2021. évi 3. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

2021. évi 3. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

Pap Edina 2021. márc. 3.

Máris elfagytak a kajszik?- kérdezték többen is az elmúlt napokban. A korai tél miatt jogosan aggódnak a kertészek, főleg a kajszi fák indultak be már február elején. Volt ahol már a sziromlevelek piros színe is kibukkant a rügypikkelyek alól.

Értékes levelet kaptam dr. Sicz György kertészmérnök kollégámtól, aki Békéscsaba nyugati oldalán, a kajszi és az őszibarack ültetvényében végezte el a rügyvizsgálatot. Szomorú és ugyanakkor tanulságos eredménnyel járt a rügyek boncolgatása: 55%-os és 89%-os fagykárt talált. Fényképeket is küldött, bemásoltam azt, amelyen az alsó egészséges rügy felett az elfagyottat láthatják.

A minap egy kajszi ültetvényben tartott konferencián voltam Érden. Ott is mínusz 10-12 0C-ot mértek néhány éjszaka. Nem izgult a kertész, mert a legújabb „olasz” fajtái nagyon sok termőrüggyel rendelkeznek. Még akkor is teljes termésre számíthat, ha a virágrügyeknek csak a 20-30%-a maradna meg, hallottuk.

Az a kertész, aki most telepít valamilyen gyümölcsfát, a fajta fagy- és betegség-ellenállóságára is gondoljon. Ne kapkodja el a vásárlást, inkább kutassa fel a kertje számára legalkalmasabb csemetét árusító faiskolát.

Szerencsére acseresznyék, a meggyek, de az őszibarackok többsége sem volt még olyan fejlett, hogy ezek a februári hidegek komolyabb kárt okozzanak bennük. Az almatermésűek pedig még „alszanak”. A csonthéjasokon, és persze az almaféléken, a szőlőn is el lehet még végezni a tavaszi lemosó permetezést. A duzzadt rügyű cseresznye is még permetezhető. A készítményekről múlt heti írásomban szóltam részletesen.

„Mátyás ront, ha talál, ha nem talál csinál.” Így szól a népi megfigyelés. Ma Mátyás napján nem talált jeget, fagyot, kellemes, tavaszi napra ébredtünk. Reméljük, hogy a virágzáskor sem hozza el a hideget. Sajnos ebben nem lehetünk biztosak, a márciusi fagyokra még számítanunk kell! Szélcsendes, csillagfényes éjszakákon a talaj felett 0 0C alá hűlhet a levegő. A talajból kisugárzik a hideg. Az ültetvényekben füstöléssel, a korona feletti fagyvédelmi öntözéssel, paraffingyertyával végzett ültetvényfűtéssel, telepített vagy traktor által vontatott hőlégfúvó berendezéssel és légkeveréssel is védekezhetnek. Ezekkel még a mínusz 6-8 oC-os fagytól is megóvhatják a fáikat.

A házikertekben tilos tűzgyújtás! A füst a szomszédokat is zavarná. Az északról érkező sarkvidéki fagyok ellen, a szállított fagy ellen pedig nem tudunk védekezni az ültetvényekben sem. 

A virágzó fák különösen érzékenyek a mínuszokra. Fel tudjuk készíteni a fáinkat a várhatóan megérkező hidegre. A jó kondíciójú fák a kisebb fagyokat károsodás nélkül túlélik. A rügyfakadás után, bimbós állapotban már érdemes valamelyik foszfort, kalciumot, cinket és főleg bórt tartalmazó komplex lombtrágyával permetezni. Ekkor már kialakult az a növényi felület (igaz, hogy még nagyon kicsi), amely képes felvenni a tápelemeket. Tehát csak megelőzéssel védekezhetünk, az elfagyott virágot nem tudjuk életre kelteni. 

Örülök, hogy divatosak lettek a rovarhotelek, más néven a méhecske hotelek, avagy a darázsgarázsok. Máris ki lehet helyezni ezeket a kertbe, az esőtől védett, naposabb erkélyekre. A beporzó fajok legnépesebb csoportjába tartoznak azok a magányosan élő méh és darázsfajok, melyek beköltöznek a mesterséges odúkba. Nem támadnak, nem kell félni tőlük! A családokban élő támadó házi méhek és darazsak itt nem telepednek meg, mert ebben nem tudnak lépet építeni, családot nevelni. A fotón egy megvásárolható „társasházat” láthatnak.

Üdvözlettel: Zsigó György