2021. évi 5. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

2021. évi 5. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

Pap Edina 2021. márc. 13.

A szomjazó kerteknek jó hír, hogy a hétvégén sokfelé számíthatunk esőre, záporra. Az eső után párára, nedvességre számíthatunk, ami segíti a monília terjedését is. Aki nem akar kockáztatni, annak a kajszit, majd a meggyet is meg kell permeteznie a virágfertőző monília ellen!

Tolna megyében már virágzik a Big Red kajszifajta, hallottam dr. Guttermuth Ádámtól. A monília a kajszi esetében a piros bimbókon, sőt a csészeleveleken keresztül is fertőz. Ennek a kórokozó gombának nem a bibén keresztül vezet az útja a vesszőkbe és onnan az ágakba!

A rezes lemosás gyérítette a vesszőkön, rügypikkelyeken áttelelő gombaképleteket. Akinél a korábbi években is gondot okozott a monília (pl. érzékeny kajszifajtákat termeszt vagy a kertje fekvése miatt hűvös, párás környezetben állnak a fák), azoknak most is permetezniük kell.

A napokban fényképeztem a Ceglédi óriás piros bimbóit (1. kép). Nagy veszélyben vannak! Egy olyan gyümölcsmúmia alatt, illetve egy olyan fertőzött vessző mellett ébredeznek, amik valószínűleg moníliások. Dr. Nagy Géza találkozott olyan fertőzéssel is, amikor a bimbófertőzés miatt már a virágok sem nyíltak ki.

A monília hasonlóan fertőzi a meggyet is: a már a megpattant rügyön keresztül is bejuthat a bimbóba. Ezért a „profik” az ültetvényekben, a folyamatosan nyíló meggynél már fehérbimbós állapotban védekeznek felszívódó gombaölő szerekkel, majd a virágzás hosszától és az időjárástól függően ismételnek pl. teljes virágzáskor, 80%-os sziromhullásban majd terméskötődés után. A nagy ültetvények 3-4 kezeléssel számolnak évente. Hűvös, párás tavaszon a kajszinál is indokolt lehet a két permetezés. Majd meglátjuk, hogy mennyi esőt kapunk, és, hogy az milyen gyorsan szárad fel, meddig párolog a talajból? Szintén a napokban fényképeztem Óbudán az Érdi bőtermő megpattant rügyeit. Egy elhalt vesszőn pihen, ami talán épp a moníliától száradt be tavaly (2. kép).

A virágfertőző monília ellen, tafrinához hasonlóan, csak megelőzéssel védekezhetünk!

Az alábbi III. kategóriás, felszívódó gombaölők engedélyezettek az idén kajsziban, cseresznyében, meggyben és őszibarackban monília ellen: 

Chorus 50 WG, Topas 100 EC, Teldor 500 SC, Switch 62,5 WG (inkább később, a gyümölcsmoníliára ajánlják.), Signum WG, stb. Csak őszibarackban engedélyezett a Prolectus.

Jó minőségben, apró cseppképzéssel történjen a kezelés. Itt már elővehetjük a motoros ködölő gépeket. Teljesen be kell fednünk a rügyeket,virágokat! Permetszereink tapadását, esőállóságát a cseppek szétterülését növelhetjük a tapadásfokozók hozzáadásával (pl. Silwet).

Több biostimuláló készítménynél leírták a moníliák elleni mellékhatást. A növény ellenálló képességét növelik, és ezzel segítenek minket a küzdelemben. Az „egyszerű anyagok” közül őszibarackban és cseresznyében a csalán kivonatát ajánlják a moníliás virágfertőzés ellen.

Amennyiben mégis megtörtént a fertőzés, azt már a sziromleveleken, a bibén vagy a porzókon is láthatjuk, apró, barna foltok alakjában. A sziromlevelek petyhüdtek. A kajszivirágok tövénél apró mézgacseppek is megjelenhetnek. Később az egész virág elbarnul, nagy részük elszáradva a fán marad. Ez a meggynél különösen feltűnő. Ekkor már a vessző belsejében terjed a kórokozó. A vesszők elszáradása gyakran megáll, nem folytatódik a vázágak és a törzs felé, de a szakirodalom a teljes fapusztulást sem zárja ki.

Ilyen esetben, vészhelyzeti beavatkozásként a gyors metszés segíthet! A fertőzött rész alatt 20-30 cm-rel kell levágni a száradás tüneteit mutató vesszőt, ágat. A cseresznye, az őszibarack, a mandula, egyes szilva fajták és számos dísznövény is károsodhat a virágfertőző moníliától.

Üdvözlettel: Zsigó György