2020. évi 1. felhívás melléklete

Biró Zoltán 2020. márc. 3.

►- Sokan még mindig a klasszikus rézszulfátra (rézgálicra) esküsznek, pontosabban az ebből készített bordóilére. A rézszulfátot ( a rézgálicot avagy a kékkövet) már csak lombtrágyaként szerezhetik be, de számos, a mésszel már a gyárban összekevert változatban is megvásárolható: Bordói Por, Bordói Extra, Bordomet DG, Bordóilé Neo SC, Bordóimix DG, Cuprogard DG, stb.

- Sok éve használjuk a rézoxiklorid hatóanyagot. Ebből készül a Rézoxiklorid 50 WP, Montaflow, Rézmax, Copper Field Basic és Prémium, Astra Rézoxiklorid, Meteor, Neoram 37,5 WG, Rézmax micro 63 WG, Rézox, Cuprosan 50 WP, Badge SC és WG, Coprantol Duo, Cupablau Z 35 WP, Cuprosin 35 WG és Progress, stb.

A fenti hatóanyagok mellett néhány éve megjelentek új molekulákat tartalmazó, nagyon finom őrlésű rezek is. Lassabban bomlanak, tovább védik a növényeket és nagyobb levélfelületet képesek lefedni. 

- A rézhidroxid hatóanyagból gyártják a Champ DP, Champion Gold, Champion 2 FL és WG, Copac Flow, Copernico Hi Bio, Rezerv, Funguran-OH és Progress, Kocide 2000, Vitra Rézhidroxid, Hydro Extra, Hydrostar, Joker 77 WP, Jolly 77 WP, stb. szereket. Kiváló esőállósággal rendelkeznek. Többségüket nyáron is felhasználhatjuk, nagy előnyük, hogy csonthéjasokban is engedélyezettek (őszibarack kivételével). Már nem perzselnek mint a „régi” rezek.

- A tribázikus rézszulfátot tartalmazó Cuproxat FW lemosás után csonthéjasokban, sőt az őszibarackban is engedélyezett tafrinára. Azért érdemes permetezési próbát végezni, az engedély szerint ősziben sziromhullás, levélperzselés előfordulhat. 

- A Nordox 75 WG-ben rézoxid van. Esőállósága és tartamhatása nagyon jó. Csonthéjasokban csak tavaszig vethető be, de sok más kerti növénynél mehet nyáron is. 

Rezes szereink esőállóságát növelhetjük a Silwet Star tapadásfokozó hozzáadásával.

Ahol a törzsön, ágakon áttelelő állati kártevők ellen kell védekezni (pl. egyes pajzstetű, levéltetű, moly és atka fajok) ott jöhetnek a jól ismert olajok: Vektafid A, Biola-Agro, Catane, Grounded, stb.

A kén hálózatos ún. poliszulfid formában a leghatékonyabb lemosásra. A Tiosol növényvédő szerünket lombtrágyaként engedélyezték. A készítmény ugyanaz, csak a poliszulfid hatóanyag tartalma lett kb. 60%-a a réginek, a növényvédő szernek. Saját számításom szerint télen 10 %-ban, tavasszal, rügypattanáskor 6-8 %, nyáron majd 2-3 %-ban újra használható.

Aki együttes hatást szeretne elérni permetezésével, rovarokkal, atkákkal és a különböző kórokozókkal szemben, az számtalan gyári kombináció közül választhat. Réz+olaj, kén+olaj, réz+kén+olaj és réz+kén összetételben is kaphatóak. Előnyük, hogy kényelmesen, egy menettel több ellenséget is gyérítünk. Hátrányuk, hogy gyakran kisebb mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak.

Réz+olaj: Vegesol R, Vektafid R, stb. Poliszulfidkén+olaj: Nevikén, Agrokén, Nevikén Extra, Vektafid S, stb. Réz+kén+olaj: Vegesol eReS, Olajos Rézkén, stb. Réz+kén: Bordóilé+Kén Neo SC, Rézkén 650 SC, stb

► A készítményeket a néhány hete megjelent „Növényvédő szerek, termésnövelő anyagok 2020.” kiadvány segítségével néztem át. A pirossal kiemeltek általában csak egy újabb névváltozatban tartalmazzák a csoport hatóanyagát. Ezeken mindig megtalálják az utalást a „régebbi megszokott” készítményekre.

Budapest, 2020. február 28-án.            Üdvözlettel:                                                              Zsigó György, NMNK