2021. évi 1. növényvédelmi felhívás - Zsigó György

2021. évi 1. növényvédelmi felhívás - Zsigó György

Pap Edina 2021. febr. 21.

Nincs két egyforma év. A kimondottan enyhe tél miatt már február elején beindult néhány gyümölcsfaj nedvkeringése. A mandulát, az őszibarackot és a kinyílni készülő aranyvesszőt február 5-én fényképeztem. Kecskeméti kolléganőm már a pirosbimbós állapothoz közelítő kajszifákra hívta fel a figyelmemet. Ha az időjárás nem fordul ismét hidegebbre, megkezdhetjük a lemosópermetezést.

A fatörzsek vagy az ágak kéregrepedéseiben telelnek át a nyáron gondot okozó gombák, rovarok, atkák. A képen az őszibarack vesszőjén a beszáradt mézharmatfoltok erős nyári levéltetű-fertőzésre utalnak. Ez valószínűleg a zöld őszibarack-levéltetvek váladéka, amelyek most tojás alakban telelnek a fán. Ha ilyet tapasztalunk, érdemes lenne felvenni a permetzőgépet. Az idén nem gyérítette a tél az áttelelő károsítókat. Megmozdultak a pajzstetvek és a levéltetvek is. Vizsgálják meg a mandula, a kajszi és az őszibarack fák rügyeit, és ha már kinyíltak, eltávolodtak egymástól a rügypikkelyek, akkor kezdhetik a lemosó permetezést.

A hatóanyagokban nincs változás: réz (ezt válasszuk a legtöbb gombára és a baktériumokra), kén (lisztharmatra és gyérítő hatással az atkákra) és olaj (rovarokra, atkákra). A cikk végén olvashatják korábbi felhívásom frissített mellékletét. Vásárlás előtt böngésszék át a termék címkéjét.

A talaj mikroszervezeteit a réz, az olaj, de a tömény kénes oldat is károsíthatja, ezért meg kellene akadályozni a tömény permetlé lecsorgását a talajra. Nehéz feladat, hiszen a lemosást éppen hogy bőséges lémennyiséggel, áztatás szerűen kell elvégezni. A szennyezés kivédésére érdemes fóliát teríteni a kezelés idejére a fa alá.

A III. kategóriás rovarölő szerek közül kiestek azok a készítmények, amelyekkel a nyári permetezések során kordában tartottuk a pajzstetveket (pl. Bi 58 EC, Unifosz 50 EC stb.). Mára viszont ezek a kártevők jelentősen  felszaporodtak. Ahol nyáron gondot jelentettek, ott most válasszanak inkább az olajos készítmények közül!

A réz egy kicsit visszafogja a növények fejlődését is. Amennyiben még lesznek fagyos éjszakák – az előrejelzések szerint ugyanis még nincs vége a télnek – akkor ez a hatás akár segíthet is a fagykár mérséklésében.

A gyümölcsmúmiák eltávolítása, a kéregkaparás és a metszés után kezdjenek hozzá a lemosáshoz, javasolják a szakkönyvek. A metszést követő rezes lemosással fertőtlenítjük a metszési sebeket. Azoknál a fajoknál, ahol még korai a metszés (pl. csonthéjasok), vagy számíthatunk komolyabb fagyokra, ott metszés előtt permetezzünk, és majd akkor metsszünk, amikor már látható a fagy hatása. Ekkor eltávolíthatóak ezek a növényi részek, illetve a megmaradt virágok, rügyek megmentésére koncentrálhatunk a metszéssel. Ekkor azonban kesztyűben dolgozzunk, ne érintsük a növényvédő szeres ágakat.

Sokan még mindig a klasszikus rézszulfátra (rézgálicra) esküsznek, pontosabban az ebből készített bordóilére. A rézszulfátot (a rézgálicot, avagy a kékkövet) már csak lombtrágyaként szerezhetik be, de számos, a mésszel már a gyárban összekevert változatban is megvásárolható: Bordói Por, Bordói Extra, Bordomet DG, Bordóilé Neo SC, Bordóimix DG, Cuprogard DG stb.

