2021. évi 12. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

2021. évi 12. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

Pap Edina 2021. máj. 18.

BRÉKING!!! A csapdákban megjelentek a gyümölcsmolyok, és néhol már a cseresznyelegyek is rajznak! Tavaly óta nincs változás a légy biológiájában, és az engedélyezett rovarölő készítmények köre is csak a Lamdex Extrával bővült. Piretroid, így a hatása hasonlít a jól ismert, alább ismertetett kontakt hatású rovarölőkhöz.

A zöldborsó nagyságú, pirosodó gyümölcsöket már károsíthatja a két cseresznyelégy faj. Javaslom, hogy Önök is helyezzenek ki ragacsos sárgalapokat a lombkorona déli oldalára és a felső szintjére, mivel ott jelzik a legpontosabban a rajzás indulását. Sajnos ehhez létrázni kell! Az alsóbb ágra akasztva ugyanis csak kisebb számban és egy-két héttel később fogják a csapdák az első egyedeket. Ekkor már elkéstünk, a termés nagyobb részét már „beköpték” a legyek. A kutatók csigával, teleszkópos botokkal mozgatják le és fel a lapot. Ahol megtalálták a sárgalapon az első, jellegzetes szárnymintázatú egyedeket (1. kép), ott ki kell számolni a rovarölő szerek élelmezés-egészségügyi várakozási idejét (é.v.i.). Ha a szüretig még „belefér” a felszívódó Mospilan (14 napos), akkor ez is kiváló. Később már csak a kontakt készítményekkel ismételgethetünk, 7 napos pl. a Decis és a Kaiso Garden, míg 3 napos a Karate Zeon 5 CS és a Lamdex Extra.

A szüret után szedjék le a fákról a ragacsos lapokat, mert már nincs szükségünk rájuk, a hasznos rovarokat viszont összegyűjtik. A nyugati dióburok fúrólegyek rajzását is ilyen sárgalapokkal követjük, de ezeket később kell kirakni.

Érdemes rápillantani a vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzási táblázatára a http://zsigogyorgy.hu/novenyvedelem/rajzasi-tablazatok/ oldalon. Az adatok jól mutatják, hogy mennyire eltérően alakulhat ugyannak a fajnak a rajzása és az egyedszáma az ország különböző pontjain. A múlt héten aknázómolyok esetében 0 és 2600 között, míg a tarka szőlőmoly esetében 0 és 222 között változott ez a szám. El lehet kezdeni a védekezést. Tavaly már június 8-án így néztek ki a kezeletlen levelek (2.kép). Tojásrakás előtt a Coragen 20 SC, a fiatal, kicsi hernyók ellen még a Mospilan 20 SG is hatásos lehet. A bio Neemazal-T/S és névváltozata, a Camohrex Neem is III. kategóriás.

Almamoly ellen a fák törzsére most lehet kihelyezni a hernyófogó öveket. Az első nemzedék lárvái költöznek alájuk bábozódni. A szüretig 10-14 naponta cseréljék és semmisítsék meg. Hajdan jogszabály kötelezte a kertészeket a használatára, almára és körtére, még a cseréjüket is ellenőrizték. Megvásárolhatóak, de házilag is elkészíthetőek. Szárazon kell tartani az öveket, érdemes egy körgallérral lefedni a búvóhelynek szánt kötelet, papírtekercset.

A győri kertbarátok kérésére, idén tavasszal egy füzetben is összefoglaltam a gyümölcsfélék és a szőlő növényvédelmével kapcsolatos tapasztalataimat. A Hermes boltok árusítják ezeket, a saját fényképeimmel ellátott, 48 oldalas kiadványokat (3. kép). Igyekeztem a „vegyszermentes”megoldásokat is bemutatni, az utolsó öt oldalt pedig a hasznos információknak szenteltem: laborok, hatóságok címei, karantén károsítók bejelentése stb. Forgassák haszonnal.

Üdvözlettel:
Zsigó György, NMNK