2020. évi 10. növényvédelmi felhívás - Zsígó György

Gerse János 2020. ápr. 29.

A kerteket járva felemás érzéseim vannak. Lassan már annak örülnék ha varas vagy tafrinás leveleket látnék, mert ez azt jelentené, hogy esőt kaptunk… Jelenleg a szárazság a legnagyobb ellenségünk, aki tud, öntözzön.

► Az áttelelő spórák szóródása már hetekkel ezelőtt megtörtént, de a szárazság miatt mégsem robbant be az alma és a körte varasodása. Most mindenképpen számolni kell velük, mert a hétre esőt jósolnak.

Ahol nem végezték el a rezes lemosást, esetleg az őszi beteg levelek is még a fák alatt vannak, ott nagyobb valószínűséggel számíthatnak a gombára. Vasárnap Bakonybélben még javában virágoztak az almafák, de Óbudán már elvirágzott az összes fajta, itt eljött a felszívódó gombaölők ideje pl. a varasodásra érzékeny Starkingnál. Egymást követően 2-4 alkalommal lehet ismételni pl. a pl. Score 250 EC (idei névváltozatait lásd a 4. felhívásban), a Topas 100 EC és a Dagonis gombaölőkkel. (Ez a szisztemikus blokk.) A varasodás ellen még mindig kiváló a réz hatóanyag és a szintén kontakt mankoceb. Rézpótlónak is hívják, nem perzsel, ellentétben a rézzel. Erre főleg a rézre gyakran érzékeny körtéknél illetve viaszosodásig az almafajtáknál is figyelni kell. A mankocebet én 22 kereskedelmi név alatt találtam meg, talán a Dithane a csoport legismertebb képviselője.

► A 6. felhívásban lefotóztam egy fertőzött almarügyből betegen kitörő lisztharmatos levélcsokrot. Ez volt az idei elsődleges (primer) fertőzés. Ezek a levélkék már továbbfertőzték az egészséges leveleket is, ezt láthatják a mai első fényképen. A lisztharmat ellen is indítani lehet a felszívódókat ilyen pl. a Score 250 EC, a Topas 100 EC, a Dagonis és a Cyflamid. Ezek közül három gombaölőt a varasodásra is engedélyeztek, de a Topast inkább a lisztharmatra, míg a Score-t inkább a varasodásra ajánlom. Ahogy a varasodásnál a rézzel vagy valamelyik mankocebbel, a lisztharmatnál pedig valamelyik kontakt kéntartalmú szerrel egészíthetik ki a permetlevet.

A biotermesztőkhöz hasonlóan csupán kénes gombaölőkkel is védekezhetnek, de csak óvatosan, mert a gyümölcsöket a viaszosodásig megperzselhetik. A diónagyságú termések már ellenállóbbak.

A felszívódó készítményekkel szemben gyorsan kialakulhat a gombákban a rezisztencia. Ezt megakadályozhatjuk, ha időnként kontakt szerekre váltunk, vagy ha ezeket bekeverjük a felszívódókhoz. Ez érvényes a lisztharmatnál illetve a varasodásnál alkalmazott permetlevek összeállításánál is.

► A selyemfényű puszpángmoly hernyóját és a rágásnyomát április 21-én fényképeztem. Már ennél jóval nagyobb példányokkal is találkoztam. Az idén vontatottan, lassan ébredtek fel, lehet, hogy az Önök bokraiban még csak most kezdték a károsításukat. Ha még egyáltalán maradt bukszusuk, akkor rendszeresen ellenőrizzék.

► A dió és a szőlő nemezes gubacsatkájáról már sokszor írtam. A fényképen „testvérüket” a tűztövis nemezes gubacsatkájának a látványos telepeit láthatják. Közterületen (utcán, parkban) csak növényorvos felügyeletével permetezhetnek, olyan készítményekkel, melyek egy újabb eljárás, egy szigorú szűrés után közterületi engedélyt kaptak. Gyerekek érinthetik, állatok ehetik a lepermetezett szabadon álló növényeket. Vigyázzunk rájuk!

Budapest, 2020. április 27.

Jó kertészkedést kívánok:

Zsigó György, NMNK