2021. évi 8. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

2021. évi 8. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

Pap Edina 2021. ápr. 13.

A meggyben most lesz aktuális a virágfertőző moníliáról szóló 5. felhívás. Sajnos a fagykár nagyságát még nem látjuk tisztán, mert az átfagyott rügyalapok miatt később is lehullhat a termés.

Pénteken (április 9-én) fotóztam körbe az Óbudai Megfigyelőkert idős Jonathan almafáját. A lisztharmattal fertőzött rügyekből kipattant torz levélkék felületéről, a fehér, „lisztes” gombatelepekről máris szóródnak a terjedést biztosító spórák (konídiumok) (1. kép). A pirosbimbós állapotig a kéntartalmú gombaölők lehetnek a főszereplők; akár dupla dózissal is permetezhetnek. 22 névváltozatban számoltam össze a kéntartalmú szereket. Újdonság a Flosul, amely folyékony formában tartalmazza a kén hatóanyagot. Az egyszerű (bio) anyagok közül a fűzfakérget, a mezei zsurlót és a lecitint is engedélyezték az almalisztharmat ellen. 

Ugyanezen a fán fényképeztem a virágbimbókat körülölelő fejlett leveleket, amelyeket a varasodásra fogékony fajtákon már védeni kellene a gomba támadása ellen (2. kép). A gomba már készen áll a fertőzésre, de a szárazság miatt még nem indult be. Azonban a harmattal, az esővel kipattanhatnak a spórák, megtalálhatják a nedves leveleket. Körtét, almát CSAK zöldbimbós állapotig szabad réztartalmú készítményekkel permetezni a varasodás ellen!

Mindeközben a károsítók is megérkeztek. A 3. képen az levélpirosító almalevéltetű kezdeti kárképét láthatják. Az éhes katica elől a bepöndörödött levélszél védelmében próbál elbújni a levéltetű. Ezt a fát még sohasem kellett permetezni ez ellen a levéltetűfaj ellen. Főleg a katicák segítettek ebben, nem engedték felszaporodni. Ahol mégis gondot okoznak a szívogatásukkal, ott almában a Kaiso Garden, a Karate 2,5 WG és a Zeon, a Klartan 24 EW (melyet korábban Mavrik 24 EW-nek hívtak), a Mospilan 20 SG, a Pirimor 50 WG, a Teppeki 50 WG engedélyezett. Gyérítésre alkalmas a Nanotac EC, amely a permetlécsepp beszáradása után egy polimer hálóba kötözi, ebbe fojtja a levéltetűt. A Vektafid A és a Vegarep EC olajat tartalmaznak, téli lemosásra és csökkentett koncentrációban, nyáron is használhatóak a levéltetvek ellen is. Válasszák a „kíméli a hasznos rovarokat” feliratú rovarölőket! 

Húsvét utáni kedden felszereltük az országos előrejelző hálózat csapdáit. A nyár végéig hetente táblázatos formában közzétesszük az általános tájékoztatásra szolgáló rajzási adatokat. Igazán pontosan a saját kertjükbe kiakasztott csapdák segítségével tudnak dönteni arról, hogy egyáltalán szükség van-e a permetezésre? Amennyiben a permetezés mellett döntenek, akkor a kezelés időpontját is kiszámíthatják. Beszerezhetőek a www.csalomoncsapdak.hu oldalon.

Oldalunkon kisfilmeken is megnézhetik a csapdákat, de a téli fagyokat túlélő vaszabibokrot és a kaktuszmezőt is. A betegség ellenállóság mellett, már a fagyállóság és a szárazságtűrés is alapvető követelmény lesz a kerti növények kiválasztásánál.

Kövesse figyelemmel a Gazda TV adásait Youtube csatornánkon

Üdvözlettel:
Zsigó György, NMNK