2021. évi 14. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

2021. évi 14. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

Pap Edina 2021. máj. 31.

A 4. felhívás után az előző levelemben újra írnom kellett az őszibarack tafrinájáról. A hűvös, csapadékos időjárásunk miatt azóta is folyamatosan fertőz. A meggy és a kajszi idei, súlyos moníliás virágfertőzéséről az 5. levelem szólt. Ez az időjárás ennek a gombának is kedvez, most ijesztő tünetekkel folytatta a fertőzését meggyen és kajszin is.

A vesszők belsejében terjedő monília termőtestei megjelentek a vesszők felületén is. Még nem láttam ilyen tüneteket! Pénzes Béla professzor úr fotóján bejelöltem a monília telepeit (1.kép).

Sajnos a védekezéssel kapcsolatban nem tudok újat mondani. A fás részekben már bent van a gomba, ide továbbra sem tudunk gombaölő szereket bejuttatni. A perzselést kockáztatva próbálkozhatnak valamelyik réztartalmú szerrel (általában pirosbimbós állapotig engedélyezettek), de a védekezés lényege továbbra is a minél gyorsabb visszametszés és jövő tavasszal, virágzás környékén a kötelezően elvégzendő permetezés lesz. 

Most a levéllyukacsosodást okozó gomba (sztigmina) is jól érzi magát. A 2. fénykép a hétvégén készült. A levél színén, fonákán és már a gyümölcsön is láthatják a tüneteit. Ennél a fertőzési szintnél S.O.S. permetezést javaslok! A rézpótlónak is hívott mankoceb hatóanyag (2. felhívás, pl. Dithane) a monília telepeit is gyéríteni fogja. Enyhe fertőzésnél a kéntartalmúak is hatásosak. A felszívódók közül pl. a Topas 100 EC, a Teldor 500 SC, a Signum WG és a Switch 62,5 WG engedélyezett kajsziban moníliára és levéllyukacsosodásra is.

Járványt nem okoz minden évben, de valamilyen szinten, mindig számíthatunk a szőlőlisztharmatra. A jelenlegi időjárás nem kedvez a gombának, de mivel csak megelőzéssel védekezhetünk ellene, ezért ha el tudnak csípni egy eső és szélmentes fél napot, akkor érdemes megpermetezni a növényeket. A cél az, hogy a virágzásig ne engedjük felszaporodni a lisztharmatot. Már a virágok elpusztításával is elviheti a termést, később pedig nehéz kordában tartani, sérvesek lesznek a bogyók. A virágzásig most elegendő a kén, később pedig majd meglátjuk... Párás, meleg körülmények között a peronoszpóra, sőt még a szürkepenész is gondot okozhat.

A járdán, a kerti eszközökön megjelenő nyálkacsíkok, de már a megrágott levelek is tanúsítják, hogy megjelentek a csigák. Tavaly karácsonykor egy újabb nagytestű fajt (Cantareus apertus) is találtak Budapesten, nyekergő csiga lett a neve. Franciaországban ették is, finom lehetett, mert ott mára védett faj lett.

Idei hír, hogy II. kategóriába kerültek a metaldehid tartalmú csigaölő granulátumok. Maradtak a már jól ismert módszerek. Mesterséges éjszakai búvóhelyek létesítése és a hajnali összeszedés, indiai futókacsa, kávézacc, csigaűző növények, fokhagymapermet, és még hosszan sorolhatnám az internetes ajánlásokat. (A tavalyi 20. felhívásban leírtam a tejsavóból készült csigazselé receptjét.) Néhol még most is látom, hogy az ágyásokat kapamélységű árokkal keretezik be és ezekbe vastagon konyhasót, műtrágyát, fahamut szórnak. Ezek az anyagok ugyan megölik a csigákat, de ilyen töménységben károsak a talajra. Inkább csapdázzanak!

A szélsőséges időjárás, a sok eső megnehezítette a növények tápanyagfelvételét, sárgulnak a levelek. Ma pl. körtén, valószínűleg a vashiány tünetét fotóztam (3. kép). Lombtrágyákkal egészítsék ki a permetlevet. A sárga levelű, vékony bőrszövetű növényeknél a perzselés elkerülése miatt, inkább az alsó dózissal dolgozzanak. 

Üdvözlettel:

Zsigó György, NMNK