2022. évi 7. növényvédelmi "hasznos rovaros" felhívás – Zsigó György

2022. évi 7. növényvédelmi "hasznos rovaros" felhívás – Zsigó György

Pap Edina 2022. ápr. 19.

Megérkeztek a rovarok! A hasznosak és a károsak is. A beporzókkal kezdem, mert most ezek a fajok legalább akkora figyelmet igényelnek, mint a levéltetvek, a poloskaszagú szilvadarázs és a körtelevél-bolha. Talán ez utóbbiak kártételével találkozhatunk most néhány kertben.

Több szempontból is az érdeklődésünk középpontjába kerültek a beporzást végző rovarok. Környezetünk romló állapotát jelzi az is, hogy egyre több rovarfaj került a kipusztulás szélére, ezek közé tartoznak pl. a poszméhek is (főképünkön).

A házi méhek egyedszáma jelentős mértékben csökkent, helyettük egyre inkább rászorulunk a vadon élő beporzók munkájára. A tavaszi fagyok gyérítik a virágokat, a megmaradtak megtermékenyítése miatt elő kell segíteni a beporzók betelepülését. Egyes hatékony növényvédő szerek kiesése miatt nagyobb „károsító nyomással”, és így nagyobb terméskieséssel kell számolnunk. Ezért mindent meg kell tenni a jó indításért, a minél teljesebb megtermékenyítésért. Tehát akár környezetvédelmi szempontból, akár a nagyobb termés érdekébe, vagy netán kényszerűségből, de nagyon fontos lenne, hogy minél több hasznos beporzó rovart csalogassunk be a kertünkbe.

Az ablakpárkányra állított filléres rovarhotel fotója április 11-én készült. A „lezárt ajtók” jelzik, hogy a „hotelszobák” felébe már bepetéztek a rovarok, nyárra „teljes lesz a szállodai foglalás”. A szobabérlő beporzók már hetekkel korábban felébredtek a téli álmukból és táplálkozás céljából, még a párzásuk előtt, felkeresték a virágokat. Tehát a kifejezetten hűvös és borús napokon is dolgoztak, akkor is, amikor a házi méhek még a kaptárakban pihentek. Hasznos tudnivalókat olvashatnak, ötleteket kaphatnak az elkészítéséről az MME honlapján. Ők darázsgarázsnak nevezik.

A japánbirs virágát bújó poszméh fényképe április 14-én készült (főképünkön). Ekkor is még hűvös és borult volt a reggel. Ez a kép azt bizonyítja, hogy a kerti virágok, közterületi dísznövények is sokat segíthetnek a hasznos rovaroknak. Válasszanak „méhcsalogató növényeket” a virágos ágyásokba, útszegélyekre! A párizsi operaház tetején és Budapest közepén, az Agrárminisztériumnális élnek méhcsaládok. A házi méhek számára is fontosak a városi virágok, mert ezeken akkor juthatnak táplálékhoz, amikor éppen nincsenek virágzó növények a mezőgazdasági területeken.

A „gyomok” elvirágzását is érdemes megvárni az első kaszálás előtt. Azért tettem idézőjelbe a gyom szót, mert ebben az esetben hasznosak, méhlegelőnek tekinthetjük őket. (Engem később sem zavarnak a gyepben…)

Az előző felhívásban említett pirosan torzuló almalevelet kinyitottam és lefényképeztem. A belsejében megbújó közönséges levélpirosító alma-levéltetű ősanya lárvát. Ahol a nyár folyamán felszaporodhatnak, mert pl. a katicák nem tudják kordában tartani őket, ott a Kaiso Garden, a Karate 2,5 WG és a Zeon, a Klartan 24 EW (azaz Mavrik 24 EW), a Mospilan 20 SG, a Pirimor 50 WG, a Teppeki 50 WG engedélyezett. Gyérítésre alkalmas a Nanotac EC, a Vektafid A és a Vegarep EC is. Nekem még nem kellett permetezni ellene.

Jó egészséget, jó kertészkedést!

Zsigó György, NMNK