2022. évi 6. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

2022. évi 6. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

Pap Edina 2022. ápr. 16.

A csonthéjasok mellett az almatermésűekről se feledkezzünk el ezekben a napokban. A körték már virágoznak, az almafajták többsége még pirosbimbós állapotban van. Milyen rovarokra és kórokozó gombákra kell figyelnünk mostanság?

A napokban fotóztam a lisztharmatos almaleveleket és a levéltetű ősanyát rejtő piros hólyagos levélkét.
A lisztharmattal fertőzött rügyekből kipattant torz levelek felületéről, a fehér, „lisztes” gombatelepekről máris szóródnak a terjedést biztosító spórák (a konídiumok). A pirosbimbós állapotig a kéntartalmú gombaölők lehetnek a főszereplők. A perzselés elkerülése miatt fontos, hogy egységesen 1-5µ méretűek legyenek a kénszemcsék a készítményben. Sok megfelel ennek a követelménynek: pl. a Thiovit, a Microthiol Special, a Kumulus S, a Flosul stb. A Jonatán alma termesztése főleg a lisztharmat miatti fogékonysága miatt szűnt meg.

A múlt heti esők valószínűleg megindították a varasodás spóráit, a fa alól, a lehullott fertőzött levelekről már kipattantak a spórák, de ezek még nem találkozhattak nedves felületű levelekkel. A kertek többségében a szél gyorsan felszárította a kis leveleket és komoly harmat sem keletkezett. A fogékony fajták (pl. a Starking) tulajdonosainak azonban résen kell lenniük. Újabb esőket és felmelegedést ígérnek a meteorológusok, berobbanhat a varasodás gomba! Ahol nem végezték el a rezes lemosást, esetleg az őszi beteg levelek is még a fák alatt vannak, ott nagyobb valószínűséggel számíthatnak a gombára. A mankoceb hatóanyagú szerek kivonása után csak a rezek maradtak a III. kategóriájú készítmények közül. Szerencsére az újabb típusú réztartalmú gombaölők közül jó néhány még most is használható. (Lásd a 2021. évi 1. felhívást.) A II. kategóriás engedéllyel rendelkezők, a „zöldkönyvesek” pl. a Syllit 400 SC-t és a Delan Pro-t is használhatják. Kiváló növényvédő szerek!

Általában a sziromhullás után kezdenek el permetezni a felszívódó (szisztemikus) gombaölőkkel. Ahol visszatérően súlyos károkat okoznak a fenti gombák vagy 100%-os termést szeretnének, ott már most is bevethetik a felszívódókat. A kis leveleken át is bejutnak a növénybe. Többségük mindkét kórokozó ellen engedélyezett. Néhány ilyen termék: Difcor, Domark 10 EC, Dagonis, Cyflamid (csak lisztharmatra), Qualy és a Chorus 50 WG (csak varasodásra) stb. Ide tartoznak és szintén kettős hatásúak a jól ismert Topas 100 EC (inkább a lisztharmatra ajánlják) és a Score 250 EC, amely főleg a varasodás ellen véd.

A felszívódó készítményekkel szemben gyorsan kialakulhat a gombákban a rezisztencia. Ezt megakadályozhatjuk, ha időnként kontakt szerekre váltunk, vagy ha ezeket is bekeverjük a felszívódók mellé. Ez érvényes a lisztharmatnál illetve a varasodásnál alkalmazott permetlevek összeállításánál is. A varasodás ellen rézzel, a lisztharmat ellen pedig valamelyik kontakt kéntartalmú szerrel egészíthetik ki a felszívódós permetlevet.

Nem voltak mindig felszívódó készítmények. A biotermesztőknek most sincs más lehetőségük és a két kontakt gombaölővel ma is eredményesek lehetnek. Azonban a kénnel és a rézzel ismételni kell a kezeléseket, mert az eső lemoshatja illetve a növények „kinőhetik” a növényvédő szeres burkot.

Az egyszerű anyagok közül a fűzfakéreg és a mezei zsurló lisztharmatra és varasodásra is, a lecitin a lisztharmatra, a szódabikarbóna és a talkum a varasodásra engedélyezett az almában. A NÉBIH oldalán található egy 15-ös lista. Jó lenne frissíteni az oldalt, mert már 23 készítmény kapott ilyen engedélyt!

Zsigó György
NMNK