2022. évi 11. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

2022. évi 11. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

Pap Edina 2022. máj. 25.

Több is eshetett volna! Növényeink még mindig szomjaznak, azonban több kórokozó gombafajnak, a levéltetveknek és az atkáknak elegendő volt a napokban lehullott csapadék ahhoz, hogy fertőzzenek, terjedjenek.

A szél és a szokatlanul nagy meleg tovább szárította a kertek talajait, a „fagyosszentek” pedig egy kicsit elkésve, de néhol hajnali fagyot is hoztak (A Nógrád megyei Zabarban május 19-én reggel mínusz 1,2 oC-ot mértek). Gyengébbek, érzékenyebbek lettek a növényeink, védeni kell őket.

Nyitóképünkön a körte varasodásának, a rozsdájának és a körtelevél gubacsatkának a tüneteit is láthatják. A három károsító közül a varasodás okozhatja a legnagyobb gondot. A fényképen látható fertőzési szintnél már feltétlenül védekezni kellene, a fogékony almafajtákban is. Lásd a 6. felhívást.

A rozsdagombák fejlődése, biológiája több ponton is eltér varasodásnál megismertektől. Ezért bár a varasodás elleni készítmények visszafogják a terjedését, de nem tudnak 100%-os eredményt elérni a rozsdák ellen. A Score 250 EC és névváltozatai, az Alfa-Solo, a Yerupaja és a Difcor 250 EC kifejezetten a rozsdákra is bevizsgált és engedélyezett. A szeder rozsdájának a spóratelepei is láthatóak, a fenti készítmények itt is engedélyezettek és egy kisfilmet is készítettünk az őszi teendőkről. A körterozsda videóját megtalálhatjákitt. Sajnos a filmben ajánlott mankoceb már nincs forgalomban. Figyelem! A körterozsda gazdaváltós gomba, egyes borókafajokról terjed át a körtére. Állítólag 100-150 méteres szomszédságból is átfertőzhet széllel, rovarokkal!

A szilvamoly hernyóit, a kikelésüket a tojásokból már jelezte dr. Hári Katalin a webkamerás előrejelzéseiben.
Az összes gyümölcsmoly rajzik, már az almamoly és a tarka szőlőmoly hernyói ellen is el lehet kezdeni a védekezést. A permetezések indításáról a gazda tud dönteni! Erről a kérdésről és persze a felhasználható rovarölőkről írtam az előző, 10. felhívásban, és itt több néznivalót is ajánlottam, pl. a cseresznyelégyről is.

Színesedik a cseresznye és megjelentek a cseresznyelegyek is. A legtöbb csapdakertünkben már jelezték a kollégák a ragacsos sárgalapokra felragadt legyeket, amelyek valószínűleg már a fák napsütötte oldalán párzanak az Önök kertjében is. Ezt a fák tetejére kiakasztott ragacsos sárgalapokkal pontosíthatják. Néhány korai cseresznyefajta még a tojásrakás előtt leszüretelhető, a fajták többségénél azonban védekezni kell annak a kertésznek, akit nagyon zavarnak a „kukacos” (valójában nyüves) cseresznye- vagy meggyszemek.
A rovarölő szerekben nincs változás. Felszívódó a Mospilan 20 SG (é.v.i. 14 nap). Kontakt szerek, amelyekkel ismételni kell: Decis és a Kaiso Garden (mindkettőnél 7 nap az é.v.i.), míg a Karate Zeon 5 CS és a Lamdex Extra esetében az é.v.i. 3 nap. Színesíti a palettát a cseresznyelégy ellen is engedélyezett Combi-protec „hatásjavító segédanyag”, amelynek a technológiáját még tisztázni kell, és főleg a diónál, a dióborok-fúró légy elleni védekezésben lehet nagy jelentősége.

A szélsőséges időjárás a növények tápfelvételét is megnehezíti. A tápanyag-hiánybetegségek ellen mikroelemekben gazdag komplex talaj-, illetve lombtrágyát javaslok.

Figyeljünk a parlagfűre is. A kis növény még könnyedén és gyökerestől kihúzható.

Jó egészséget, jó kertészkedést!

Zsigó György, NMNK