2020. évi 11. növényvédelmi felhívás - Zsígó György

Gerse János 2020. máj. 4.

►A korábbi hetek szárazsága ellenére - vagy éppen amiatt - a levéltetvek nagyon elszaporodtak. A néhány milliméteres esők a növényeket egy kicsit felfrissítették, a pára viszont újabb lökést adott a levéltetveknek. Több faj gazdacserés, elhagyja a gyümölcsfák hajtásait és a lágyszárú növényekre pl. zöldségekre költözik. Tehát ott is megjelenhetnek, ahol eddig nem volt fertőzés! Engedélyezett pl. a Mospilan 20 SG, a Decis, a Karate, a Kaiso Garden, a Mavrik 24 EW (Klartan 24 EW néven is), a Pirimor 50 WG, a Teppeki, és a gyérítésre ajánlott NanoTac EC, mely „egy vékony, ragacsos polimer hálószerkezetet hoz létre a lepermetezett kártevő testfelületén. A kipermetezett folyadék a felszáradást követően azonnal immobilizálja, azaz mozgásképtelenné teszi a kártevőket, ezzel meggátolja a további szívogatásukat...”. Idéztem a cég leírásából.

► Szinte mindenhol esett annyi, ami elegendő a varasodás beindulásához a fogékony almatermésűeknél. Az OMSZ szerint a jövő hét csapadékos lesz, ha a meleg is megérkezik, akár járvány is kialakulhat. (10. felhívás.)

► Az előrejelző hálózatunk sárgalapjai már fogják a cseresznyelegyet. (www.magyarnovenyorvos.hu) A zöldborsó nagyságú, pirosodó gyümölcsöket már károsíthatja. Javaslom, hogy Önök is helyezzenek ki ragacsos sárgalapokat. A lombkorona déli oldalára és a felső szintjére függesztve jelzik a legpontosabban a rajzás indulását. Sajnos létrázni kell. A kutatók csigával mozgatják le és fel a lapot. Az alsóbb ágra akasztva csak egy-két héttel későbben fogják az első egyedeket. Ekkor már késő, a termés nagyobb részét már „beköpték” a legyek. Ahol megtalálták a sárgalapon az első, jellegzetes szárnymintázatú egyedeket (lásd a fotón) ott ki kell számolni a rovarölő szerek élelmezés-egészségügyi várakozási idejét (é.v.i.). Ha a szüretig még „belefér” a felszívódó Mospilan (14 napos), akkor ez is mehet. Később már csak a kontakt készítményekkel ismételgethetünk: pl. a Decis, a Karate Zeon 5 CS (Full 5 CS néven is kapható), és a Kaiso Garden. Ezeknek 3 ill. 7 nap az é.v.i.-jük.

► Többen megkerestek a cseresznyén, meggyen található „fekete lyukakkal” kapcsolatban. Ez már a cseresznyelégy?- kérdezték. Még korai lenne és nem is így néz ki a tojásrakás miatt megszúrt termés. Ormányosbogár fúrására gondoltam, de megkérdeztem Pénzes Béla professzor urat is. Idézek a leveléből. „A képek alapján aranyos eszelény/vagy valamelyik hozzá közelálló faj. A mostani a fő kártételi időszaka, amikor a gyömölcsöket tojásrakás céljából megfúrja az imágó. Házikertben, ahol nem használnak vegyszereket, gyakran nagy számban fordulnak elő. Kopogtatással könnyen begyűjthető azonosítás céljából. A rajzó imágók ellen kontakt hatású ingerületvezetést gátló növényvédő szerek (pl. piretroidok) hatásosak. Az eddigi rekord nálam Érdi bőtermő meggyen közel 40 %-os kártétel nagyüzemben. Cseresznyén is gyakori.” Köszönöm professzor úrnak a választ! A fent aláhúzott rovarölők tartoznak ebbe a csoportba, némelyik a meggyben is engedélyezett.

► Beindult a vadgesztenyelevél-aknázómoly is, a tojását április 28-án fotóztam az ötforintos mellett. Ismerjük a parazitáit, de még nem szaporodtak fel. Tehát permetezni vagy injektálni kell a fákat. Permetezésre javaslom a Runner 2F -et (névváltozata a Strip-10 2 F) vagy a bioban is engedélyezett Neemazal-T/S-et.

Budapest, 2020. május 1.

Jó kertészkedést kívánok:

Zsigó György, NMNK