2022. évi 2. növényvédelmi „talajos” felhívás – Zsigó György

2022. évi 2. növényvédelmi „talajos” felhívás – Zsigó György

Pap Edina 2022. febr. 28.

Merre halad a növényvédelem? Ezt a kérdést boncolgatták a legnagyobb növényvédő szeres cégek növényorvosai a téli konferenciákon, továbbképzéseken. Több problémára már ők sem tudnak tökéletes hatású növényvédő szereket ajánlani. Az egyik cég kezdő diája egyértelműen megmutatta és, szerintem, jól rangsorolta a mai lehetőségeinket: „Jó talajmunka! Jó tápanyagellátás! Jó talajélet! Jó növényvédelem!”

Nekünk, kertbarátoknak is a talaj a kiindulási pont, az egészséges, a betegségeknek ellenálló növények kineveléséhez. Hosszú évekig csak egy élettelen termesztőközegként gondoltunk a talajokra. Kiszámoltuk az adott terméshez szükséges tápelemek mennyiségét, majd kiszórtuk a műtrágyákat. Hasonlóan jártunk el a házikertekben is. A kőzetgyapoton növekvő üvegházi zöldségek termesztése folyik még ma is hasonló elvek alapján. A talajok elsavanyosodásához, a szerkezetük leromlásához, a talajélet elszegényedéséhez ez a rossz gyakorlat is hozzájárult. Félreértés ne essék! A megfelelő mennyiségű nitrogén, foszfor, kálium és a többi elem nélkül nincs termés. Mikor, mennyit és milyen formában pótoljam a terméssel kivont tápanyagokat? Érdemes
3-5 évente megrendelni legalább a szűkített talajvizsgálatot egy talajlabortól. Eltérőek lehetnek a mintavételi módszereik és persze az áraik is, Önök válasszanak. Néhány éve egy videót is forgattunk a témában.

A tápelemek laboratóriumi kimutatására jól kidolgozott pontos módszereink vannak. Sajnos még csak gyermekcipőben jár a talajban élő hasznos szervezetek összetételének és mennyiségének a meghatározása.
Bíró Borbála
professzor asszony úttörő szerepet játszik a talaj biológiai aktivitásának a kutatásában, érdemes megnézni a vele készült riportot. Aki egy kicsit komolyabban is elmélyedne a témában, annak ajánlom dr. Dobos Endre kb. 1,5 órás vetített előadását, melyet a Démétér Biosystems Kft. szervezésében tartott. A Kft. honlapjáról még sok hasznos rövid videóhoz, előadáshoz is eljuthatnak. Már jobban közelítenek a kertbarátok lehetőségeihez a Házi talajvizsgálatok Hermann Tamással minisorozat filmjei és a Talajreform percek Ambrussal videók.

Talán elsőre mókásnak tűnnek azok a gyakorlati próbálkozások, melyekkel a tápanyagok feltárását végző, a gyökerek működését segítő, a talajok szerkezetét megújító gombák, baktériumok, rovarok és férgek jelenlétét és működését próbáljuk megmérni. Mennyire élő a kertem talaja? -kérdésre várnánk a választ ezekkel a vizsgálatokkal. A gyakorlat szempontjából az ÖMKI teafilteres kisfilmjétés az Alsóban az élet felmérésről szólócikketés a munkájukról forgatott két videót is megnézésre ajánlom (kezdés és a zárás).

A hogyan továbbra, azaz a biológiai aktivitást megőrző és a szerves anyag kialakulását elősegítő talajművelésről Birkás Márta professzor asszony munkái között keresgéljenek. Ezt a kisfilmjét érdemes megnézni, és még több hasonlót is találnak az interneten. A helyszínen, a tarlókon, a szántásokon mutatja be a talajhibákat és magyarázza el az ott alkalmazható talajművelési módszereket. Tanulhatunk a videókból, mert a talajtömörödés jelenségét, a száraz vagy túl nedves talajokon elvégzett műveletek káros hatását, az ősszel felásott ágyásokban a téli fagy hatására fellépő porosodást stb. a kerti ágyásokban is megfigyelhetjük.

Tudom, hogy a felsorolt videók többsége szántóföldön készült. Jelenleg csak ezekből tudunk kiindulni, innen tudnak ötleteket szerezni a hobbikertészek. Dr. Dobos Endre előadásában részletesen szól azokról az alapelvekről, melyeket az egyik diájából másoltam ki. Ezeken mi kertbarátok is elgondolkodhatunk.
„Alapelvek: - csökkenő bolygatás, csak a minimális. Cél a szerkezetépítés, nem a rombolás.
- állandó élet-szerves anyag bevitel és forgásban tartás
- állandó fedés, takarónövények”

A 3 órás kert sorozat fiatal kertésze a betakarítás után az ágyásban hagyta a zöldborsó növények gyökerét, majd fekete agroszövettel takarta a felszínt a másodvetésig. Az agroszövet átengedi a nedvességet, de alatta felforrósodhat a talaj. Kíváncsi lettem volna a talaj hőmérsékletére… Mindenképpen érdekes a módszer, és már házikertben készültek a filmek!

Örülnék, ha Önök is megosztanák velem, velünk a tapasztalataikat!

Üdvözlettel:
Zsigó György, NMNK