2021. évi 6. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

2021. évi 6. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

Pap Edina 2021. márc. 21.

Molnár István Mihálytól kaptuk a fényképet, amely március 4-én készült a Gellért-hegyen. Kertbarát olvasónk azt írja, hogy a borsóvetés előtti talaj-előkészítéskor eddig nem látott drótféregfertőzést tapasztalt; négyzetméterenként 15 darabot számolt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adati szerint március 4-én 6 oC volt a talajhőmérséklet és száraz volt talajfelszín. Mi még úgy tanultuk, hogy ilyen hideg és száraz talajban 1-1,5 méter mélyen tartózkodnak a talajlakó kártevők.

Március 18-án kertásás közben, fél ásónyom mélységben én is megtaláltam az idei első pajort. Változik az időjárásunk, alkalmazkodnak a károsítók is.

Enyhe volt a telünk, valószínűleg nem húzódtak mélyre a talajlakó kártevők, és a felszín sem fagyott át annyira, hogy az gyérítette volna őket. Az ilyen szintű fertőzésnél ágyásváltással kellene kezdeni a védekezést. A fertőzött parcellát érdemes lenne késő őszig gyommentesen tartani, ugaroltatni. Eközben salátával, félbe vágott burgonyagumókkal ki lehetne csalogatni, majd össze lehetne gyűjteni a pajorokat, drótférgeket. Amennyiben kicsi a kert és nem lehet máshova vetni, akkor a riasztó növényekkel is próbálkozhatnak. Az internetes hírek szerint büdöske, fokhagyma, a pohánka és a muskátli köztes vetésével is eredményeket lehet elérni.

Amennyiben mindenképpen használnia kell azt az ágyást, akkor ennél a rovarmennyiségnél már valamilyen talajfertőtlenítést is célszerű alkalmazni. Az igazán nagy hatású, jól gázosodó készítményeket kivonták a forgalomból (Basudin, Diazinon). Maradt a Force 1,5 G (amely Bomber néven is kapható). Gyorsan gázosodik és elillan a talajrétegből, tehát a később felköltöző károsítók ellen már nem hat. A Belem 0,8 MG-nek nincs gáztenziója, több hétig dolgozik a talajban. Kontakt készítmény, mozgásuk során főleg a nagy testű lárvák találkoznak, érintkeznek a szemcséivel, ezeknél jelentkezik az ölőhatás. Kis kiszerelésben Picador 0,8 MG név alatt vásárolhatják meg. 

Óvatosan használható, veszélyes mustárgázt képző, általános talajfertőtlenítő a Basamid G. Részletes leírását és a technológiai útmutatót megtalálják a honlapomon, a Növényvédelmi írások fejezetben.

Szerencsére megjelentek a III. kategóriás biológiai készítmények is, ilyen pl. a Biobest Parazita Fonálféreg elnevezésű, tripszek, meztelencsigák ellen engedélyezett és a szélesebb hatású Artis Pro. Ez utóbbi egy olyan gombatörzset tartalmaz, mely gátolja a talajban élő fonálférgek, drótférgek, tripszlárvák és cserebogárpajorok szaporodását. Az ismertető szerint gyors hatású és zacskós formában is kapható. 

A talajból fertőző gombák ellen a Trifender Pro biokészítmény használható, ennek tasakos változata is van. A Constans WG és az Öko-ni WP termékek is engedélyezettek, de csak nagyobb kiszerelésben kaphatóak. 

A környezetkímélő technológiáért és a 0 napos várakozási időkért cserébe viszont óvatosabban kell bánnunk ezekkel az élő szervezeteket tartalmazó készítményekkel. A tárolásuknál, kijuttatásuknál, keverhetőségüknél szigorúan be kell tartani az előírásokat. Általában a felhasználhatósági idejük is rövidebb. Meg kell tanulnunk a használatukat, mert ezek képviselik a jövőt, már csak a szerkivonások miatt is számolni kell velük. Állítólag a Force hatóanyaga alatt is rezeg a léc az EU-ban… 

„Az vagy amit megeszel” - vallotta Hippokratész, és ez igaz a növényekre is. Az egészséges növény ellenáll a károsítók támadásának. Akinek lehetősége van rá, komposztáljon! Több nyári permetezést is kiválthatunk azzal, ha tápelemekben, mikroorganizmusokban gazdag talajba vetünk, palántázunk.!

Üdvözlettel: Zsigó György