2021. évi 18. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

2021. évi 18. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

Pap Edina 2021. júl. 28.

A hétvégén a Balaton északi partján nézelődtem és fitoftórás krumplibokrokkal (1. kép) és peronoszpórás levelű szőlőkkel (2. kép) találkoztam. Néhány napja itt is eshetett, az elmúlt öt nap csapadékösszegét mutatja az OMSZ térképe. A fehérrel és sárgával színezett tájainkon még nem hiszem, hogy gondot jelentenének, ezek a párához és a mérsékeltebb meleghez kötött kórokozók. Azonban a zivatarok egyre kiszámíthatatlanabbak, holnapra változhat a térkép, Önöknél is megjelenhetnek ezek a gombák.

Ugyanitt egy vendéglő rezisztens direkttermő lugasában is fotóztam (3. kép). Nem permetezték, mégis fertőzésmentes volt a lombja és egészségesek a fürtjei. (Szerencsére a fröccsük nem ebből készült…) Egyre nagyobb a kínálat a rezisztens zöldségfélékből és már a szőlőtelepítésnél is érdemes az ellenálló fajtákat keresni.

Melegben és hosszan tartó levélnedvességnél tehát biztosan számíthatunk a fitoftórára. A sűrű, gyomos és felülről öntözött állományban mi is előidézhetjük ezeket a körülményeket. Ugyanaz a gomba támadja a krumplit és a paradicsomot is, ezért burgonyavésznek és paradicsomvésznek is hívják. Nagyon gyorsan terjed a fitoftóra, ezért tényleg csak megelőzéssel védekezhetünk ellene. Szerencsére mindkét növény „bírja a rezet” (é.v.i. 7 nap) és még az idén engedélyezettek, megvehetőek a rézpótló mankocebek is (2. felhívás) szólóban és az aláhúzott kombinációkban is szerepelnek. Jó néhány felszívódót is bevethetnek, pl. az Amistar, (é.v.i. 3 nap) és az Acrobat MZ (é.v.i. 3 nap) vagy a Kupfer Fusilan (é.v.i. 7 nap), a Proplant (é.v.i. 7 nap), az Electis (é.v.i. 3 és 7 nap) és a Ridomil Gold (é.v.i. 7 nap), Overgo (é.v.i. 7 nap).

A peronoszpóra a szőlő bármely zöld részét megbetegítheti, a virágokat, a fiatal fürtöket, a hajtásokat, a kacsokat és a leveleket is. A megtámadott szőlősejtek zöld színteste is elbomlik, ettől keletkeznek a sárga zsíros foltok, az ún. olajfoltok a leveleken (Lásd a 2. fotót). Tehát ekkor már megtörtént a fertőzés és akár másnap megjelenhetnek a gomba telepei, a fehér penészgyepek, amelyek a fonákon a foltok alatt fejlődnek ki. Ezekről szóródnak a fertőzést tovább vivő spórák (konídiumok), amelyek mérsékelten meleg és erősen párás időjárásban expressz gyorsasággal beteríthetik az egész ültetvényt. A nyár vége felé leszáríthatja a leveleket, pedig ezeknek még cukrot kellene termelniük a fürtökbe. Alacsony lesz a mustfok! Eddig szerencsénk volt a fürtfertőzéssel, most a lombot kell megóvni. Sajnos váratlanul, a széllel is megkaphatjuk a könnyen repülő nyári spóráit. Ez a hirtelen érkező fertőzés is jelentős lehet, mindig résen kell lennünk. 

A réztartalmú gombaölők mellett bőséges a kínálat a felszívódókból is, ilyen pl. a Quadris, a Mildicut stb. 

A rezisztenciatörés miatt már a gyártásnál kontakt hatóanyaggal kombinált felszívódók peronoszpóra ellen: Acrobat MZ, Ridomil Gold MZ, Electis 75 WG, Enervin, Equation Contact, Profilux, Profiler, Cabrio Top, Overgo, Ridomil Gold, Melody Compact 49 WG, Cuprofix 30 DG, Cupertine M stb. Bőséges, tehát a választék.

Üdvözlettel:
Zsigó György, NMNK