancs, lila, fehér színekben pompázik. Egy virágszáron akár 10-15 tölcsér alakú virág is fejlődhet fésűszerű elrendeződésben. Védett fekvésben kertünkben is megnevelhetjük. Kardszerű levelei közül egy hagymából általában 2-3 virágszár fejlődik. Napos, félárnyékos fekvésbe hagymáit csoportosan ültessük, legjobb, ha színkeveréket választunk. Az öntözést meghálálja, de a túlöntözést kerülni kell. Júniustól szeptemberig virágzik. 

5. Gumós begónia

A begónia szintén nagyon változatos növény. Egyes fajtáit szobai levéldísznövényként, másokat egynyári virágként, kedvelt sírdíszként ismerünk. Vannak csüngő fajtái, amelyeket ámpolnába, balkonládába ültethetünk. A gumós begónia talán a legtovább, akár ősz végéig nyíló növény. Nagyon változatos virágszínű és virágformájú növény. Szimpla és teltvirágú fajták egyaránt léteznek a szivárvány minden színében. Minden része mérgező! Árnyékos, félárnyékos fekvésben érzi jól magát. Jó választás, ha idősebb fák alatt szeretnénk virágzó növényt ültetni. Vízigénye nagy. Tűző napra ne ültessük, mert szirmai levelei megégnek. A gumós begóniát csak májusban, a Fagyosszentek elmúltával ültessük ki. Cserépben előhajtathatjuk, február végi, márciusi ültetéssel.

6. Kála (Zantedeschia)

A kála különleges gondozást igénylő növény. Élőhelyén, a dél-afrikai mocsaras réteken élete egyik felét „vízben állva” tölti, míg a száraz évszakban nyugalomban van. Ezt kell imitálnunk a kertben is. Fényigényes növény, de a tűző napon megég, ezért inkább félárnyékos helyet válasszunk számára. Nyáron ültetőkosárban a kerti tavak lápi zónájába helyezzük. Ha nincs tavunk, akkor nyáron rendszeres öntözzük és tápoldatozzuk. Tápanyagban gazdag enyhén savanyú talajt igényel. Télen viszont teljesen szárazon kell tartani, mert virágbimbói ekkor alakulnak ki. Védett helyen, takarással mínusz 15 C-fokig a kertben is áttelel. Ha ezt nem tudjuk biztosítani, akkor ősszel fel kell szedni a rizómáit, és száraz helyen tárolni. Ha cserépben teleltetjük, akkor minél fényesebb helyet válasszunk neki. A kontyvirágfélékhez tartozik, így minden része mérgező! 

7. Díszhagyma 

A díszhagyma nem hiányozhat egyik kertből sem. Vonzza a méheket és a lepkéket. Az óriás díszhagyma (Allium giganteum) 80-150 cm magasra nő, teniszlabdánál is nagyobb, tömött, lila virágfejeit májustól júniusig hozza. Megszárítva szárazvirágdísz, miután kinyertük belőle a magokat. Alacsony a lila léggömbhagyma (Allium christophii) 30-50 cm-re nő, júniustól júliusig virágzik. Élénk rózsaszín virágú a rózsás hagyma (Allium roseum) ugyanebben az időszakban hozza laza csillagvirágait, magassága 15-30 cm. Az aranysárga hagyma (Allium moly) mindössze 20-30 cm-re nő, sárga virágai májustól júniusig nyílnak. A kéknyelvű hagyma, vagy turkesztáni hagyma (Allium karataviense) maximum 15-25 cm magasságot ér el, vaskos száron ülő virágai fehérek. Az alacsony díszhagymákat sziklakertekbe ültessük.

A díszhagymák a többi nyáron virágzó hagymás, gumós növénnyel ellentétben ősszel ültetendő. Kivételt képez a nálunk is őshonos, természetes élőhelyén védett bunkós hagyma (Allium sphaerocephalon), amely tavasszal is elültethető. 

A díszhagymák könnyen nevelhetők, télállók, ősszel nem szükséges felszedni a hagymájukat. Napos, jó vízelvezetésű helyen fejlődnek jól, és a legjobb, ha csoportosan ültetjük őket.

8. Rózsanád (kánna)

Napfény- víz- és melegigényes, nagy zöld levéltömeggel és színes virágokkal rendelkező fagyérzékeny rizómás dísznövény a kánna. Öntözött ágyásokban a díszparkokban is gyakran találkozunk vele. Virágai általában sárgák, narancssárgák, piros, néha cirmosak vagy pöttyösek. Egyes fajták levélmintázata is figyelemre méltó. Az alacsonyabb fajtákat dézsába is ültethetjük. Júniustól szeptemberig virágzik. Rizómáit homokkal rétegezve, vagy cserépbe ültetve teleltessük, mert könnyen kiszárad. Előhajtatással korai virágzásra serkenthető. Áprilisban ültessük végső helyére.

9. Szerelemvirág (Agapanthus)

A nyári esküvők alkalomhoz illő nevű, ajándékba adható vagy csokorba köthető virága lehet a szerelemvirág (Agapanthus africanus). Rizómával rendelkező, mutatós dézsás növény. A hagymafélék (Liliaceae) rokona, egy méter hosszú szárán nyíló mutatós kék vagy fehér virággömbjei a hagyma virágához hasonlítanak, de annál jóval nagyobbak, és az egyes virágok is méretesebbek. Általában júliusban, augusztusban nyílnak, de május végén, június elején is kínálják a virágkereskedések. Dél-afrikai származású növény, ebből adódóan védett, meleg, napos helyet igényel, nyáron napi öntözést és heti tápoldatozást kíván. A talaja legyen tápdús, jó vízvezető. Nálunk fagyérzékeny növény, ezért világos hűvös (10 oC) helyen teleltessük. Igazán bőven az idősebb példányok virágoznak. Átültetni nem kell, szűk helyen bővebben virágzik. A szerelemvirág igen tartós vágott virág is, így aki kedveli a kék színt, bátran választhatja az esküvői csokor vezérvirágául. Fehér virágú változata is van.

10. Kardvirág

A kardvirág az egyik legismertebb nyári vágott virág. hagymagumójából, amit áprilisban, májusban ültessünk el, egyetlen egy métert is meghaladó hosszúságú virágszár fejlődik, dárdaszerű levelekkel. Napos szélvédett fekvésbe, laza, homokos talajba ültessük. Hosszú virágszára támasztékot igényel. Októberben, amikor a növény teljesen elszáradt, hagymagumóit szedjük fel, és rövid, 5-8 cm-s szárral száraz, fagymentes helyen, újságpapírba csomagolva teleltessük.