2020. évi 9. növényvédelmi felhívás - Zsígó György

Gerse János 2020. ápr. 20.

► Egyre több vetőmag kerül az ágyásokba és lassan a palántázások is beindulnak. A vetés és a palántázás előtti talajmunkáknál talajlakó kártevőkkel is találkozhatnak. Ez az évek óta rendszeresen zöldségekkel bevetett parcellákban okozhat gondot, mert ezekben gyakran felszaporodhatnak a drótférgek, a legyek és a cserebogarak lárvái.

Ahol már korábban is kárt okoztak és nem csökkent a számuk, ott védekezést javaslok. Először mindenképpen a vegyszermentes megoldásokban gondolkodjanak. Ezekkel olcsón, környezetkímélő módon és hatékonyan gyéríthetjük a kártevőket. A legegyszerűbben egy kártevőmentes „szűz” kertrészben kialakított új ágyással tudnak egészségesebb körülményeket teremteni a veteményeknek. Ha nem tudnak ágyást váltani, avagy nem lehet egy nyáron át parlagon és gyommentesen tartani a régi parcellát (javaslom mustárral is bevetni) vagy abban legalább egy-két évig más növényt termeszteni, akkor kénytelenek a talajfertőtlenítő szerekhez nyúlni. Leszűkült a kémiai hatóanyagokat tartalmazó talajfertőtlenítő szerek száma és sajnos nem érik el a régiek hatását (ilyen volt a Basudin és a Diasinon). A III. kategóriások között maradt a Force 1,5 G és a hasonló hatásmódú Belem 0,8 MG, valamint a csak óvatosan használható általános hatású Basamid G.

Szerencsére megjelentek a bevethető mikrobiológiai készítmények is, ilyen pl. a rovarok elleni talajfertőtlenítő hatással is rendelkező Artis Pro. Kis kiszerelésben is kapható, 0 nap az élelmezés-egészségügyi várakozási ideje (é.v.i.). A Kwizda Agro cég ismertetőjéből másoltam az alábbiakat: “Az Artis Pro a Beauveria bassiana gomba spóráit tartalmazza, mely gombafaj a szakirodalom szerint a jelenlétével rontja a különböző talajban élő rovarlárvák és fonálférgek életkörülményeit, kártételüket jelentősen csökkenti, optimális feltételek (pH, talajnedvesség, só koncentráció) között megszüntetheti. Paprika, paradicsom, uborka, gyökérzöldség, hagyma, burgonya és egyéb kertészeti kultúrákban az elmúlt évek vizsgálatai alapján egyértelműen fokozzák a termőképességet, mind a talajba dolgozással és a csepegtetéssel kijuttatva egyaránt. A gyökérzöldségek esetében javul az elsődleges minőségű termés aránya. Minden kertészeti kultúrában alkalmazható. Talajkezelésre 1,5-6,0 kg/ha mennyiségben (paprikában, paradicsomban 3-6 kg/ha) maximum 1%-os töménységben vizes szuszpenzióban vetés, palántázás előtt a talaj felszínére permetezve, majd sekélyen bedolgozva. Az intenzív növekedés időszakában a talaj öntözésére 1,5-6,0 kg/ha mennyiségben is leg-feljebb 0,1%-os töménységben kijuttatva, majd igény szerint megismételve. Virágzásban nem használható!”

Ugyanebbe a növényvédő szernek nem minősülő csoportba tartoznak a káros talajgombák elleni készítmények is, némelyikkel pl. a fehérpenész elleni is védekezhetünk: Xilon WP, Constans WG, Öko-ni WP és a Trifender Pro. A Nemastar parazita fonálféreg elnevezésű rovarölőt lepkehernyók, lószúnyog és a lótücsök ellen engedélyezték.

A kemikáliamentes környezetkímélő technológiáért és a 0 napos várakozási időkért cserébe viszont óvatosabban kell bánnunk ezekkel az élő szervezeteket tartalmazó készítményekkel. A tárolásuknál, kijuttatásuknál, keverhetőségüknél szigorúan be kell tartani az előírásokat. Gyakran a felhasználhatósági idejük is rövidebb.

Próbálkozhatnak a riasztó hatású fokhagyma, a pohánka és a muskátli köztesvetéssel, vagy a salátával és a kerti szarkalábbal melyek pedig kicsalogatják a lárvákat. Hasonlóan gyűjtenek a félbevágott krumpligumók is. A vágási felülettel lefelé kell a talajba tenni, a védendő növény mellé. Időnként szedjék fel, az odagyülekező drótférgekkel, pajorokkal együtt. De nagyobb fertőzésnél inkább a fenti készítmények közül válasszanak…

► A komposztban található kövér pajorok általában nem valamelyik kártevő cserebogár „gyerekei”, hanem pl. a komposztevő rózsabogár lárvái. Még hasznot is hajtanak, túrnak, kevernek, segítik a beérési folyamatokat. Itt és most tehát nem kellene védekezni, de én azért kiválogatnám őket. A kirepülésük után a fémesen csillanó kb.

2 cm-es gyönyörű bogarak gyümölcsfák, dísznövények bibéit is kirághatják. Ha közelebbről is megnézik ezeket a pajorokat, láthatják, hogy gyökerek rágására alkalmatlan gyenge szájszervük van A csimaszként vagy csókaféregként is emlegetett cserebogár lárva viszont már most is a gyökereken él. Erősek a rágói.

Budapest, 2020. április 19.

Jó kertészkedést kívánok:

Zsigó György, NMNK