2021. évi 4. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

2021. évi 4. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

Pap Edina 2021. márc. 11.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint „pénteken frontfelhőzet vonulhat át fölöttünk, amelynek útját többfelé kísérheti eső, zápor. A hajnali 1-8 C-fokról délutánra 7 és 15 fok közé emelkedik várhatóan a hőmérséklet.” Ez a körülmény kedvez a tafrina gomba továbbterjedéséhez Amennyiben beigazolódik az OMSZ előrejelzése, akkor az őszibarack és nektarin fajtákon számolnunk kell a levélfodrosodást és levélhullást okozó tafrinával, amire a nektarin és a sárga húsú őszibarack fajták a legérzékenyebbek.

Az első kép csütörtökön reggel készült Bonanza őszibarack fajtán. Kipattantak a levélrügyek, és a néhány milliméteres zöld levélkéket már most is megtalálhatja a gomba. A fertőzés után csak 1-2 héttel jelentkeznek a deformálódott, elszíneződött levelek. Tehát nem várhatunk a tünetek megjelenéséig, csak megelőzéssel (preventíven) lehet védekezni ellene! Az első lépés már megtörtént a rezes lemosó permetezéssel, amit most meg kell ismételni. Rügypattanás után a modernebb, kevésbé perzselő, mikrogranulátum formulájú készítmények közül válasszanak, és alacsonyabb dózisokkal dolgozzanak. 

sorazatkep_4.jpg

Sokan még mindig félnek a réztől az őszibarackban. Kénytelenek vagyunk még a perzselést is kockáztatni a rezek későbbi kijuttatásával, mert nagyon lecsökkent a III. kategóriás tafrina elleni rézmentes gombaölők száma. jelenleg csak egyetlen III. kategóriás rézmentes gombaölőnk van, a felszívódó (szisztemikus) Score 250 EC, amely 2021 -ben pl. Agrizol 250 EC, Alfa-Solo, Dafne 250 SC, Difcor 250 EC, Difend, Difeno 3 FS, Difend 25 EC, Dividend M, Ila 250 EC, Mavita 250 EC, Porter 250 EC neveken is kapható. Az aláhúzott nevekkel az idén találkozhatnak először.

A mankoceb hatóanyag engedélyének a visszavonása miatt (lásd a 2. felhívást) a Miltox Speciál Extrától is búcsúznunk kell, jövő január 4-ig lehet használni. Az idén még „a színes bimbós állapotig” permetezhetünk vele. 

A kis leveleket kell befednünk a permetlével, ezért apró cseppekkel permetezzenek, tapadást elősegítő segédanyagokkal. A fodros levelek leszedésével is lassíthatják a terjedését. Amennyiben hűvösen, esősen folytatódik az év, még a nyár közepén is küzdhetünk a tafrinával. Ebben az esetben ismételni kell a kezelést 5–7 naponta, amíg a levegő hőmérséklete nem éri el a 15–20 °C-t, ekkor leáll a gomba károsítása.

Virágzásra készülődő kajszival is találkoztam (2. kép). Amennyiben hűvös, párás marad az időjárás, akkor a virágfertőző moníliával is gondunk lesz. Minél több virágot védjünk meg, mert még a fagyok is jöhetnek. A hónap végén sarkvidéki eredetű levegőre számíthatunk.

A bíborlevelű díszalma penészes gyümölcsmúmiáit (3. kép) Budán, egy parkban találtam. A díszfák, dísznövények károsítói veszélyt jelenthetnek a kertekre is. A díszalmafa egészsége miatt, de a termő almafák érdekében is, le kellene szedni a moníliás gyümölcsmúmiákat és az erősen pajzstetves ágai miatt olajos lemosást is javaslok.

Üdvözlettel: Zsigó György