2022. évi 20. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

2022. évi 20. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

Pap Edina 2022. szept. 21.

A gyümölcsök, zöldségek zömét leszüreteltük, lassan véget érnek a növényvédelmi munkák. A beteg növényi részek eltávolításával már a jövő évi termést védjük (lásd 19. felhívás), de még egy-két alkalommal érdemes felvenni a permetezőgépet is. Egyrészt a károsítók, másrészt pedig a fák tápelemekkel való feltöltése miatt. 

Az egész évet a szélsőséges időjárás jellemezte. A tápelemek felvétele és a levelekben tápanyagokká való átalakítása is sérült az idei aszályban és kánikulai forróságban. Kevesebb tápanyag jutott a termésbe, sok gyümölcsfánkról kevesebbet vagy gyengébb minőségű termést szüretelhettünk. Sajnos a kelleténél kevesebb tápanyag tudott felhalmozódni a fás részekben is, ami pedig alapvetően fontos lenne a fagyállóság, a következő évi fakadás, a virágzáskori fagy kivédése és az aszálytűrés szempontjából is. 

Szabó István kollégám két lombtrágyát (biokondicionálót) is ajánl, amelyekkel most még pótolni lehet a fás részekben hiányzó tápelemeket. Augusztustól lombszíneződésig 2-3 hetente 1 l/ha Terra-Sorb complex +1 l/ha AminoQuelant K készítményt javasol kijuttatni a gyümölcsösben. Nem vagyok biztos abban, hogy ezeket minden gazdaboltban és kis kiszerelésben meg lehet vásárolni, ezért a készítmények hatóanyagait is kikerestem. Ezekre van most szüksége a gyümölcsfáinknak: aminosavak, bór, cink, vas, mangán és kevés(!) nitrogén. Próbáljanak hasonló összetételű, a fa életét az aminosav adalékkal is segítő készítményeket vásárolni és még a lombok színeződéséig permetezni ezekkel. 
(Már egy kicsit elkéstem ezzel a felhívással. Remélem, hogy Önök viszont a szüret utánra ajánlott, gombaölő szeres lombvédő permetezésekhez adagoltak lombtrágyákat is!)

A zöldségágyásokban még poloskákkal és a talajra hullott penészes maradványokkal is találkozhatnak. A poloskáktól már inkább csak a lakásokat kell védeni, de olyan kórokozó gombák is a talajba juthatnak a lehullott növényi részekről, amelyek ott akár 10-20 évig is meg tudják tartani a fertőzőképességüket. Ezeket a penészes növényeket a komposztba se tegyék be! A fehérpenész „mindent kibíró fekete tojásokat” szkleróciumokat nevel, pl. uborka termésén. A még lábon álló paradicsomtövek életben tartásához találtam néhány jó ötletet.

Látványos volt a szeder gubacsatka kárképe a nyitóképen és azaugusztus 13-i videón is. A termés nem érik be, nem színesedik egyenletesen. Az atka szabad szemmel nem látható, a bogyók belsejében egész nyáron védve van, hiába is permeteztünk volna ellene. A rügypikkelyek alatt telel át, tehát rügypattanáskor védekezhetünk ellene. Olajos vagy még inkább a kénes-olajos lemosással majd a kontakt Ortus 5 SC atkaölővel még elérhetjük a téli álmukból felébredő, megtelepedésre készülő egyedeket. Most a beteg vesszők eltávolítása a legfontosabb feladat. Ha telepítenek, akkor pedig fertőzésmentes szaporítóanyagot vásároljanak. A repedt kérgű és megduzzadt málnavesszőket is ki kell metszeni és a legjobb, ha elégetik vagy a kukába rakják ezeket. 

Az idei nyár szomorú újdonságát jelentették számomra azok a gyümölcsfák, amiken megaszalódtak a gyümölcsök. Sajnos ezek a szemek is múmiává alakulnak és beindíthatják tavasszal a moníliás fertőzést a virágon majd a termésen. Az őszi-tavaszi rezes lemosással lehet gyéríteni a kórokozó telepeit. 

                 
Jó egészséget, jó kertészkedést:                         
Zsigó György, NMNK