2021. évi 17. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

2021. évi 17. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

Pap Edina 2021. júl. 22.

A lisztharmatok a többi gombához képest kevesebb nedvességgel is beérik és a meleget is jobban bírják. A mogyorólevelek fotóit még a hét eleji kánikulában, a száraz kertben készítettem (1. kép). A sárga foltok a lisztharmat kezdeti tünetei. A szőlőnél is így indul a fertőzés, ám ott összetéveszthetők a peronoszpóra olajfoltjaival. A fehér gombatelepek egyértelműen a lisztharmat jelenlétét bizonyítják. Ennél a fertőzési szintnél már permetezést javaslok. Sajnos a mogyoróra nagyon kevés készítményt engedélyeztek, a lisztharmat ellen egyedül a Microthiol Special kénes gombaölővel permetezhetünk.

A körtelevelet szombaton fényképeztem. A levelek 99%-án megtaláltam a varasodás és a körterozsda tüneteit is (2. kép). A zivataros napok után a körtésekben a két gomba terjedésével mindenképpen számolni kell! A rozsdára és a varasodásra is engedélyezett a felszívódó a Score 250 EC és a kontakt mankoceb hatóanyagú szerekkel dolgozhatnak (Lásd: 2. felhívás). Ezeket a gombaölőket az idén lehet utoljára használni, visszavonták az engedélyüket. Egyes körtefajták könnyen megperzselődnek a réztartalmú gombaölőktől! 

A varasodás az almában is fel fog éledni. A kis gyümölcsök már „lefelé fordultak”, elvileg már viaszosodtak. Az almásokban bátrabban használhatják a rezeket. A kezeléseket óvatosan végezzék el ott, ahol a heves záporok lemosták a gyümölcs felületéről viaszréteget!

Úgy tűnik, hogy a szaharai forróság a takácsatkákat nem zavarta különösebben. A kiszáradástól védhette őket a saját szövedékük és a bolyhosabb levelek levélszőreiben is menedéket találhattak. Talán ezért látok a mogyorón és a hárson is erős atkafertőzést. A fényképen a zöld, jobb oldali, még nem károsított levél mellett, balra a kezdeti kárképét láthatják: kifakulnak, elszürkülnek a levelek (3. kép). A fonákjuk az atkák fonalaitól és a levedlett lárvabőröktől porosnak tűnik. A középső szürke levélből pedig már teljesen kiették a klorofillt, ezeken már élő atkákat sem találunk. A 9. felhívásban csoportosítottam az atkaölő szereket. Váltogassák ezeket és többségükkel évente csak egy alkalommal permetezhetnek. A mogyorónak nincs engedélyezett atkaölője, maradt az atkák gyérítésre is alkalmas kén, a Microthiol Special.

Nagy melegben és a hirtelen változó hőmérsékleten, vagy ha ingadozik a talaj és a levegő nedvességtartalma, akkor a paradicsom és a paprika nem tudja felvenni a talajból a kalciumot. Hiánya csúcsrothadás (feketetalpasság) formájában jelentkezik a bogyók csúcsi részén. Még lehet pótolni a hiányzó tápelemet olyan lombtrágyákkal, melyek szerves kötésben tartalmazzák a kalciumot. Ilyen pl. a Wuxal Kalcium vagy a Damisol Kalcium. A szüretig többször ismételhetik a permetezést, az almánál is, ahol a tárolás során jelentkező keserűfoltosságot előzhetik meg ezekkel a kezelésekkel. 

A kálium a termések színeződéséért, a gyorsabb érésért és az eltarthatóságáért felelős elem. Ezen tulajdonságok erősítésével egyben az aszály és a Nap káros hatását is ellensúlyozzuk. Ebből többet kérnek a növények, és a talajon keresztül is fel tudják venni. A magas káliumtartamú NPK műtrágyák segíthetnek, pontosan számolják ki a dózist. Lombtrágyázhatnak is, mivel a leveleken át is felszívódik. A kálium hiányától a kocsány körül zöld marad a paradicsom, zöldtalpasságnak is hívják ezt a hiánybetegséget.

Kérem nézzék meg a mogyoró károstóiról és a kalciumhiányos csúcsrothadásról készült videóinkat is. Ha tetszettek, akkor iratkozzanak fel a csatornára és folyamatosan kapják majd ezeket a kisfilmeket.

Üdvözlettel:
Zsigó György, NMNK