2020. évi 13. növényvédelmi felhívás - Zsígó György

Gerse János 2020. máj. 17.

► A szárazságtól szomjazva és a fagyos éjszakáktól vacogva, de azért fejlődnek a krumplibokrok is. Rajtuk párzanak a burgonyabogarak, vasárnap már a tojáscsomókat is megtaláltam a levelek fonákján. Gyerekkorunkban kézzel dörzsöltük le a petéket és petróleumot tartalmazó üvegekbe szedtük a lárvákat. Derült napok délelőtti óráiban sokat összegyűjthetünk így ma is. Két nemzedékes faj, a bogarak hosszú életűek, ezért a két generáció egybeolvad (pl. anya és lánya akár egyszerre is petézhet.). Nem tudjuk egyetlen permetezéssel elintézni őket, együtt él a tojás, a lárva és az imágó. Ráadásul gyorsan megszokják a rovarölő szereket, két-három évente új hatóanyagot kellett bevetni. Ha jól látom jelenleg csak két III. kategóriás szer engedélyezett: a Coragen 20 SC és a Spin Tor melynek új neve a Laser Duplo lett. A biológiájából következik, hogy a vetésváltás (az áttelelők gyérítése miatt) és a gyommentesítés (a gyom, mint táplálékforrás megszüntetése) is fontosak a kolorádóbogár elleni küzdelemben. Ne hagyjuk ki ezeket a lehetőségeket se!

► Az ormányos bogarak csoportjába tartozó barkók, eszelények és bimbólikasztók többsége kifejlett (ún. imágó) alakban telel át. Az enyhe tél nem gyérítette a társaságot. Tavasszal éhesen, rágásra készen bújtak elő. Találó a magyar neve: borsó-csipkézőbarkó. Valóban kicsipkézi a borsó levélszélét, vasárnapi a fotó. Ha súlyosra fordulna a kártétele, akkor pl. a Kaiso Garden (3 é.v.i.), a Karate Zeon (3 é.v.i.), a Deltam (7 é.v.i.) engedélyezett zöldborsóban. A viaszos levele miatt tapadásfokozót mindenképpen adagoljanak a permetléhez.

► Az aszály a vízben oldható tápelemek felvételét is lehetetlenné teszi, a műtrágyaszemcsék sem oldódtak fel. A lombtrágyázással pótolhatják a mikroelemeket. Ezekből ugyan kevés kell az egészséges növényi életműködéshez, de mindezek ellenére nagy jelentőségűek. Már többször írtam a szárazságstressz kivédésére is ajánlott biostimulátorokról, biokondícionálókról. Ezeknél a készítményeknél kiemelt szerepük lett az algáknak. Jó összesítést találtam a témában az interneten: https://agronaplo.hu/hirek/heti-fokusz-elo-algas-keszitmenyek-es-algakivonatok-kozotti-kulonbsegek-a-hatasmechanizmus-tukreben (A cikkben termékeket is reklámoznak, de sok egyéb készítmény is tartalmaz valamilyen formában algát. Érdeklődjenek a gazdaboltokban.)

► A kertbarátköri előadásokban gyakran megemlítem a munkavédelem jelentőségét. A koronavírus elleni harcban többször is feltűnt az a plexi arcvédő, amit én praktikus védőeszköznek tartok a permetezéseknél is.

A hirtelen feltámadó szelekkel az arcunkba csapódó finom permetcseppektől jobban megvédi az arcunkat, mint a szemüveg. A fa tetejéről lecsöpögő permetlé is az átlátszó arcvédőn landol és nem az arcunkon csorog le. Most néhány százforintos változatban és drágábban, a fejünkre szorítható, felhajtható előlappal is kaphatóak. Arcvédő plexi pajzs, felhajtható plexi rostély, stb. nevek alatt is forgalmazzák illetve házilag is elkészíthetőek.

► A borsóágyás szélén, az aszály dacára is folyamatosan kelnek és „szépen” növekednek a parlagfüvek!!!

Budapest, 2020. május 16.

Jó kertészkedést kívánok:

Zsigó György,

www.magyarnovenyorvos.hu