2021. évi 7. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

2021. évi 7. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

Pap Edina 2021. ápr. 2.

Nem emlékszem olyan évre, hogy a tavaszi lemosásról szóló felhívásom még két hónappal később is aktuális lenne. Az idén, néhány gyümölcsfajtánál még most is elvégezhető. A hűvös és száraz tavasz lelassította a növények fejlődését. A tafrináról és virágfertőző moníliáról szóló felhívásaim nem vesztettek időszerűségől. Ebben a tájékoztatóban néhány teendőről és az ammónum-nitráttal kapcsolatos friss hírről írok. 

Ma még a téli búvóhelyén fotóztam a selyemfényű-puszpángmoly kis hernyóját. Az ágak csúcsán található összeszőtt levélkéket bontottam ki. Már ébren volt, mozgott. Az elkövetkező napokra meleget ígérnek, a lárvák végleg elhagyják a fészküket és rágni kezdenek. Éhesek! Most még metszőollóval lecsipegethetőek a hernyófészkek, a szétmászásuk után már csak permetezéssel védekezhetünk ellenük!!! A kis lárvák ellen a biotermesztésben is engedélyezett Dipel DF, később ajánlom a Mospilant, pl. a Decissel vagy a Karatéval kombinálva (ezek már nem jók bióban!). A kívülről beköltöző lepkék és a nyári és őszi nemzedékei miatt egész évben figyelni kell puszpáng (buxus) bokrainkat.

Úgy tűnik, hogy az enyhe, hómentes télen sem szoktak le a gyümölcsfák megrágásáról a vadak. Ebben az almásban, a tavalyi, már barnuló rágásnyomok mellett az idén, kora tavasszal is otthagyta a fognyomát talán éppen az az őzbak, amelyről nyáron videófelvételt is készítettem. Egyre több nagyvad kerülgeti a kertjeinket, a kerítés a legbiztosabb, ha nem az egyetlen megoldás.

https://youtu.be/Cy-fBfA_7_Y

Hogyan irtsam ki az ibolyát a gyepemből? – kaptam a kérdést, a szép gyepre áhítozó szomszédomtól. Nekem tetszik, én nem bántanám, válaszoltam neki, de elfogadtam, hogy ő főleg fűfajokból álló pázsitot szeretne. A tövek kiszedéséről, kiszúrásáról hallani sem akart a dereka miatt, így a vegyszeres gyomirtózás maradt megoldásként. A széleslevelű (kétszikű) gyomokat elpusztító hatóanyagokat megtalálják a műtrágyaszemcsék felületére felvive pl a Substral gyomirtó szer gyeptrágyával elnevezésű készítményben, illetve a gyomirtó szerekben. Ilyen pl. a Colombus EC, amely Bofix Garden néven is kapható, továbbá a Dicophar.

Felmelegedő időjárásunk miatt egyre több délről származó rovarfaj telepedhet meg nálunk. Az ibolya elterjedése is a melegebb, hosszabb ősznek köszönhető. Már ekkor csírázik, tavaszra megerősödik, virágzik és sok-sok magot érlel. Néhol a búzában is gondot okoz! Ehhez hozzájárul az is, hogy a klasszikus gabonagyomirtók hatástalanok ellene. Szomszédom a felsorolt készítményektől sem várhat azonnali hatást.

Egy új EU rendelet értelmében, lakossági felhasználó nem vásárolhat olyan terméket, aminek a nitrogéntartamában 16% vagy attól több ammónium-nitrát található. Ezek pl. az Ammónium-nitrát, a Pétisó, a Cropcare 23-7-7, a Compo Novatech 24-5-5. Szerencsére maradt még a házikerteseknek pl. az NPK 15-15-15, illetve  a Péti mészsó ami 15,9% nitrogént tartalmaz. A karbamidtartalmú termékek is megvásárolhatóak.

„Kicsi a kertem, sok a virág, sietnem kell, várnak az ibolyák!” Ezzel a rövid locsolóverssel és az ibolya fotójával kívánok jó egészséget és jó kertészkedést és szép húsvétot mindannyiuknak!

Üdvözlettel: Zsigó György, NMNK