2021. évi 2. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

2021. évi 2. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

Pap Edina 2021. febr. 25.

Rendkívül szélsőségessé vált az időjárásunk, nem lehet kiszámítani az elkövetkező napok meteorológiai viszonyait. Az év 8. hetére +10 C-fok körüli csúcshőmérsékletet jósolt az OMSZ, így lehet folytatni a lemosást! A rügyek az elmúlt hét hideg időjárásában nem nyíltak tovább, nem késtünk el, nem perzselődnek meg a permetlétől.

Mire számíthatunk 2021-ben? Valószínűleg folytatódni fog a kiszámíthatatlanul változékony időjárás, ami gyors beavatkozást kíván majd a kertészektől, növényvédősöktől. Az esőtől, széltől és az UV-sugárzástól mentes napszakokban nem késlekedhetünk; el kell kezdeni a munkákat.

Nehezíti a helyzetünket az is, hogy tovább folytatódnak a növényvédő szer-kivonások. Bár még nem jelent meg a hivatalos engedélymódosító határozat, ám biztosra vehető, hogy a mankoceb hatóanyagú készítményeket kivonják a forgalomból.

Évtizedek óta használtuk a Dithane M 45-öt, ami a rézérzékeny növényeknél jól bevált készítmény, perzselés mentesen dolgozhattunk vele. Névváltozataitól is el kell búcsúznunk. Tavaly 18 gombaölőt számoltam össze, melyek ugyanezt a hatóanyagot tartalmazták.

Még nem hirdették ki, de állítólag a metaldehid tartalmú csigaölők II. kategóriások lesznek 2021. július 31. után. 

Egyre kevésbé tudunk tehát a növényvédő szerekre támaszkodni, és egyre kevesebb a permetezésre alkalmas napok száma. Megnőtt a mechanikai, biológiai növényvédelmi módszerek jelentősége, és még fontosabbak lettek azok az eljárások, amelyekkel a károsítóknak ellenálló, jó kondíciójú növényeket tudunk nevelni.

A Magyar Királyi Földművelésügyi Minisztérium 1934. évi útmutatójában mindösszesen 11 engedélyezett „gyümölcsvédelmi szert” említ. Valamennyi kontakt, olaj, réz, kén, arzén, nyers nikotin, fasebkátrány és hernyóenyv hatóanyagúak. Így érthető, hogy a mainál jóval nagyobb jelentőséget tulajdonítottak a kemény súrolókefének, a kéregkaparóknak, a sebtisztító kacorkésnek, az alma és szilvamolyok ellen június közepén felszerelt hernyófogó öveknek, a bimbólikasztók, bundásbogarak és cserebogarak elleni bogárrázásnak, és pl. a madárodúknak. Meg kell tanulnunk újra ezeket a módszereket, mert néhány év múlva már nekünk is csak 11 növényvédő szerünk lesz! De az is igaz, hogy ezek a permetezésnél környezetkímélőbb és olcsóbb eljárások.

Az alábbi fotók is ebből a kiadványból származnak és mindegyik aktuális, az elkövetkező hetek feladatait mutatják be a mai kertész számára is.

A kéregtisztogatással még nem késtünk el, a tavaszi lemosások zöme még hátra van.

A madárodúkat tisztítsuk ki, és ne késlekedjünk kihelyezni. A kerti madarak védelméről részletes felvilágosítást kaphatnak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján a https://www.mme.hu oldalon.

Az alma- és körtebimbókat kirágó bimbólikasztók (fenti képeken) is terjedőben vannak. Már az első melegebb tavaszi napon megjelenhetnek és rügyeket rágnak, illetve a bimbókba helyezik a tojásaikat. A bimbók zárva maradnak és „rozsdás golyóvá” alakulnak. Ahol tavaly nem okoztak nagy kárt, ott védekezésre elegendő a „bogárrázás”. Csupán egy kampós bot és egy már nem használt lepedő vagy világos színű pokróc kell hozzá. A kertész pedig hajlong és nyújtózik a jó levegőn…

Üdvözlettel: Zsigó György