2021. évi 11. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

2021. évi 11. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

Pap Edina 2021. máj. 8.

Még sohasem láttam az ideihez hasonló mértékű moníliafertőzést az Óbudai Megfigyelőkert kajszifáján és meggyfáján. Erről árulkodik az első két kép. Lehet-e még permetezni valamivel, kérdeztem Pénzes Béla professzor úrtól. „Véget ért a kórfolyamat, már nincs értelme permetezni!” – válaszolta. A virágzásban lehetett volna megmenteni a fákat!

Sajnos sejtettem a professzor úr válaszát, de azért bizakodtam abban, hogy talán már talált és kipróbált egy olyan felszívódó gombaölő szert, ami még megállítaná a vesszőkben terjedő gombát. Egyetlen lehetőségünk maradt, a metszés: a száradó virágcsomók alatt az egészséges részekig „visszacsípni” a vesszőket. Minél gyorsabban kezdjenek hozzá, ugyanis a vesszőkből a vázágak és a törzs felé halad a gomba! A fennmaradó beteg növényi részek később a másodlagos hajtásokat is fertőzhetik, illetve a következő tavaszon a felületükről elindíthatják az újabb virágfertőzést. 

A virágzás végéhez közelednek az almatermésűek. Megérkezett az eső is, ami néhol inkább csak esőcske volt. A talajból felszálló pára a hétvégére ígért melegben, berobbanthatja a varasodást a betegségre fogékony alma és körtefajtákon. Ahol nem végezték el a rezes lemosást, esetleg az őszi beteg levelek is még a fák alatt vannak, ott nagyobb valószínűséggel számíthatnak a kertészkedők a kórokozó gombák intenzív támadására. Sziromhullás után bevethetjük a felszívódó gombaölőket pl. a varasodásra érzékeny Starkingnál. Egymást követően 2-4 alkalommal lehet ismételni ezekkel a szerekkel.

8. felhívásban lefotóztam egy fertőzött almarügyből betegen kitörő lisztharmatos levélcsokrot. Ez volt az idei elsődleges (primer) fertőzés. Ezek a levélkék már továbbfertőzték az egészséges leveleket is. Ezt láthatják a 3. fényképen. Sziromhullás után a lisztharmat ellen is indítani lehet a felszívódó készítményekkel történő védekezést! Közülük jó néhány mindkét kórokozó ellen engedélyezett, bár pl. a Topas 100 EC-t inkább a lisztharmatra, míg a Score 250 EC-t inkább a varasodásra ajánlják. Tájékozódjanak a gazdaboltokban és olvassák el a címkék feliratait! Még néhány termék a bőséges kínálatból: Difcor, Domark 10 EC, Dagonis, Cyflamid (csak lisztharmatra), Qualy (csak varasodásra), Chorus 50 WG stb. 

A felszívódó készítményekkel szemben gyorsan kialakulhat a gombákban a rezisztencia. Ezt megakadályozhatjuk, ha időnként kontakt szerekre váltunk, vagy ha ezeket hozzákeverjük a felszívódókhoz. Ez érvényes a lisztharmatnál illetve a varasodásnál alkalmazott permetlevek összeállításánál is. A varasodás ellen rézzel vagy valamelyik mankocebbel, (melyektől a 2. felhívásban búcsúztam el), a lisztharmat ellen pedig valamelyik kontakt kéntartalmú szerrel egészíthetik ki a permetlevet, a keverési szabályok betartásával. 

Csupán a két kontakt gombaölővel is védekezhetnek, a kénes és a rezes készítményekkel. Azonban ezekkel ismételni kell a kezeléseket, mert az eső lemoshatja, illetve a növények „kinőhetnek a növényvédő szeres burok alól”. 

Továbbra is látok fantáziát az egyszerű anyagok használatában. A fűzfakéreg és a mezei zsurló lisztharmatra és varasodásra is, a lecitin a lisztharmatra, a szódabikarbóna és a talkum a varasodásra engedélyezett az almában. 

A https://portal.nebih.gov.hu/ oldal jobb felső sarkában az „egyszerű anyagok”-ra keresve, eljutnak a részletes technológiai ajánlásokhoz. 

Mike Gyula budai kertbarát leveléből idézek: „szőlő, cukkini, csicsóka, petrezselyem lisztharmatra  a csalán+lecitin jó.” Köszönöm, hogy megosztotta a tapasztalatát velünk!

Üdvözlettel:
Zsigó György, NMNK