2022. évi 12. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

2022. évi 12. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

Pap Edina 2022. jún. 6.

Keleten az aszállyal küzdenek a kertészek, míg nyugaton jobb helyzetet mutat a met.hutérképe. Egész biztos, hogy a növényvédelmi gondjaik is eltérőek a zalai és a nyírségi gazdáknak.

Abban viszont hasonló a helyzetük, hogy valamilyen szinten mindenhol számolniuk kell az alábbi károsítók valamelyikével.

Általánosságban el lehet mondani, hogy erős levéltetűfertőzéssel küzd mindenki.
(Lásd 7. felhívás.)

Szerencsére eddig sehol sem alakult ki járvány a kórokozó gombák támadása nyomán.
Ez nem azt jelenti, hogy nem kellett védekezni pl. a lisztharmat (6. felhívás) vagy a varasodás és a rozsdagombák ellen (11. felhívás). Az ültetvényekben, ahol „a profiknak biztosra kell menniük”, megelőzésképpen már többször is permeteztek. A Mátrában és Vas megyében is a második permetezését fejezték be a kollégáim a szőlőültetvényekben, kecskeméti kolléganőm pedig a kétszeri tavaszi lemosást követően már háromszor permetezte a cseresznyét, a meggyet és a kajszit is. Máshonnan is hasonló számokat kapok, két-három kezelést már kaptak az ültetvények.

A pünkösdi hétvégére megjött az eső, ez belobbanthatja az almatermésűek varasodását és a bogyósok, csonthéjasok levélbetegségeit.
Ez utóbbiakra tavaly még a mankocebeket ajánlhattam pl. a Dithane-t, de idén már csak a „finom” rezek maradtak. Enyhe fertőzésnél még a kéntartalmú gombaölők is segítenek. A Topas 100 EC és a Signum WG is engedélyezett a csonthéjasokban egyes levélfoltosságot okozó gombák ellen.

A Topas 100 EC, a Signum WG és a Tazer 250 SC is felszívódó szerek, és a szamóca levélbetegségeire is engedélyezettek, 3 napos élelmezés-egészségügyi várakozási idővel (é.v.i.). Az esők hatására valószínűleg felerősödik a szamóca szürkepenészes rothadása. A gomba a növény minden részét megtámadhatja. Az élettelen szerves anyagokon (növényi maradványok, pollen stb.) is meg tud élni, tehát mindig jelen van, folyamatosan számíthatunk a fertőzésre. Csak a nedves, párás időjárásra és a fertőzésre alkalmas növényi részekre vár. A sűrű ültetéssel, a túlzott nitrogéntrágyázással, a lombot érő öntözéssel, a talajjal érintkező szamócaszemekkel segíthetünk a gombának. Az aláhúzott készítmények mellett a Switch 62,5 WG és a Teldor 500 SC is bevethető és ezeknek is 3 nap az é.v.i.-jük.

Málnában, szederben
a Chorus 50 WG, a Signum WG, a Switch 62,5 WG, a Teldor 500 SC és a Quadris is engedélyezett szürkepenészre a III. kategóriás, szabadforgalmú készítmények közül.

A cseresznyelégy (lásd a 11. felhívást) és a gyümölcsmolyok is „hozzák a formájukat”, mindegyik faj rajzik. Sajnos a keleti gyümölcsmoly, a szilvamoly és már az almamoly esetében is fel kell készülnünk arra, hogy egybefolynak a nemzedékeik. Folyamatos a rajzásuk, így a párzásuk és a tojásrakásuk is. Tehát a hernyókra is mindig számítanunk kell. A védekezésről a 10. felhívásban írtam.

Továbbra is csökkenni fog azoknak a növényvédő szerek száma, melyekhez hozzászoktunk. Ezért folyamatosan keresnünk kell az egyéb megoldásokat is. Néhányról csupán megfeledkeztünk. Nagyapáink még rendszeresen használták a levéltetveket terjesztő, ápoló hangyák elleni ragacsos övet és az almamoly elleni küzdelemben jól bevált száraz hernyófogó övet. Jó leírást találtam ezekről a gazigazító oldalán.

Kipróbálásra ajánlom az egyszerű anyagok közül a csalánkivonatot. Bármennyire is szelíd készítmény, é.v.i.-je 7 nap!
A fűzfakérget, a konyhasót, a lecitint, a mezei zsurlót, a szódabikarbónát, a talkumot és a tehéntejet is bevethetjük. A felhívásban megemlített károsítók megtalálhatóak az engedélyeikben. Ezeket letölthetik a NÉBIH honlapjáról.

Még mindig sokan kérdezik: „Mi ez a ronda lárva a levelek fonákján? Pusztítsam el?” Ne tegyék! Általában valamelyik katicabogárfaj éhes lárváját látom a fotókon. A bábjából nemsokára kibújik a kifejlett bogár, amelyik továbbra is segíteni fog nekünk. Másfél év alatt akár 6000 tetűt is elpusztíthat egy bogár, állítja egy internetes hírforrás. De hernyókat, meztelen csigákat, rovartojásokat is eszik és a krumplibogarat is megtámadja. A múlt héten egy másfél perces kisfilmetis készítettünk a lárvájáról és a különös formájú bábjáról.

Jó egészséget, jó kertészkedést!
Zsigó György, NMNK