A cserepes primula ápolása

A cserepes primula ápolása

Gazdabolt 2015. máj. 4.

primula.JPG
Primula x polyantha
A cserepes kankalin (Primula x polyantha) számtalan színváltozatban kapható a kanárisárgától a sötétliláig, de találunk cirmos szirmú változatokat is. Január végétől márciusig található meg a virágüzletekben. A hűvös és világos helyet kedveli, ezért ablakközbe, fűtetlen szobába való, ahol 3-5 hétig nyílik. Nagyon vízigényes növény, ezért hetente öntözzük. Elvirágzás után kiültethetjük a kertbe, ahol előfordul, hogy ősz elején újból hoz néhány kisméretű virágot. Az első
prim_ob.JPG
Primula obconica
télen takarjuk lombbal, hogy biztonságosan átteleljen. áprilisban, májusban nyílik újra, virágai kisebbek lesznek, mint cserepes korában, de több virágot hoz.
A lakás hűvösebb részébe tegyük a szobai kankalint (Primula obconica). Ez a növény nyár elejéig hozza fehér, krémszínű, lila vagy rózsaszín virágait a kerekded világos zöld levelek közül kinyúló hosszú kocsányon. Levelének pirimin-tartalma az érzékeny bőrűeknél
prim-mal_1.JPG
Primula malacoides
bőrgyulladást okozhat, ezért kesztyűben nyúljunk hozzá! Sok vizet és kéthetente tápoldatot kíván. A tűző napot nem kedveli. Nem szükséges átültetni, mert a nyers tőzeg a legjobb talaj számára. Elvirágzás után sajnos meg kell válnunk tőle.
Pompázatos kora tavaszi kankalinféle még az emeletes kankalin (Primula malacoides). érdekessége, hogy virágai a hosszú virágszáron egymás fölött két-három emeleten elhelyezkedő örvökben nyílnak, lila, rózsaszín és fehér színűek. A szobai kankalinhoz hasonló bánásmódot igényel.

Pap Edina