2022. évi 13. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

2022. évi 13. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

Pap Edina 2022. jún. 26.

Pénteken Mindszentkállán sétáltam. Takarosak az utcái és a kertek is ápoltak, általában egészségesek a növények. Egyetlen meggyfán, néhány szőlőtőkén és két-három rózsabokron mégis találtam olyan tüneteket, melyeket érdemes volt lefényképezni.

Ezek a tünetek jól példázzák azt, hogy a növényfajták betegség-ellenállóságában milyen nagy különbségek lehetnek. A párás, meleg időben a kórokozó gombák terjedhetnek, tarolhatnak. Az érzékeny, illetve a gyengébb kondíciójú növényeken már eddig is nagy kárt okoztak. Az ajánlott növényvédő szerek mellett, az egyszerű anyagok közül is választhatnak a NÉBIH honlapjáról.

Egy kerítés mögötti meggyfa kihajló ágán fedeztem fel a cseresznye és a meggy egyik levélbetegségének a tüneteit, a blumeriellás, más néven cilindrospóriumos levélfoltosságot (nyitóképen). Itt már komoly levélhullást is okozott a gomba, ami a szilvát, a kajszit és a mandulát is fertőzheti. Az előző felhívásban ajánlott szerekkel (réztartalmúak, illetve a felszívódó Signum WG) megelőzhetjük az ilyen szintű károsítást. A leveleknek még őszig dolgozniuk kell! A tavalyról megmaradt mankoceb hatóanyagú gombaölőket pl. a Dithane M-45-öt, is felhasználhatják a letermett fákon.

A több fajtából álló, megfelelő zöldmunkával karbantartott és rézzel is permetezett szőlőkordonnak csak két tőkéjén vettem észre a peronoszpóra tüneteit. A levelek sárguló foltjai mögött, a fonákon már a penészgyepek is kifejlődtek. Még nincs járvány, de valószínű, hogy már az ország több pontján is így néznek ki egyes fajták. Azokban a kertekben, ahol hosszabban nedvesen maradnak a levelek, mindenképpen körül kell nézni a sorok között. A védekezés szempontjából továbbra is a kontakt réztartalmúak a főszereplők, de jónéhány III. kategóriás felszívódót is vásárolhatnak, pl. Enervin, Melody Compact, Mildicut, Profiler, Quadris stb.

A szépen karbantartott rózsaágyások között fedeztem fel azt a néhány bokrot, ahol a rózsa csillagrozsdájától (diplokarponos levélfoltosság gombája) már hullottak a levelek. Levelek nélkül egyetlen növény sem tud tápanyagot készíteni, amire pedig nagy szüksége lenne a vesszőknek, rügyeknek. A gyümölcsfáknál a jövő évi termést veszíthetjük el, a rózsabokroknál a legyengült növények kifagyását kockáztatjuk. A maradék mankoceb hatóanyagú gombaölők mellett valamelyik rézkészítmény is eredményes lehet a védekezésben. A permetezésnél is fontosabb teendő a lehullott levelek összegyűjtése és megsemmisítése.

Idén májusban befejeztük a gyümölcsfélék, a szőlő, a dísznövények és a zöldségfélék növényvédelméről szóló füzetjeink írását. Tehát frissen megírt, az aktuális károsítókról és a jelenlegi védekezési lehetőségekről szóló munkákról van szó. Ezekbe bele lehet nézni a Szaktudás Kiadó honlapján, majd le lehet tölteni a négy kiadványt. A szakmai szöveg mellett a színes fotók és hasznos információkat tartalmazó mellékletek segítik a tájékozódást. A növényvédelmi hatóságok, a speciális laborok és a legfontosabb weboldalak elérhetőségeit, de pl. a legjelentősebb karantén károsítók felsorolását és a bejelentő lapját is megtalálják a füzetekben.

- Növényvédelem a zöldségeskertekben (Havasréti Béla-Varga András, 51 oldal, 2.500,- Ft)
- Védekezés a kórokozók és kártevők ellen a szőlőben (Zsigó György, 29 oldal, 2.200,-Ft)
- Védekezés a kórokozók és kártevők ellen a gyümölcsösökben (Zsigó György, 44 oldal, 2.500,-Ft)
- Dísznövények növényvédelme (Zsigó György, 28 oldal, 2.200,- Ft)

Jó egészséget, jó kertészkedést!


Zsigó György, NMNK