2022. évi 10. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

2022. évi 10. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

Pap Edina 2022. máj. 13.

Az esőtől szépen kizöldültek a kertek. Előkerültek a fűnyírók és már a permetezőgépek sem pihenhetnek.
Ahogyan az várható volt feléledt a tafrina is.

Amennyiben marad a meleg, akkor már nem terjed tovább a betegség (lásd az idei 5. felhívást). A szilvának saját tafrinája is van; a május 11-én készült fotón (nyitókép) négy beteg, torz bábaszilva vesz körül az egy szem egészséges gyümölcsöt.

A szórványos kis esőktől, a hajnali párától folyamatosan nedvesek a levelek és a meleg is megérkezett, a napokban akár 32 oC-t is lehet. Az almatermésűek varasodása most robbanásszerűen terjedhet. Az érzékeny fajtákon megelőzés képpen permetezni kell, a 6. felhívásban leírtak alapján.

Az idei hűvös és csapadékos tavaszon a csonthéjasokat súlyosan fertőzte a virágfertőző monília gomba. Már csak a metszőolló segíthet, ezért minél gyorsabban vágják vissza a száradó ágakat.
Három éve egy három perces kisfilmet is forgattunk a moníliáról, amelyben már és a cseresznyelégy elleni védekezésről is szólok.

Az idén is felállítottuk azokat a csapdákat, amikkel a legfontosabb gyümölcskártevők rajzását tudjuk követni. Lelkes kollégáim Budapesten, Budakalászon, Győrben, Debrecenben, Maroslelén és Siklóson működtetik ezeket az előrejelző eszközöket. Nem érdemes sűríteni a megfigyelő kertek számát, mert igazán pontos tájékoztatást úgyis csak a saját kertünkben felállított csapdáktól várhatunk. Általános tájékoztatásra, a figyelem felhívására viszont kiválóan használhatóak az országos adatok. Érdemes most is megnyitni a táblázatot valamelyik szponzorunk honlapján vagy akár itt.

Gyakorlatilag az összes molykártevő megjelent
, így lassan készülhetünk a molyok elleni védekezésre is! Nem kell elsietni a védekezést. Egyrészt, mert kezdetben csak a hímek repülnek, másrészt, mert még nem kapták meg a tojások azt a hőmennyiséget, ami a lárvák kifejlődéséhez kellene. Aki egy kicsit el szeretne mélyedni a feromoncsapdák használatában, annak érdemes követni dr. Hári Katalin kolléganőm hőösszeg-számításos heti „jelentéseit”, eddigi webkamerás munkáját. Egy diaképes előadását és a webkamera-fotóját megtalálják itt.

Megnőtt a biológiai készítmények száma a gyümölcsmolyok elleni rovarölők között
, pl. Dipel DF, Madex éa Madex Pro, Neemazal T/S és Lepinox Plus. Ezekben élő szervezeteket találunk. Felhasználásuk néha nehézkesebb, de általában 0 nap élelmezés-egészségügyi várakozási idővel (é.v.i.) rendelkeznek és környezetbarát szerek. Hagyományos rovarölőink is vannak, pl. a Coragen 20 SC, a Laser Duplo (a korábbi Spin Tor) stb. Jó hír, hogy a Mavrik néven megismert rovarölő készítményt most Klartan 24 EW néven forgalmazzák. Nagy előnye, hogy a méheket kíméli. Sokan választják a felszívódó Mospilan 20 SG-t, amihez erős fertőzésnél keverhetnek egy gyors hatású kontakt piretroidot is a felületen tartózkodó kis hernyók miatt. A repülő molylepkékre pedig riasztó hatással vannak ezek a készítmények. A piretroidok családjába tartozik pl. a Decis, a Cyperkill 25 EC, a Karate Zeon 5 CS (más néven Full 5 CS), a Kaiso Garden, a Lamdex Extra stb.
A felsoroltak közül kerülnek ki az almatermésükben, a szilvában, a kajsziban, szőlőben és az őszibarackban a molyokra engedélyezett rovarölő szerek.

„Hányszor kell permetezni, hogy ne legyen kukacos a gyümölcsöm?”
– kapom a kérdést gyakran. Erre a
kérdésre nem tudok válaszolni. A szélsőséges időjárás és több molyfaj elhúzódó rajzása miatt már nem lehet naptárhoz kötni a permetezéseket. Máshogyan kell megtervezni egy fogékony vagy korán érő fajta, vagy egy elhanyagolt szomszédsággal rendelkező kert védelmét. Sűrűbben kell védekezni, ha „tökéletes” csak 1-2 %-ban rágott termést szeretne a kertész, és akkor is, ha csak kontakt szereket használ. A válaszadásban segítenek az előrejelző eszközök, a növényorvosok előrejelzései, de végül csak a gazda tudja meghozni a döntést. Egyes ültetvényekben, ahol az árbevétel miatt kénytelenek „fényesen csillogó első osztályú almát előállítani”
20-24 permetezéssel is számolnak évente. A hobbikertészek a frissen leszedett gyümölcsből ki tudják vágni a hernyójárta részeket, és a nem éppen tökéletes termés a cefrébe is kerülhet. Ne akarjuk utolérni, lekörözni a profi termesztőket.

Jó egészséget, jó kertészkedést!

Zsigó György, NMNK