Sok éve használjuk a rézoxiklorid hatóanyagot. Ebből készül a Rézoxiklorid 50 WP, Montaflow, Rézmax, Copper Field Basic és Prémium, Astra Rézoxiklorid, Meteor, Neoram 37,5 WG, Rézmax micro 63 WG, Rézox, Cuprosan 50 WP, Badge SC és WG, Coprantol Duo, Cuprablau Z 35 WP, Cuprosin 35 WG és Progress, stb.

A fenti hatóanyagok mellett néhány éve megjelentek új molekulákat tartalmazó, nagyon finom őrlésű rezek is. Lassabban bomlanak, tovább védik a növényeket és nagyobb levélfelületet képesek lefedni. 

A rézhidroxid hatóanyagból gyártják a Champ DP, Champion Gold, Champion 2 FL és WG, Copac Flow, Copernico Hi Bio, Rezerv, Funguran-OH és Progress, Kocide 2000, Vitra Rézhidroxid, Hydro Extra, Hydrostar, Joker 77 WP, Jolly 77 WP, stb. szereket. Kiváló esőállósággal rendelkeznek. Többségüket nyáron is felhasználhatjuk, nagy előnyük, hogy csonthéjasokban is engedélyezettek (őszibarack kivételével). Már nem perzselnek, mint a „régi” rezek.

A tribázikus rézszulfátot tartalmazó Cuproxat FW lemosás után csonthéjasokban, sőt az őszibarackban is engedélyezett tafrinára. Azért érdemes permetezési próbát végezni, az engedély szerint ősziben sziromhullás, levélperzselés előfordulhat. 

A Nordox 75 WG-ben rézoxid van. Esőállósága és tartamhatása nagyon jó. Csonthéjasokban csak tavaszig vethető be, de sok más kerti növénynél mehet nyáron is. 

Rezes szereink esőállóságát növelhetjük a Silwet Star tapadásfokozó hozzáadásával.

Ahol a törzsön, ágakon áttelelő állati kártevők ellen kell védekezni (pl. egyes pajzstetű, levéltetű, moly és atka fajok) ott jöhetnek a jól ismert olajok. Paraffinolajat tartalmaznak: Vektafid A, Catane, Grounded, stb. Növényi olajat tartalmaz a Biola-Agro, a Meliust is használják és a lakásban is permetezhetünk a Biola-Planttal.

A kén hálózatos, ún. poliszulfid formában a leghatékonyabb lemosásra. A Tiosolt lombtrágyaként engedélyezték. A poliszulfid hatóanyag tartalma lett kb. 60%-a a réginek, a növényvédő szernek. Saját számításom szerint télen 10 %-ban, tavasszal, rügypattanáskor 6-8 %, nyáron majd 2-3 %-ban újra használható.

Aki együttes hatást szeretne elérni permetezésével, rovarokkal, atkákkal és a különböző kórokozókkal szemben, az számtalan gyári kombináció közül választhat. Réz+olaj, kén+olaj, réz+kén+olaj és réz+kén összetételben is kaphatóak. Előnyük, hogy kényelmesen, egy menettel több ellenséget is gyérítünk. Hátrányuk, hogy gyakran kisebb mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak. Réz+olaj: Vegesol R, Vektafid R, stb. Poliszulfidkén+olaj: Nevikén, Agrokén, Nevikén Extra, Vektafid S, stb. Réz+kén+olaj: Vegesol eReS, Olajos Rézkén, stb. Réz+kén: Bordóilé+Kén Neo SC, Rézkén 650 SC, stb

A Biosol-Káliszappan tapadásfokozó, de önmagában is bevált károsítók eltávolítására, 1-2,5 %-os dózisban.

Üdvözlettel: Zsigó György